Onderzoekers hebben eens goed gekeken naar het standaardadvies om dagelijks minimaal 8 glazen water, oftewel 2 liter, tot je te nemen. Zij komen tot de conclusie dat dit niet wordt ondersteund met wetenschap en dat dit voor de meesten van ons onnodig veel is. Er bestaat geen ‘one-size-fits-all’-advies in hun ogen. Zij zeggen dat jonge mensen, sporters en bewoners van warme klimaten weliswaar zeker de 2 liter water per dag kunnen gebruiken, maar dat dit niet van toepassing is voor de meesten onder ons.
Zodra je boven de 40 komt, heb je dagelijks minder water nodig, zeker in ons gematigde klimaat. Bovendien bewegen veel mensen erg weinig, waardoor ze minder vocht verliezen. De meeste mensen redden het daarom makkelijk met 1,5 tot 1,8 liter water per dag. Zeker omdat vochtrijk voedsel zoals groente, fruit, vis, pasta en rijst ook in de helft van de vochtbehoefte kan voorzien. Voor je gezondheid is het niet schadelijk om iets meer te drinken; je moet hoogstens wat vaker naar het toilet. Overdrijven kan wel schadelijk zijn, want je kunt dan een teveel aan kostbare mineralen uitplassen.
“De huidige aanbeveling wordt helemaal niet wetenschappelijk ondersteund,” zegt Yosuke Yamada van het National Institute of Biomedical Innovation, Health and Nutrition in Japan, en een van de eerste auteurs van het artikel. “De meeste wetenschappers weten niet zeker waar deze aanbeveling vandaan komt.”
Eén probleem is dat eerdere schattingen van de waterbehoefte de neiging hadden het watergehalte van voedsel te negeren, dat een aanzienlijk deel van onze totale inname kan bijdragen.
“Als je alleen brood en spek en eieren eet, krijg je niet veel water uit voeding, maar als je vlees, groenten, vis, pasta en rijst eet, kun je ongeveer 50% van je waterbehoefte uit voeding halen,” zei Yamada.
De studie, gepubliceerd in het tijdschrift Science, beoordeelde de waterinname van 5.604 mensen tussen acht dagen en 96 jaar oud uit 23 landen. Het onderzoek hield in dat mensen een glas water dronken waarin een deel van de waterstofatomen werd vervangen door deuterium, een stabiele isotoop van waterstof die van nature in het menselijk lichaam voorkomt en onschadelijk is.
De eliminatiesnelheid van het extra deuterium laat zien hoe snel het water in het lichaam wordt omgezet, en de studie ontdekte dat de meting sterk varieerde, afhankelijk van iemands leeftijd, geslacht, activiteitenniveau en omgeving. Mensen die in een warm en vochtig klimaat en op grote hoogte leven, atleten, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven hadden een hogere omzet, wat betekent dat ze meer water moeten drinken.
Het energieverbruik is de grootste factor in de wateromzet, waarbij de hoogste waarden werden waargenomen bij mannen van 20 tot 35 jaar, met een gemiddelde van 4,2 liter per dag. Dit nam af met de leeftijd, gemiddeld 2,5 liter per dag voor mannen van 90 jaar. Vrouwen van 20 tot 40 jaar hadden een gemiddelde omzet van 3,3 liter, die afnam tot 2,5 liter tegen de leeftijd van 90 jaar. Atleten zetten ongeveer een liter meer om dan niet-atleten. Pasgeboren baby’s zetten het grootste deel om en vervangen elke dag ongeveer 28% van het water in hun lichaam.
Deze studie toont aan dat de algemene suggestie dat we allemaal acht glazen water zouden moeten drinken – of ongeveer twee liter per dag – waarschijnlijk te veel is voor de meeste mensen in de meeste situaties (Bron: The Guardian).