Kaneel is een specerij die wordt gemaakt van de binnenbast van de Cinnamomum-boom. Het is bijna overal ter wereld een populaire specerij die in verband gebracht wordt met gezondheidsvoordelen zoals een betere bloedsuikerbeheersing en verlaging van sommige risicofactoren voor hartziekten (1, 2). De twee belangrijkste soorten kaneel zijn:
- Cassia: Ook wel “gewone” kaneel genoemd, dit is de meest gebruikte soort.
- Ceylon: Ceylon staat bekend als de “echte” kaneel en heeft een lichtere en minder bittere smaak.
Cassiakaneel is vaker te vinden in supermarkten, omdat het veel goedkoper is dan Ceylonkaneel. Hoewel cassiakaneel veilig is om in kleine tot matige hoeveelheden te eten, kan het eten van een teveel gezondheidsproblemen veroorzaken omdat het grote hoeveelheden coumarine bevat. Uit onderzoek is gebleken dat de inname van te veel coumarine je lever kan beschadigen en het risico op kanker kan verhogen (3, 4, 5). Bovendien wordt het eten van een overdaad aan cassiakaneel in verband gebracht met veel andere bijwerkingen. Hier zijn 6 mogelijke bijwerkingen van het eten van te veel Kassia kaneel.
1. Kan leverschade veroorzaken
Cassia (of gewone) kaneel is een rijke bron van coumarine. Het coumarinegehalte van gemalen cassiakaneel kan variëren van 7 tot 18 milligram per theelepel (2,6 gram), terwijl Ceylonkaneel slechts sporen van coumarine bevat (6). De toelaatbare dagelijkse inname van coumarine is ongeveer 0,1 mg/kg lichaamsgewicht, of 5 mg per dag voor iemand van 59 kg. Dit betekent dat je met slechts 1 theelepel cassiakaneel al boven de dagelijkse limiet kunt komen (3). Helaas hebben verschillende studies aangetoond dat het eten van te veel coumarine leververgiftiging en -beschadiging kan veroorzaken (4, 5). Zo ontwikkelde een 73-jarige vrouw een plotselinge leverontsteking die leverschade veroorzaakte nadat zij slechts 1 week kaneelsupplementen had gebruikt (7). In dit geval ging het echter om supplementen met een hogere dosis dan alleen via de voeding zou worden ingenomen.
Kortom: Gewone kaneel bevat grote hoeveelheden coumarine. Uit onderzoek is gebleken dat het eten van te veel coumarine het risico op leververgiftiging en -beschadiging kan verhogen.
2. Kan het risico op kanker verhogen
Uit dierstudies is gebleken dat het eten van te veel coumarine, dat overvloedig aanwezig is in cassiakaneel, het risico op bepaalde vormen van kanker kan verhogen (3). Studies bij knaagdieren hebben bijvoorbeeld aangetoond dat het eten van te veel coumarine kan leiden tot het ontstaan van kankergezwellen in de longen, lever en nieren (8, 9, 10). De manier waarop coumarine tumoren kan veroorzaken is onduidelijk. Sommige wetenschappers zijn echter van mening dat coumarine op den duur DNA-schade veroorzaakt, waardoor het risico op kanker toeneemt (11). Het meeste onderzoek naar de kankerverwekkende effecten van coumarine is uitgevoerd op dieren. Meer op mensen gebaseerd onderzoek is nodig om te zien of hetzelfde verband tussen kanker en coumarine ook voor mensen geldt.
Kortom: Dierstudies hebben aangetoond dat coumarine het risico op bepaalde kankers kan verhogen. Er is echter meer onderzoek nodig om te bepalen of dit ook voor mensen geldt.
3. Kan mondzweren veroorzaken
Sommige mensen hebben mondzweren gekregen van het eten van producten die kaneelaroma’s bevatten (12, 13, 14). Kaneel bevat cinnamaldehyde (ofwel kaneelaldehyde), een stof die een allergische reactie kan veroorzaken als het in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd. Kleine hoeveelheden kaneel lijken deze reactie niet te veroorzaken, omdat speeksel voorkomt dat chemische stoffen te lang in contact blijven met de mond. Naast mondzweertjes zijn andere symptomen van een kaneelaldehyde-allergie:
- zwelling van tong of tandvlees
- een brandend of jeukend gevoel
- witte vlekken in de mond
Hoewel deze symptomen niet per se ernstig zijn, kunnen ze wel ongemak veroorzaken (14). Het is echter belangrijk om te weten dat cinnamaldehyde alleen mondzweren veroorzaakt als je er allergisch voor bent. Je kunt je op dit soort allergie laten testen met een huidplaktest (15). Ook lijkt het erop dat mondzweren vooral voorkomen bij mensen die te veel kaneelolie en kauwgom met kaneelsmaak gebruiken, omdat deze producten meer kaneelaldehyde kunnen bevatten.
Kortom: Sommige mensen zijn allergisch voor een stof in kaneel, kaneelaldehyde, die mondzweren kan veroorzaken. Dit lijkt echter vooral mensen te treffen die te veel kaneelolie of kauwgom gebruiken, omdat deze producten meer cinnamaldehyde bevatten.
4. Kan een lage bloedsuiker veroorzaken
Een chronisch hoge bloedsuikerspiegel is een gezondheidsprobleem. Als het niet wordt behandeld, kan het leiden tot diabetes, hartziekten en vele andere gezondheidsproblemen (16). Kaneel staat bekend om zijn vermogen de bloedsuikerspiegel te verlagen. Uit onderzoek is gebleken dat de specerij de effecten van insuline kan nabootsen, een hormoon dat helpt suiker uit het bloed te verwijderen (17, 18, 19). Hoewel het eten van een beetje kaneel kan helpen je bloedsuiker te verlagen, kan het eten van een teveel ervoor zorgen dat de bloedsuiker te laag wordt. Dit wordt hypoglykemie genoemd. Dit kan leiden tot vermoeidheid, duizeligheid en mogelijk flauwvallen (20). Mensen die het meeste risico lopen op een te lage bloedsuikerspiegel zijn mensen die medicijnen voor diabetes gebruiken. Dit komt doordat kaneel de werking van deze medicijnen kan versterken en ervoor kan zorgen dat je bloedsuiker te laag wordt.
Kortom: Hoewel het eten van kaneel je bloedsuiker kan helpen verlagen, kan het eten van een teveel ervoor zorgen dat je bloedsuiker te laag wordt, vooral als je medicijnen voor diabetes gebruikt. Veelvoorkomende symptomen van een te laag bloedsuikergehalte zijn vermoeidheid, duizeligheid en flauwvallen.
5. Kan ademhalingsproblemen veroorzaken
Het eten van te veel gemalen kaneel in één keer kan ademhalingsproblemen veroorzaken. Dit komt omdat de specerij een fijne textuur heeft, waardoor het gemakkelijk kan worden geïnhaleerd. Per ongeluk inhaleren van kaneel kan leiden tot:
- hoesten
- kokhalzen
- moeite om op adem te komen
Ook het cinnamaldehyde in kaneel is irriterend voor de keel. Het kan verdere ademhalingsproblemen veroorzaken (21). Mensen met astma of andere medische aandoeningen die invloed hebben op de ademhaling moeten extra oppassen voor het per ongeluk inademen van kaneel, omdat zij meer kans hebben op ademhalingsproblemen.
Kortom: Het eten van te veel gemalen kaneel in één keer kan ademhalingsproblemen veroorzaken. Door de fijne textuur van de specerij kan het gemakkelijk worden ingeademd en de keel irriteren, wat kan leiden tot hoesten, kokhalzen en ademhalingsproblemen.
6. Kan een wisselwerking aangaan met bepaalde medicijnen
Kaneel is veilig in kleine tot matige hoeveelheden bij de meeste medicijnen. Te veel kan echter een probleem zijn als je medicijnen gebruikt voor diabetes, hart- en vaatziekten of leveraandoeningen. Dit komt omdat kaneel een wisselwerking kan hebben met deze medicijnen, waardoor de werking wordt versterkt of de bijwerkingen erger worden. Zo bevat cassiakaneel grote hoeveelheden coumarine, dat bij grote hoeveelheden leververgiftiging en -beschadiging kan veroorzaken (3, 4, 5). Als je medicijnen gebruikt die je lever kunnen aantasten, zoals paracetamol, acetaminofen en statines, kan een overmatige inname van kaneel de kans op leverschade vergroten (7). Kaneel kan ook helpen je bloedsuiker te verlagen, dus als je medicijnen voor diabetes neemt, kan de specerij de effecten ervan versterken en ervoor zorgen dat je bloedsuiker te laag wordt.
Kortom: Als kaneel in grote hoeveelheden wordt gegeten, kan het een wisselwerking hebben met medicijnen voor diabetes, hart- en leverziekten. Het kan de werking versterken of de bijwerkingen versterken.
Risico’s van het eten van droge kaneel
Vanaf de tijd dat de “cinnamon challenge” razend populair is geworden, hebben velen geprobeerd grote hoeveelheden droge kaneel te eten. Deze uitdaging houdt in dat men in minder dan een minuut een eetlepel droge, gemalen kaneel eet zonder water te drinken (22). Hoewel het onschuldig klinkt, kan de uitdaging zeer gevaarlijk zijn. Het eten van droge kaneel kan je keel en longen irriteren, en je doen kokhalzen of stikken. Het kan ook je longen blijvend beschadigen. Dit komt omdat de longen de vezels in de specerij niet kunnen afbreken. Het kan zich ophopen in de longen en een longontsteking veroorzaken die bekend staat als aspiratiepneumonie (23, 24). Als aspiratiepneumonie onbehandeld blijft, kunnen de longen blijvende littekens krijgen en mogelijk inklappen (24).
Kortom: Hoewel het eten van grote hoeveelheden droge kaneel onschuldig lijkt, kan het zeer gevaarlijk zijn. Als kaneel je longen bereikt, kan het niet worden afgebroken en kan het een infectie en permanente longschade veroorzaken.
Hoeveel is te veel?
Kaneel is over het algemeen veilig om in kleine hoeveelheden als specerij te gebruiken. Het wordt in verband gebracht met vele indrukwekkende gezondheidsvoordelen. Er te veel van eten kan echter potentieel gevaarlijke bijwerkingen hebben. Dit geldt vooral voor cassiakaneel, omdat dit een rijke bron van coumarine is. Ceylonkaneel daarentegen bevat slechts sporen van coumarine. De toelaatbare dagelijkse inname voor cumarine is 0,1 mg per kg lichaamsgewicht. Dit is hoeveel coumarine je op een dag mag eten zonder het risico op bijwerkingen (3). Dit komt neer op 8 mg coumarine per dag voor een volwassene die 81 kilo weegt. Ter referentie: de hoeveelheid coumarine in 1 theelepel (2,5 gram) gemalen cassiakaneel varieert van 7 tot 18 mg (6). Houd er rekening mee dat kinderen nog minder kunnen verdragen. Hoewel Ceylonkaneel slechts sporen van coumarine bevat, moet overmatige consumptie worden vermeden. Kaneel bevat talrijke andere plantaardige bestanddelen die bij hoge consumptie schadelijke effecten kunnen hebben. Gebruik alle kaneel met mate als specerij.
Kortom: Volwassenen moeten het eten van meer dan 1 theelepel cassiakaneel per dag vermijden. Kinderen kunnen nog minder verdragen.
Om te onthouden
Kaneel is een heerlijke specerij, die in verband wordt gebracht met vele gezondheidsvoordelen. Hoewel het eten van kleine tot matige hoeveelheden veilig is, kan het eten van te veel kaneel bijwerkingen veroorzaken. Dit geldt vooral voor cassia of “gewone” kaneel, omdat die grote hoeveelheden coumarine bevat, wat in verband is gebracht met aandoeningen als leverschade en kanker. Ceylonkaneel of “echte” kaneel bevat daarentegen slechts sporen van coumarine. Het eten van minder dan de toegestane dagelijkse hoeveelheid is meer dan genoeg om te profiteren van de gezondheidsvoordelen (met toestemming vertaald).