Hoewel kiwi’s het imago hebben dat ze uit Nieuw-Zeeland komen, ligt de werkelijke oorsprong in China. Daar noemde men deze vrucht in de oudheid Yang Tao. Oorspronkelijk had de kiwi groen vruchtvlees, maar sinds enkele jaren is er ook een kiwi op de markt met geel vruchtvlees. Wat is er zo gezond aan deze vrucht?
Het verhoogt je weerstand
Per 100 gram bevat kiwi de volledige aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C (1). Eén kiwi weegt zo’n 55 gram. Als je 2 kiwi’s eet zit je dus op de ADH van 75 mg vitamine C per dag. Het leuke is, dat dit natuurlijke vitamine C is, compleet vergezeld van alle hulpstoffen, waardoor de werking nog krachtiger wordt. Vitamine C verhoogt overigens niet alleen de weerstand, het draagt ook bij aan de vorming van tanden, botten, bloedvaten en de huid.
Het verlaagt de bloeddruk
Veel mensen eten nogal wat bewerkte producten die ongemerkt veel zout (natriumchloride) bevatten. Natrium heeft de eigenschap om de bloeddruk te verhogen. Kiwi’s bevatten erg veel kalium, wat de tegenhanger is van natrium. Hierdoor dragen kiwi’s bij aan de instandhouding van een juiste bloeddruk. Kalium is niet het enige bloeddrukverlagende mineraal in kiwi, want er zit ook magnesium in. Magnesium kan de aderen verwijden, waardoor de bloeddruk ook naar beneden kan gaan.
Het is goed voor de ogen
Kiwi’s zitten vol met luteïne en zeaxanthine (2). Dit zijn kleurstoffen die vallen onder de carotenen. Deze stoffen werken in de ogen als antioxidanten, waardoor deze beschermd worden tegen de schadelijke invloeden van onder andere de UV-straling van de zon.
Het gaat veroudering tegen
We kunnen veroudering niet omkeren, maar wel vertragen. Een belangrijke schakel in het vertragen van veroudering is het eten van voldoende antioxidanten. Volgens onderzoek blijken kiwi’s over meer antioxidantkracht te bezitten dan sinaasappels.
Het draagt bij aan een goede nachtrust
Iets dat veel mensen niet weten, is dat er in kiwi’s veel serotonine zit. Dit is een voorloper van het slaaphormoon melatonine. Onderzoek in een slaapkliniek heeft aangetoond dat kiwi’s het inslapen kunnen versnellen en het doorslapen stimuleert.
Het vermindert ontstekingen
In kiwi is een peptide te vinden die ontstekingen kan verlagen. De naam van deze peptide is Kissper en is niet bij veel mensen bekend. Toch hebben onderzoekers de gunstige werking hiervan vastgesteld.
Het verbetert de spijsvertering
Het enzym actinidine in kiwi’s helpt bij de vertering van proteïnes (3). Ook de vezels in kiwi’s voeden de dikke darmbacteriën. Voeding voor de darmen noemen we ook wel een prebiotica. In zekere zin is kiwi dus een prebiotica.
Het versterkt hart- en bloedvaten
Onderzoekers zijn het erover eens, dat als je dagelijks een kiwi consumeert, dit een gunstig effect kan hebben op de lipidenstatus in het bloed (4). Oftewel je cholesterol en triglyceride gaan erop vooruit. De onderzoekers stellen dat je hierdoor een lagere kans hebt op hart- en vaatziekten.
Het gaat schimmels tegen
Kiwi’s bevatten thaumatine en actinchinine (5, 6). Dit zijn stoffen die schimmels tegengaan. Met name de gouden kiwi is rijk aan actinchinine. Sommige mensen hebben schimmels in de darmen en kunnen daardoor baat hebben bij het eten van kiwi’s.
Het verbetert de ademhaling
Onderzoekers hebben ontdekt dat het eten van kiwi’s klachten aan het ademhalingssysteem kunnen verminderen. In combinatie met citrusvruchten wordt het effect nog krachtiger. Vermoedelijk is de grote hoeveelheid vitamine C hiervoor verantwoordelijk (7).
Weetjes over kiwi’s
- Bewaar kiwi’s altijd in de koelkast (max. 2 weken)
- De gouden kiwi is op papier iets gezonder (ik vind zelf de groene lekkerder)
- De gouden kiwi is door veredeling tot stand gekomen en pas in 2000 op de markt gekomen
- Je kunt de schil van de kiwi gewoon opeten voor extra vezels
- Een kiwi is ideaal om je dag mee te beginnen
- Je kunt de kiwi prima invriezen om daarna te gebruiken als ijs of in een smoothie
- Kiwi’s zijn rijk aan vezels en arm aan calorieën, dus ideaal als ondersteuning bij het afvallen
- Kiwi’s laten je bloedsuikerspiegel langzaam stijgen door de vezels, dus ook geschikt bij bloedsuikerschommelingen
- Een rijpe kiwi is lekkerder, te herkennen aan de schil die een beetje zacht is als je erin knijpt
- De kiwi dankt zijn naam aan een vogel die er erg op lijkt: