Aardappelen, de gezondere alternatieven op een rij

aardappelenWij Nederlanders zijn dol op aardappelen. Echt een basis voor de Hollandse pot. Wist je dat aardappelen nog maar kort in Europa gegeten worden en dat de aardappel eigenlijk giftig is? In dit artikel leggen we je uit waarom je de aardappel beter kunt laten staan en welke alternatieven dan wel verstandig zijn.

Een aardappel is niet alleen lid van de knollenfamilie, hij is ook nog eens lid van de nachtschadefamilie. Nachtschades zoals paprika’s, aubergine, pepers, tomaten en zeker de aardappel, zijn rijk aan alkaloïden. Alkaloïden zijn gifstoffen die de plant produceert om zich tegen vraat van insecten en mensen te beschermen. Een bekende alkaloïde in aardappelen is solanine. Solanine is hittebestendig, dus ook gekookte en gebakken aardappelen kunnen link zijn om te eten. De hoeveelheid solanine hangt wel af van de omstandigheden waarin de aardappelen zijn gekweekt. Bij speciale kweekaardappelen voor consumptie is de hoeveelheid solanine wel minder dan we in wilde aardappelen tegenkomen.

Maar er is meer aan de hand met de aardappel. Aardappelen bestaan grotendeels uit zetmeel. Zetmeel is eigenlijk gewoon maltose, dat gewoon weer glucose is. Glucose is weer 100% suiker. Tafelsuiker heeft een glycemische index van 65 en honing 58. Gebakken aardappels hebben een glycemische index van 93! De glycemische index geeft aan hoe snel het voedingsmiddel de bloedsuikerspiegel doet stijgen. Een stijging is niet gewenst want dat werkt vreetkicks en diabetes in de hand. Dat er veel suiker in zit is nog niet eens het echte probleem. Het probleem is dat er erg weinig nutriënten tegenover staan. Om een voorbeeld te noemen: de hoeveelheid vitamine C in een aardappel is slechts 8 mg per 100 gram. De hoeveelheid vitamine C in het knolgewas zoete bataat is 26 mg per 100 gram. De aardappel verliest het keer op keer van bijna alle groente en fruitsoorten, als het om de voedingswaarde gaat.

5 alternatieven voor de aardappel

Bataat
We noemen deze knol ook wel de zoete bataat. Het lijkt op een oranje wortel, maar dat is het niet. De smaak is heerlijk zoet en de oranje kleur wil zeggen dat het zeer rijk is aan bètacaroteen.

Yam
Ook een knolgewas, dat we vaak tegenkomen in de Afrikaanse keuken. Je kunt het koken of bakken.

Cassave
Dit is een soort wortelknol, waar het bekende tapiocameel van gemaakt wordt. Cassave moet wel altijd gekookt worden. Wist je dat cassave na aardappelen wereldwijd het meest gegeten wordt van alle knolgewassen? Tegenwoordig is deze knol ook bij Albert Heijn verkrijgbaar en is te herkennen aan de wortelvorm met een bruine kleur.

Aardpeer
Het lijkt qua smaak op een artisjok. Jonge aardperen kun je meteen koken, de oudere kun je beter schillen. De kooktijd is kort, slechts 5 – 10 minuten.

Schorseneren
Men noemt dit gewas ook wel eens “armeluis asperges” door de smaak. De kooktijd is ongeveer 15 minuten en daarna prima te gebruiken in stoofschotels.

Andere knolgewassen die het prima als vervanging voor aardappels doen zijn:
Bieten, wortelen, koolraap, knolvenkel, pastinaak, rammenas, koolrabi, meiknollen en knolselderij.

Af en toe een patatje kan echt geen kwaad, maar drie keer per week aardappels zou ik niet aanraden. Aardappels zijn wel rijk aan kalium, maar dat zijn andere knollen en groentes ook!

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.