Bloemkool bevat veel voedingsstoffen en plantaardige bestanddelen die het risico op verschillende ziekten, waaronder hartziekten en kanker, kunnen verminderen. Bloemkool is een uiterst gezonde groente en een belangrijke bron van voedingsstoffen. Bovendien is het geschikt voor als je wilt afvallen en is het eenvoudig toe te voegen aan je dieet. Hier zijn 8 wetenschappelijk onderbouwde gezondheidsvoordelen van bloemkool.
1. Bevat veel voedingsstoffen
Het voedingsprofiel van bloemkool is indrukwekkend. Bloemkool is zeer caloriearm, maar rijk aan verschillende vitaminen en mineralen (1). Hier volgt een overzicht van de voedingsstoffen die in 1 portie, of 107 g, rauwe bloemkool zitten (1):
- Calorieën: 27
- Vezels: 2 g
- Vitamine C: 58% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)
- Vitamine K: 14% van de ADH
- Vitamine B6: 12% van de ADH
- Foliumzuur: 15% van de ADH
- Pantotheenzuur: 14% van de ADH
- Kalium: 7% van de ADH
- Mangaan: 9% van de ADH
- Choline: 8% van de ADH
- Magnesium: 4% van de ADH
- Fosfor: 4% van de ADH
Kortom: Bloemkool is een uitstekende bron van vitaminen en mineralen, waaronder vitamine C, foliumzuur en vitamine K.
2. Veel vezels
Bloemkool bevat veel vezels, wat goed is voor de algemene gezondheid. Er zit 2 g vezels in 1 kop (107 g) rauwe bloemkool, dat is 7% van je dagelijkse behoefte (1). Vezels zijn belangrijk omdat ze de gezonde bacteriën in je darmen voeden die ontstekingen helpen verminderen en een gezonde spijsvertering bevorderen (2, 3). Inname van voldoende vezels kan het risico op spijsverteringsaandoeningen zoals constipatie, diverticulitis en inflammatoire darmziekten (IBD) helpen verlagen (4, 5, 6). Bovendien blijkt uit studies dat een dieet met veel vezelrijke groenten zoals bloemkool verband houdt met een lager risico op verschillende ziekten, waaronder hartziekten, kanker en diabetes (7, 8). Vezels kunnen ook een rol spelen bij de preventie van zwaarlijvigheid, omdat zij vullend zijn en de totale calorie-inname verminderen (2, 9).
Kortom: Bloemkool bevat een grote hoeveelheid vezels, die belangrijk zijn voor de spijsvertering en het risico op verschillende chronische ziekten kunnen verminderen.
3. Goede bron van antioxidanten
Bloemkool is een grote bron van antioxidanten, die je cellen beschermen tegen schadelijke vrije radicalen en ontstekingen (10). Net als andere kruisbloemige groenten is bloemkool bijzonder rijk aan glucosinolaten en isothiocyanaten, twee groepen antioxidanten waarvan is aangetoond dat zij de groei van kankercellen afremmen (11, 12, 13). Bloemkool bevat ook carotenoïde en flavonoïde antioxidanten, die kanker tegengaan en het risico op verschillende andere ziekten, waaronder hartziekten, kunnen verminderen (14, 15, 16, 17, 18). Bovendien bevat bloemkool grote hoeveelheden vitamine C, die fungeert als antioxidant. Vitamine C staat ook bekend om zijn ontstekingsremmende effecten die het immuunsysteem kunnen versterken en het risico op hartziekten en kanker kunnen verminderen (19, 20, 21).
Kortom: Bloemkool levert een aanzienlijke hoeveelheid antioxidanten, die gunstig zijn voor het verminderen van ontstekingen en bescherming bieden tegen verschillende chronische ziekten.
4. Kan helpen bij gewichtsverlies
Bloemkool heeft verschillende eigenschappen die kunnen helpen bij het afvallen. Ten eerste is het caloriearm, met slechts 27 calorieën per kopje (107 g), dus je kunt er veel van eten zonder je calorie-inname aanzienlijk te verhogen (1). Het kan ook dienen als een caloriearme substituut voor calorierijk voedsel, zoals rijst en meel. Als goede bron van vezels vertraagt bloemkool de spijsvertering en bevordert het een vol gevoel. Dit kan helpen het aantal calorieën dat je gedurende de dag eet te verminderen, een belangrijke factor bij gewichtsbeheersing (2, 9). Het hoge watergehalte is een ander gewichtsverliesbevorderend aspect van bloemkool. In feite bestaat 92% van zijn gewicht uit water. Het consumeren van veel waterrijk, caloriearm voedsel wordt in verband gebracht met gewichtsverlies (1, 22).
Kortom: Bloemkool bevat weinig calorieën, maar veel vezels en water – allemaal eigenschappen die kunnen helpen bij het afvallen.
5. Rijk aan choline
Bloemkool bevat veel choline, een essentiële voedingsstof waarvan veel mensen te weinig binnenkrijgen (23). Een kop (107 g) bloemkool bevat 44 milligram choline, wat ongeveer 10% is van de ADH voor vrouwen en 8% voor mannen (1, 24). Choline heeft verschillende belangrijke functies in het lichaam. Om te beginnen speelt het een belangrijke rol bij het behoud van de integriteit van de celmembranen, de synthese van DNA en de ondersteuning van de stofwisseling (25, 26). Choline is ook betrokken bij de ontwikkeling van de hersenen en de productie van neurotransmitters die nodig zijn voor een gezond zenuwstelsel. Bovendien helpt het voorkomen dat cholesterol zich ophoopt in de lever (26). Dierstudies suggereren dat een tekort aan choline het risico op leverziekten en neurologische aandoeningen zoals alzheimer kan verhogen (27, 28, 29).
Kortom: Bloemkool is een goede bron van choline, een voedingsstof waaraan veel gebrek hebben. Het is betrokken bij veel processen in het lichaam en draagt bij aan de preventie van verschillende ziekten.
6. Rijk aan sulforafaan
Bloemkool bevat sulforafaan, een antioxidant die uitgebreid is bestudeerd (30). Uit vele reageerbuis- en dierstudies is gebleken dat sulforafaan bijzonder nuttig is om de ontwikkeling van kanker te onderdrukken doordat het enzymen afremt die betrokken zijn bij kanker en tumorgroei (31, 32). Uit onderzoek blijkt dat sulforafaan ook kan helpen om een hoge bloeddruk te verlagen en de slagaders gezond te houden – beide belangrijke factoren bij het voorkomen van hartziekten (33, 34). Ten slotte wijzen dierstudies erop dat sulforafaan ook een rol kan spelen bij de preventie van diabetes en de vermindering van het risico van door diabetes veroorzaakte complicaties, zoals nierziekten (35, 36, 37). Hoewel meer onderzoek nodig is om de omvang van de effecten van sulforafaan bij mensen vast te stellen, zijn de potentiële voordelen voor de gezondheid veelbelovend.
Kortom: Bloemkool is rijk aan sulforafaan, een plantenverbinding met vele gunstige effecten, zoals een verlaagd risico op kanker, hartziekten en diabetes.
7. Koolhydraatarm alternatief voor granen en peulvruchten
Bloemkool is ongelooflijk veelzijdig en kan worden gebruikt ter vervanging van granen en peulvruchten. Dit is niet alleen een fantastische manier om je groente-inname te verhogen, maar het is ook bijzonder nuttig voor wie een koolhydraatarm dieet volgt. Dat komt omdat bloemkool aanzienlijk minder koolhydraten bevat dan granen en peulvruchten. Zo bevat 1 kop (107 g) bloemkool 5 g koolhydraten. Tegelijkertijd bevat 1 kop (158 g) rijst 44 g koolhydraten – bijna negen keer zoveel als bloemkool (1, 38). Hier zijn enkele voorbeelden van recepten die gemaakt kunnen worden met bloemkool in plaats van granen en peulvruchten:
- Bloemkoolrijst: Vervang witte of bruine rijst door bloemkool die geraspt en vervolgens gekookt is.
- Bloemkool pizzabodem: Door bloemkool in een keukenmachine te pulseren en er vervolgens een deeg van te maken, kun je een heerlijke pizza maken.
- Bloemkoolhummus: Kikkererwten kunnen worden vervangen door bloemkool in hummusrecepten.
- Bloemkoolstamppot: Probeer in plaats van aardappelpuree eens een koolhydraatarme bloemkoolstamppot te maken.
- Bloemkooltortilla’s: Maak van fijngemalen bloemkool met eieren tortilla’s die kunnen worden gebruikt als wraps, tacoschelpen of burrito’s.
Kortom: Bloemkool kan in veel recepten granen en peulvruchten vervangen, wat een geweldige manier is om meer groenten te eten of een koolhydraatarm dieet te volgen.
8. Gemakkelijk toe te voegen aan je dieet
Bloemkool is niet alleen veelzijdig, maar ook heel gemakkelijk toe te voegen aan je dieet. Om te beginnen kun je het rauw consumeren, wat weinig voorbereiding vergt. Je kunt rauwe bloemkoolroosjes eten als snack, gedoopt in hummus of een andere gezonde groentedip. Bloemkool kan ook op verschillende manieren worden gekookt, zoals stomen, roosteren of sauteren. Het is een uitstekend bijgerecht of kan worden gecombineerd met gerechten als soepen, salades, roerbakgerechten en stoofschotels. Bovendien is het vrij goedkoop en overal verkrijgbaar bij de meeste supermarkten.
Kortom: Er zijn vele manieren om bloemkool aan je dieet toe te voegen. Het kan gekookt of rauw worden gegeten en is een fantastische toevoeging aan zowat elk gerecht.
Om te onthouden
Bloemkool biedt een aantal krachtige voordelen voor de gezondheid. Het is een geweldige bron van voedingsstoffen, waaronder een paar waarvan veel mensen meer nodig hebben. Bovendien bevat bloemkool unieke antioxidanten die ontstekingen kunnen verminderen en beschermen tegen verschillende ziekten, zoals kanker en hartziekten. Bovendien is bloemkool gemakkelijk toe te voegen aan je dieet. Het is lekker, gemakkelijk te bereiden, en kan in verschillende recepten koolhydraatrijk voedsel vervangen (met toestemming vertaald).