Baobabvruchten kunnen je vitaminen en mineralen leveren, ontstekingen helpen verminderen en de bloedsuikerspiegel in balans brengen. Maar vanwege bepaalde antinutriënten is het raadzaam om de inname van deze vrucht te matigen. De baobab of apenbroodboom groeit in bepaalde gebieden van Afrika, Arabië, Australië en Madagaskar. Baobabbomen, ook bekend onder hun wetenschappelijke naam Adansonia, kunnen tot 30 meter hoog worden en produceren grote vruchten die algemeen worden geconsumeerd en gewaardeerd om de lekkere, citrusachtige smaak. De pulp, bladeren en zaden van de baobabvrucht – die ook verkrijgbaar is in poedervorm – worden in verband gebracht met vele gezondheidsvoordelen en worden gebruikt in verschillende recepten en keukens. Hier zijn de top 6 voordelen van baobabvruchten en -poeder.
1. Rijk aan vele belangrijke vitaminen en mineralen
Baobab is een goede bron van veel belangrijke vitaminen en mineralen. Onderzoek toont aan dat de voedingswaarde van baobab kan variëren afhankelijk van de geografische locatie waar het wordt verbouwd en tussen de verschillende delen van de plant, zoals de bladeren, pulp en zaden. Het vruchtvlees bevat bijvoorbeeld veel vitamine C, antioxidanten en verschillende belangrijke mineralen zoals kalium, magnesium, ijzer en zink (1). De bladeren zijn rijk aan calcium en hoogwaardige eiwitten die gemakkelijk verteerd kunnen worden. Bovendien zitten de zaden en pitten van de plant boordevol vezels, vet en micronutriënten zoals thiamine, calcium en ijzer (2, 3). In de meeste delen van de wereld waar verse baobab niet beschikbaar is, wordt het echter vaker gevonden als een gedroogd poeder. Baobab in poedervorm bevat veel belangrijke voedingsstoffen, maar is vooral rijk aan vitamine C, vitamine B6, niacine, ijzer en kalium. Twee eetlepels (20 gram) baobabpoeder levert ongeveer (4):
- Calorieën: 50
- Eiwit: 1 gram
- Koolhydraten: 16 gram
- Vet: 0 gram
- Vezels: 9 gram
- Vitamine C: 58% van de dagelijkse ADH
- Vitamine B6: 24% van de ADH
- Niacine: 20% van de ADH
- IJzer: 9% van de ADH
- Kalium: 9% van de ADH
- Magnesium: 8% van de ADH
- Calcium: 7% van de ADH
Daarom zijn zowel baobabpoeder als verse delen van de plant zeer voedzaam.
Kortom: Baobab is zeer voedzaam en verschillende delen van de plant leveren verschillende hoeveelheden proteïne, vitamine C, antioxidanten, kalium, magnesium, ijzer, zink, calcium en B-vitamines.
2. Bevordert een vol gevoel, wat kan helpen bij gewichtsverlies
Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat het toevoegen van baobab aan je dieet gunstig kan zijn als je een paar kilo’s kwijt wilt. Het kan het hunkeren naar eten tegengaan en een vol gevoel bevorderen, waardoor je minder eet en afvalt. Een klein onderzoek bij 20 mensen toonde aan dat het drinken van een smoothie met 15 gram baobab-extract het hongergevoel aanzienlijk verminderde in vergelijking met een placebodrankje (5). Baobab bevat ook veel vezels. De meeste poedervormige bereidingen bevatten ongeveer 4,5 gram vezels per eetlepel (10 gram) (4). Vezels verplaatsen zich heel geleidelijk door je lichaam en kunnen ervoor zorgen dat je maaglediging vertraagt, waardoor je langer een vol gevoel houdt (6). Het is aangetoond dat het simpelweg verhogen van je vezelinname met 14 gram per dag de calorie-inname met 10% kan verlagen en het lichaamsgewicht met gemiddeld 1,9 kg kan verminderen over een periode van vier maanden (7).
Kortom: Baobab bevat veel vezels, waardoor het hongergevoel afneemt, wat gewichtsverlies zou kunnen bevorderen.
3. Kan helpen de bloedsuikerspiegel in balans te brengen
Het toevoegen van baobab aan je dieet kan de bloedsuikerbeheersing ten goede komen. Uit een onderzoek bleek zelfs dat toevoeging van baobab-extract bij het bakken van wit brood zorgde voor afname van de hoeveelheid snel verteerbaar zetmeel en vertraging van de stijging van de bloedsuikerspiegel in het lichaam (8). Een ander klein onderzoek bij 13 mensen wees ook uit dat het toevoegen van baobab aan wit brood de hoeveelheid insuline verminderde die nodig is om suiker van het bloed naar de weefsels te transporteren, wat kan zorgen voor een betere bloedsuikerbeheersing (9). Daarnaast kan het hoge vezelgehalte ervoor zorgen dat de opname van suiker in de bloedsomloop wordt vertraagd, wat pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel kan voorkomen en de niveaus op de lange termijn kan stabiliseren (10).
Kortom: Baobab kan helpen de stijging van de bloedsuikerspiegel te vertragen en de hoeveelheid insuline te verminderen die nodig is om je bloedsuiker onder controle te houden.
4. Het gehalte aan antioxidanten en polyfenolen kan ontstekingen verminderen
Baobab zit boordevol antioxidanten en polyfenolen, verbindingen die je cellen beschermen tegen oxidatieve schade en ontstekingen in je lichaam verminderen. Sommige onderzoeken suggereren dat chronische ontstekingen kunnen bijdragen aan een lange lijst van gezondheidsaandoeningen, waaronder hartaandoeningen, kanker, auto-immuunziekten en diabetes (11). Hoewel het huidige onderzoek meestal beperkt is tot dieren, hebben sommige studies waargenomen dat baobab kan helpen bij het verminderen van ontstekingsniveaus in het lichaam. Uit een onderzoek onder ratten bleek dat baobabvruchtenpulp meerdere ontstekingsmarkers verminderde en hielp het hart te beschermen tegen schade (12). Een onderzoek bij muizen toonde aan dat baobab-extract oxidatieve schade aan cellen verminderde en ontstekingsniveaus verlaagde (13). Ondanks deze veelbelovende bevindingen is er echter nog meer onderzoek nodig om te bepalen hoe baobab ontstekingen bij mensen kan beïnvloeden.
Kortom: Dierstudies tonen aan dat baobab kan helpen ontstekingen te verminderen en oxidatieve schade aan cellen te voorkomen, maar meer onderzoek bij mensen is nodig.
5. Een hoog vezelgehalte kan de spijsvertering bevorderen
Baobab is een goede bron van vezels, en in poedervorm kan het tot 18% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid bevatten in slechts één eetlepel (10 gram) (4). Vezels gaan onverteerd door je maagdarmkanaal en zijn essentieel voor een gezonde spijsvertering (14). Een overzicht van vijf onderzoeken toonde bijvoorbeeld aan dat het eten van meer vezels de frequentie van de ontlasting verhoogde bij mensen met constipatie (15). Vezels werken ook als een prebioticum; ze voeden de goede bacteriën in je darmen, waardoor de gezondheid van je darmmicrobioom wordt geoptimaliseerd (16). Ander onderzoek toont aan dat het verhogen van je vezelinname ook kan beschermen tegen aandoeningen zoals darmzweren, inflammatoire darmziekten en aambeien (17, 18, 19).
Kortom: Baobab bevat veel vezels, die de spijsvertering kunnen verbeteren en aandoeningen zoals constipatie, darmzweren, inflammatoire darmziekten en aambeien kunnen voorkomen.
6. Een geweldige, voedzame toevoeging aan je dieet – vers of in poedervorm
Baobab groeit in gebieden in Afrika, Madagaskar en Australië en kan vers worden gegeten of worden gebruikt om een vleugje smaak en voedingsstoffen toe te voegen aan desserts, stoofschotels, soepen en smoothies. Het kan echter lastig zijn om verse baobab te vinden in landen waar de vrucht niet algemeen verbouwd wordt. Gelukkig zijn versies in poedervorm overal verkrijgbaar bij veel natuurvoedingswinkels en online winkels over de hele wereld. Voor een snelle en gemakkelijke manier om je dagelijkse dosis baobab binnen te krijgen, kun je proberen het poeder te mengen in je favoriete dranken, zoals water, sap, thee of smoothies. Je kunt het poeder ook toevoegen aan bakproducten of een beetje over yoghurt of havermout strooien voor een antioxidantrijke traktatie. Met een beetje creativiteit zijn er oneindig veel manieren om van baobab te genieten en te profiteren van de unieke gezondheidsvoordelen die het te bieden heeft.
Kortom: Baobab kan vers of in poedervorm worden gegeten en in allerlei recepten worden gebruikt.
Mogelijke bijwerkingen
Hoewel de meeste mensen baobab veilig kunnen consumeren, moet je wel rekening houden met enkele mogelijke bijwerkingen. Ten eerste bevatten de zaden en pulp antinutriënten, zoals fytaten, tannines en oxaalzuur, die de opname en beschikbaarheid van voedingsstoffen kunnen verminderen (20). De hoeveelheid antinutriënten in baobab is echter te laag om een probleem te vormen voor de meeste mensen, vooral als je een uitgebalanceerd dieet volgt dat rijk is aan andere gezonde volwaardige voedingsmiddelen (21). Er is ook enige bezorgdheid over de aanwezigheid van cyclopropenoïde vetzuren in baobabolie, die de vetzuursynthese kunnen verstoren en kunnen bijdragen aan gezondheidsproblemen (22, 23). Studies tonen echter aan dat deze schadelijke bestanddelen tijdens de verwerking aanzienlijk worden verminderd en waarschijnlijk geen problemen opleveren voor de meeste mensen (24). Ten slotte is er weinig onderzoek gedaan naar de effecten van baobab bij vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven. Daarom is het het beste om het met mate in te nemen. Overleg met je arts als je vragen of zorgen hebt.
Kortom: Baobab is niet goed onderzocht bij vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven en bevat enkele antinutriënten en cyclopropenoïde vetzuren die negatieve effecten kunnen hebben, maar die tijdens de verwerking gereduceerd worden.
Om te onthouden
Baobab is een vrucht die in verband wordt gebracht met een aantal gunstige effecten op de gezondheid. Naast het leveren van veel belangrijke voedingsstoffen, kan het toevoegen van baobab aan je voeding helpen bij gewichtsverlies, de bloedsuikerspiegel in balans brengen, ontstekingen verminderen en de spijsvertering optimaliseren. Het beste van alles is dat baobab – althans in poedervorm – gemakkelijk verkrijgbaar en ongelooflijk veelzijdig is, waardoor het gemakkelijk is toe te voegen aan je dieet (met toestemming vertaald).