Recent hebben Britse onderzoekers een duidelijke link waargenomen tussen acne en depressie. Het onderzoek telde meer dan 1,7 miljoen deelnemers. Het bleek dat iemand met acne het eerste jaar na het optreden van de acne een 63% hogere kans heeft een depressie te ontwikkelen. De onderzoekers kunnen dit niet verklaren. Wat zou de reden kunnen zijn? Hoe kunnen we acne verminderen?
Zeker 85% van de mensen heeft ooit te kampen gehad met acne. Onze talgklieren in de poriën van de huid scheiden een vettige stof uit. Hierdoor kunnen de poriën verstoppen, waardoor de bacterie Propionibacterium acnes, ook wel P. Acnes genoemd, zich flink gaat vermeerderen. Onze witte bloedcellen willen dit een halt toeroepen en de ontsteking is geboren.
Ontstekingen
Door verkeerde voeding en leefstijl hebben veel westerse mensen last van laaggradige ontstekingen in het (hele) lichaam. Het is niet duidelijk of de depressie na het ontstaan psychisch is of voortvloeit uit een laaggradige ontsteking. Steeds meer onderzoekers vermoeden dat depressie wel eens zou kunnen voortkomen uit ontstoken hersenen (1, 2). Het aanpakken van deze ontstekingen kan dan ook in sommige gevallen de depressie laten verdwijnen (3).
Acne is dus in feite een lokale ontsteking. Volgens eerder onderzoek kan een gestrest brein de productie van ontstekingsstoffen in het lichaam laten toenemen, met huidklachten als gevolg (4). Het is daarom raadzaam om bij acne de stress zoveel mogelijk in de hand te houden. Het kan daarbij raadzaam zijn om een probioticum te slikken of probiotisch voedsel te eten. Wanneer de darmflora uit balans is, kan dit resulteren in een gestrest brein dat ontstekingen aan de huid aanjaagt (5). Probiotische voeding is onder meer zuurkool en kefir.
Suiker
De hormonale oorzaak van acne wordt door de reguliere wereld erkend (6). Helaas zijn er nog vele artsen die het verband tussen voeding en acne ontkennen. Dit is jammer, want het is al jaren in de wetenschap bekend dat suiker en geraffineerde koolhydraten acne sterk kunnen aanjagen (7, 8).
Melk
Ook zuivel kan acne aanjagen (9, 10). Volle zuivel zou volgens onderzoekers minder acne veroorzaken dan magere of halfvolle (11). Mogelijk dat de melksuikers ervoor zorgen dat de mannelijke hormonen gaan pieken (o.a. IGF-1), waardoor de talgproductie stijgt met ontstekingen als gevolg.
Plantaardige oliën
Een ander belangrijk punt is dat plantaardige oliën die rijk zijn aan omega 6 ontstekingen kunnen aanjagen (12, 13). Denk hierbij aan zonnebloem-, soja- of rijstolie. Als er laaggradige ontstekingen in het lichaam aanwezig zijn dan kan acne verergeren (14, 15). Daarom kan het eten van voldoende omega 3 verlichting geven bij acne (16). Dit kan chiazaad, lijnzaad of vis zijn. Om de visstand te sparen kan algenolie met EPA en DHA ook ideaal zijn.
Chocolade
Chocolade kan ook acne verergeren (17). Men vermoed dat dit komt dat het immuunsysteem door cacao gestimuleerd wordt (18). Dit is echter persoonlijk.
Wat wel te eten?
Zoals eerder genoemd kunnen omega 3-vetten en probiotica helpen. Volgens onderzoek kan ook het drinken van groene thee effectief de klachten verminderen (19, 20). Daarnaast ook kruiden als kurkuma, dat een onderdeel is van kerrie (21). Orthomoleculair worden vaak de vitamines A, D en E aangeraden (22, 23). Zink is een mineraal dat bekend staat als verlichtend bij acne (24). Verder worden diëten met whole foods, zoals het paleodieet en het mediterrane dieet, in verband gebracht met minder ontstekingen en acne-uitbraken (25, 26). Vreemd genoeg worden hoge doseringen vitamine B12 door sommige onderzoekers in verband gebracht met een uitbraak van acne (27).
Appelazijn
Het uitwendig aanbrengen van een verdunning van 1 deel appelazijn en 3 delen water kan acne ook helpen verminderen (28). In appelazijn zit zelfs een beetje barnsteenzuur, dat ontstekingen door P. Acnes kan remmen en littekenweefsel kan verminderen (29). Afhankelijk van de ernst is 1 – 2 keer per dag aan te raden.
Kokosolie
Interessant is dat ook kokosolie het vermogen heeft om P. Acnes tegen te gaan (30). Het actieve ingrediënt is laurinezuur (31). Naast de bacteriedodende werking, kan kokosolie ook nog eens de huid hydrateren (32). Bij een erg vette huid is kokosolie overigens weer niet aan te raden.
Je kunt dus een hoop doen om je acne en ontstekingen in het lichaam te verminderen. Als laatste tip heb ik nog een hele makkelijke waar je niks voor hoeft te doen. Volgens studies is het zo dat vroeg naar bed gaan je huid sterker maakt en je gezicht een gezondere uitstraling geeft (33, 34). Makkelijker kunnen we het niet maken…