Een zekere mate van kramp is een normaal onderdeel van je menstruatie. Maar deze krampen zij wel pijnlijk en kunnen het normale leven belemmeren. In plaats van vrij verkrijgbare medicijnen te gebruiken, grijpen sommige vrouwen naar thee om hun krampen op natuurlijke wijze te verlichten. Sommige onderzoeken ondersteunen het gebruik van bepaalde theesoorten tegen menstruatiekrampen en het daarmee gepaard gaande opgeblazen gevoel en ongemak van je menstruatie. Ook al is het bewijs hiervoor over het algemeen vrij zwak, het kan toch zijn dat sommige van deze theesoorten je pijn verlichten. Omdat ze allemaal veilig zijn om te drinken, kunnen ze het proberen waard zijn. Hier zijn 8 theesoorten die kunnen helpen bij menstruatiekrampen.
(Rode) frambozenbladthee
Rode frambozenbladthee wordt gemaakt van de bladeren van frambozenplanten. Het heeft een milde smaak die lijkt op die van zwarte thee. Hij smaakt niet naar frambozen. Het wordt gebruikt voor verschillende doeleinden in verband met de vrouwelijke gezondheid, zoals het stimuleren van de samentrekkingen van de baarmoeder (1). Volgens anekdotische bronnen kan het helpen om de baarmoeder te versterken. Baarmoedersamentrekkingen veroorzaken echter juist menstruatiekrampen, dus als dit het geval is, kan frambozenbladthee je krampen verergeren. Maar ondanks de lange gebruiksgeschiedenis is er eigenlijk niet veel onderzoek dat bevestigt dat het gebruik van frambozenbladthee goed is voor de gezondheid van vrouwen. Uit een van de meest recente dierstudies naar de effecten van deze thee bleek dat het geen effect had op de samentrekkingen van de baarmoeder bij muizen (1). Er zijn echter veel anekdotische verslagen online van vrouwen die beweren dat rode frambozenbladthee hun krampen verminderde.
Kortom: Er is niet veel bewijs beschikbaar over de effecten van frambozenbladthee op menstruatiekrampen. Eén onderzoek bij muizen wees uit dat het geen effect had. Volgens anekdotische bronnen zou het echter de samentrekkingen van de baarmoeder kunnen stimuleren. Meer onderzoek is nodig.
Gemberthee
Gemberthee wordt gemaakt van de scherpe, kruidige gemberwortel. Mensen gebruiken gember al vele jaren voor zowel culinaire als medicinale doeleinden. Vandaag de dag is het een veelgebruikt huismiddeltje tegen allerlei kwaaltjes, waaronder menstruatiekrampen. Omdat het ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen heeft, kan het helpen bij zowel pijn als een opgeblazen gevoel (2). Uit een review van 7 studies met meer dan 600 vrouwen bleek dat het consumeren van 750-2.000 mg gemberpoeder tijdens de eerste 3-4 dagen van de menstruatie de menstruatiepijn leek te helpen verminderen (3). Een andere studie onder 168 vrouwelijke studenten stelde vast dat het innemen van 200 mg gember om de 6 uur de menstruatiepijn even doeltreffend verminderde als het geneesmiddel Novafen, dat een combinatie is van ibuprofen, acetaminofen en cafeïne (4).
Kortom: Uit onderzoek is gebleken dat verschillende gemberpreparaten kunnen helpen een opgeblazen gevoel te verminderen en menstruatiepijn te verlichten. Er zijn echter geen studies die specifiek hebben gekeken naar de effecten van gemberthee op menstruatiekrampen. Meer onderzoek is nodig.
Kamillethee
Kamillethee wordt gemaakt van gedroogde kamillebloemen en heeft een milde, bloemige smaak. Hoewel het geen direct effect lijkt te hebben op menstruatiekrampen, kan het wel helpen om beter te slapen en vermoeidheid te verminderen. Bovendien bleek uit een onderzoek onder meer dan 1000 vrouwelijke universiteitsstudenten dat een slechte slaapkwaliteit verband hield met ernstiger menstruatieproblemen (5, 6). In een kleine studie namen 118 vrouwen 3 keer per dag 250 mg kamille in, vanaf de week voor hun menstruatie tot het begin van hun volgende menstruatie. Het innemen van de kamille resulteerde in minder menstruatiebloedingen in vergelijking met een placebo (7).
Kortom: Er is geen bewijs dat kamillethee specifiek menstruatiekrampen vermindert. Het kan echter wel helpen om beter te slapen. Wetenschappers moeten meer onderzoek doen naar de effecten van kamillethee op menstruatiekrampen.
Pepermuntthee
Pepermuntthee wordt gemaakt van de bladeren van de pepermuntplant. Pepermunt is rijk aan menthol, een sterk ruikende stof die naast de verkoelende sensatie verschillende potentiële gezondheidsvoordelen biedt (8). Veel mensen gebruiken essentiële pepermuntolie als huismiddeltje tegen maag- en darmpijn, vooral in verband met het prikkelbaredarmsyndroom (PDS). De menthol in pepermuntolie helpt spasmen van de gladde spieren te verminderen, waardoor pijnlijke buikkrampen afnemen (9). Hoewel er geen bewijs is voor het gebruik van pepermunt tegen menstruatiekrampen, zeggen anekdotische bronnen dat de menthol kan helpen de samentrekkingen van de baarmoeder te verminderen en zo krampen te verminderen. Wetenschappers weten echter niet of de geringe hoeveelheden menthol in pepermuntthee, met name na vertering en absorptie, echt van invloed zijn op de baarmoeder.
Kortom: Er zijn aanwijzingen dat pepermuntolie maagkrampen en maag- en darmpijn kan verlichten, maar er is geen bewijs voor het gebruik ervan bij menstruatiekrampen. Wetenschappers moeten hier meer onderzoek naar doen.
Kaneelthee
Kaneelthee heeft een zoete en licht kruidige, warme smaak van de gedroogde kaneel die voor de bereiding ervan wordt gebruikt. Er zijn aanwijzingen dat kaneel kan helpen ontstekingen te verminderen, wat het ongemakkelijke, opgeblazen gevoel kan verminderen dat vaak gepaard gaat met je menstruatiecyclus (10). Kaneel kan ook helpen bij de behandeling van polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS), dat wordt gekenmerkt door een slechte bloedsuikerregulatie en menstruele onregelmatigheden (11).
Kortom: Kaneel kan ontstekingen helpen verminderen en PCOS helpen beheersen. Wetenschappers moeten echter meer onderzoek doen naar de effecten van kaneelthee op menstruatiekrampen.
Groene thee
Groene thee wordt gemaakt van gedroogde Camellia sinensis-bladeren die nog niet gerijpt zijn. Zwarte thee daarentegen wordt gemaakt van gedroogde, gerijpte bladeren. Groene thee is bleek van kleur en heeft een milde, aardse en bloemige smaak. Het is al duizenden jaren een onderdeel van de traditionele kruidengeneeskunde in China. Groene thee zit vol met antioxidanten en heeft ontstekingsremmende effecten die kunnen zorgen voor afname van een opgeblazen gevoel. Het bevat ook de stof L-theanine, een stof die volgens onderzoek kan helpen je kalmer en meer ontspannen te voelen (12, 13). Een studie met 1.183 vrouwen stelde ook vast dat het drinken van groene thee samenhing met minder menstruatiepijn in vergelijking met het drinken van andere soorten thee (14).
Kortom: Groene thee levert veel gezonde antioxidanten die ontstekingsremmende eigenschappen hebben, en het bevat een verbinding die voor ontspannen gevoel kan zorgen. Eén studie toonde aan dat vrouwen die groene thee dronken minder menstruatiepijn hadden.
Tijmthee
Tijm is een populair culinair kruid dat ook een aantal gezondheidsvoordelen kan bieden. Het heeft een sterke, aardse smaak die een smakelijke thee oplevert waar mensen in sommige delen van de wereld vaak van genieten (15, 16). Eén enkele studie bij 252 Ethiopische tieners toonde aan dat het drinken van thijmthee gekopppeld was aan een afname van menstruatiepijn met 63,2%. Dit was echter een kleine studie en andere studies hebben de resultaten niet kunnen repliceren (16).
Kortom: Eén kleine studie suggereert dat thijmthee kan helpen bij menstruatiekrampen. Wetenschappers moeten echter meer onderzoek doen naar deze mogelijke effecten.
Oolong thee
Oolong thee is een kruising tussen groene en zwarte thee. Het biedt een aantal van de potentiële gezondheidsvoordelen van beide. De bladeren worden gedroogd en gedeeltelijk gerijpt, wat resulteert in een thee die in kleur kan variëren van lichtgeel tot oranje en die smaakt als een mengeling van groene en zwarte thee (17). Dezelfde studie die aantoonde dat groene thee geassocieerd was met verminderde menstruatiepijn, vond ook een iets zwakker verband tussen oolong thee en verminderde menstruatiepijn (14).
Kortom: Oolong thee kan in verband worden gebracht met minder menstruatiepijn, maar wetenschappers moeten meer onderzoek doen naar deze mogelijke effecten.
Nadelen en voorzorgsmaatregelen
Er is maar heel weinig bewijs uit onderzoek dat deze theesoorten de pijn van menstruatiekrampen kunnen verminderen. Een paar soorten thee uit deze lijst waarvoor wel enig bewijs is dat ze positieve effecten hebben zijn gemberthee, groene thee, thijmthee en oolong thee (3, 4, 14, 16). Maar zelfs voor deze theesoorten is het bewijs vrij zwak – het komt voor elke theesoort uit slechts één studie. Bovendien gebruikten onderzoekers poedervormige gembersupplementen in plaats van gemberthee voor de studies die een verband vonden tussen gember en verminderde menstruatiekrampen. Of gemberthee ook deze effecten heeft, is dus nog onbekend. Gelukkig is het onwaarschijnlijk dat de meeste in de handel verkrijgbare theesoorten schadelijk voor je zijn, dus je kunt ze veilig drinken, ook al verminderen ze je menstruatiesymptomen niet. De meeste kruidenthee moet je echter vermijden als je denkt dat je zwanger bent, vooral de volgende twee theesoorten:
- Frambozenbladthee. Vrouwen gebruiken frambozenbladthee vaak laat in de zwangerschap om de bevalling op gang te helpen. Om deze reden vermijden sommige mensen deze thee in het begin van de zwangerschap. Er is momenteel echter geen bewijs dat deze thee de bevalling op gang brengt (1).
- Peterseliethee. Peterseliethee kan samentrekkingen van de baarmoeder opwekken en wordt gebruikt als huismiddeltje om je menstruatie op gang te helpen. Er zijn ook anekdotische bronnen die melden dat een abortus kan worden opgewekt door inname van grote hoeveelheden, dus vermijd het als je denkt dat je zwanger bent (17).
Het is ook een goed idee om op kruidenthee te letten als je medicijnen gebruikt die er een wisselwerking mee kunnen hebben. Als je je hier zorgen over maakt, bespreek dit dan met je arts. Het is belangrijk te onthouden dat thee gemaakt van theebladeren cafeïne bevat. Dat geldt voor groene, zwarte en oolong thee. Je moet proberen je cafeïne-inname te beperken tot 400 mg of minder per dag (18). Het geschatte cafeïnegehalte van 1 kopje (240 ml) van deze veelgebruikte theesoorten is (19, 20, 21):
- Groene thee: 29 mg
- Zwarte thee: 48 mg
- Oolong thee: 38 mg
Dit zijn slechts schattingen. Het is belangrijk op te merken dat de hoeveelheid cafeïne in een kopje thee varieert, onder meer door de trektijd en het cafeïnegehalte van de specifieke partij thee. En tot slot: als huismiddeltjes of vrij verkrijgbare medicijnen niet lijken te werken om je ernstige menstruatiekrampen te verminderen, raadpleeg dan je arts.
Kortom: Als je zwanger bent of medicijnen gebruikt, houd daarmee dan rekening bij het kiezen van een thee, en let ook op de hoeveelheid cafeïne die je binnenkrijgt. Neem contact op met je arts voor meer informatie als je je zorgen maakt.
Om te onthouden
Thee kan een veelbelovend alternatief zijn voor vrij verkrijgbare medicijnen om te helpen menstruatiekrampen te verminderen. Verschillende theesoorten lijken te kunnen helpen tegen menstruatiekrampen en menstruatiepijn, maar er zijn maar een paar soorten waarvoor enig wetenschappelijk bewijs bestaat, namelijk gemberthee, groene thee, thijmthee en oolongthee. Het bewijsmateriaal is momenteel echter zeer beperkt; er is dus meer onderzoek nodig naar de effecten van al deze theesoorten op menstruatiekrampen bij vrouwen. Als je denkt dat je zwanger bent, kun je kruidentheeën voor de zekerheid beter vermijden, vooral frambozenbladthee en peterseliethee. Raadpleeg je arts als je meer advies wilt over welke thee je het beste kunt drinken, of als je problemen hebt met pijnlijke menstruatiekrampen (met toestemming vertaald).