BMI calculator – je BMI berekenen

De body mass index (BMI) is een maat die je lengte en gewicht gebruikt om te bepalen of je gewicht gezond is. Voor de meeste volwassenen ligt de ideale BMI tussen 18,5 en 24,9. Bereken hier automatisch je exacte BMI met onze BMI-calculator:

[cc-bmi]

Uitkomst BMI
Gewicht Uitslag
<18,5 Ondergewicht
18,5 – 24,9 Gezond gewicht
25 – 29,9 Overgewicht
30 – 34,9 Obesitas
35> Morbide obesitas

Wat is de formule om de BMI te berekenen?
De BMI-berekening deelt het gewicht van een volwassene in kilo’s door zijn lengte in meters in het kwadraat, oftewel kg / M2:

Gewicht in kilogram / (lengte in meters * lengte in meters)

Even een voorbeeld: stel je weegt 70 kilo en je bent 175 cm lang. Dan delen we 70 door 1,75 x 1,75 = 3,06 -> wat neerkomt op een BMI van 22,85.

Wat is morbide obesitas?
Morbide obesitas staat voor morbide zwaarlijvigheid. Morbide is een ander woord voor ziek of ziekelijk. Het is een toestand waarbij je een BMI hebt die hoger is dan 35. Er wordt hier ook wel gesproken over het hebben van overgewicht als ziekte. De ziekte van morbide zwaarlijvigheid belemmert elementaire lichamelijke functies zoals ademhalen of lopen. De gevolgen van de ziekte op lange termijn zijn diabetes type 2 en hartziekten, en een lagere levenskwaliteit met minder economische en sociale mogelijkheden. Ook hebben mensen met morbide obesitas een aanzienlijk kortere levensverwachting.

De BMI is betrouwbaarder i.c.m de tailleomvang
Je taille meten is een goede manier om te controleren of je niet te veel vet rond je buik meedraagt, wat je risico op hartziekten, diabetes type 2 en beroerte kan verhogen. Je kunt een gezond BMI hebben en toch overtollig buikvet, wat betekent dat je nog steeds risico loopt op het ontwikkelen van deze aandoeningen.

Om je taille te meten:

  1. Zoek de onderkant van je ribben en de bovenkant van je heupen.
  2. Wikkel een meetlint om je middel halverwege deze punten.
  3. Adem natuurlijk uit voor je de meting verricht.

Ongeacht je lengte of BMI, moet je proberen af te vallen als je een tailleomvang meet van:

  • 94cm of meer voor mannen
  • 80cm of meer voor vrouwen

Je loopt een zeer hoog risico en moet contact opnemen met een huisarts als je een tailleomvang meet van:

  • 102cm of meer voor mannen
  • 88cm of meer voor vrouwen

Nauwkeurigheid van BMI
De BMI kan je vertellen of je te veel gewicht draagt, maar het kan niet zeggen of je te veel vet draagt. De BMI kan het verschil niet zien tussen overtollig vet, spieren of botten. De BMI voor volwassenen houdt geen rekening met leeftijd, geslacht of spiermassa. Spieren hebben een veel grotere dichtheid dan vet, dus zeer gespierde mensen, zoals zware boksers, krachttrainers en atleten, kunnen een gezond gewicht hebben, ook al wordt hun BMI als zwaarlijvig geclassificeerd. Je etnische afkomst kan ook van invloed zijn op je risico op bepaalde gezondheidsaandoeningen. Volwassenen van Zuid-Aziatische afkomst hebben bijvoorbeeld een hoger risico op bepaalde gezondheidsproblemen, zoals diabetes, met een BMI van 23, wat meestal als gezond wordt beschouwd. Volwassenen die spieren verliezen naarmate ze ouder worden, kunnen in het bereik van het “gezonde gewicht” vallen, ook al dragen ze overtollig vet met zich mee. Daarbij kun je de BMI beter niet als maatstaf gebruiken als je zwanger bent. Hoewel veel kinderen zwaarlijvig zijn, kan een BMI calculator niet worden gebruikt bij een kind. De BMI is dus alleen van toepassing op volwassenen. Ook als je een eetstoornis hebt, gelden de resultaten van deze BMI calculator niet.

Gezondheidsrisico’s van overgewicht
Zwaarlijvig zijn belast je hart en kan tot ernstige gezondheidsproblemen leiden. Deze omvatten:

  • Artritis in je knieën en heupen
  • Hartziekten
  • Hoge bloeddruk
  • Slaapapneu
  • Diabetes type 2
  • Spataderen

Je BMI alleen kan je gezondheidsrisico niet voorspellen, maar de meeste deskundigen zeggen dat een BMI hoger dan 30 (zwaarlijvigheid) ongezond is. Wat je BMI ook is, lichaamsbeweging kan helpen je risico op het ontstaan van hartziekten en diabetes te verminderen. Bij oudere volwassenen is het vaak beter om een BMI tussen 25 en 27 te hebben, dan onder de 25. Als je ouder bent dan 65, bijvoorbeeld, kan een iets hoger BMI je helpen beschermen tegen het dunner worden van de botten (osteoporose).

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.