Voedingswaardetabel van amandelmelk per 100 ml:
Per 100 ml | Gezoet (verrijkt) | ADH* | Ongezoet (verrijkt) | ADH* |
kcal | 24 | 1,20% | 13 | 0,65% |
Kj | 101 | 1,20% | 52 | 0,62% |
Water (g) | 95,1 | 4,76% | 97,9 | 4,90% |
Eiwit (g) | 0,5 | 0,89% | 0,4 | 0,71% |
Koolhydraten (g) | 3 | 1,15% | 0,1 | 0,04% |
Suiker (g) | 3 | 0,1 | ||
Vet (g) | 1,1 | 1,57% | 1,1 | 1,57% |
Verzadigd (g) | 0,1 | 0,1 | ||
E.O.V. (g) | 0,7 | 0,7 | ||
M.O.V. (g) | 0,3 | 0,3 | ||
Omega 6 (g) | 0,3 | 0,3 | ||
Omega 3 (g) | ||||
Cholesterol (mg) | 0 | 0 | ||
Vezels (g) | 0,2 | 0,57% | 0,4 | 1,14% |
A (mg) | 0 | 0,00% | 0 | 0,00% |
B1 (mg) | 0,08 | 7,27% | 0,07 | 6,36% |
B2 (mg) | 0,21 | 14,00% | 0,21 | 14,00% |
B3 (mg) | 0,38 | 2,38% | 0,38 | 2,38% |
B5 (mg) | 0,00% | 0,00% | ||
B6 (mg) | 0,001 | 0,07% | 0,001 | 0,07% |
B11 / Foliumzuur (ug) | 0,5 | 0,17% | 0,5 | 0,17% |
B12 (ug) | 0,38 | 13,57% | 0,38 | 13,57% |
C (mg) | 0 | 0,00% | 0 | 0,00% |
D (ug) | 0,7 | 7,00% | 0,7 | 7,00% |
E (mg) | 2,4 | 24,00% | 0 | 0,00% |
Vitamine K (ug) | 1,8 | 1,50% | 1,8 | 1,50% |
Natrium (mg) | 51 | 5,10% | 0 | 0,00% |
Kalium (mg) | 18 | 0,51% | 13 | 0,37% |
Calcium (mg) | 119 | 11,90% | 119 | 11,90% |
Fosfor (mg) | 67 | 8,38% | 64 | 8,00% |
IJzer (mg) | 0,1 | 1,25% | 0,1 | 1,25% |
Jodium (ug) | 0,5 | 0,33% | 0,5 | 0,33% |
Magnesium (mg) | 4 | 1,33% | 4 | 1,33% |
Koper (mg) | 0,03 | 3,33% | 0,03 | 3,33% |
Selenium (ug) | 0 | 0,00% | 0 | 0,00% |
Zink (mg) | 0,04 | 0,27% | 0,04 | 0,27% |
Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
Over amandelmelk
Amandelmelk wordt gemaakt door amandelen met water te malen en te zeven. Wat overblijft is een melkachtige vloeistof die je kunt gebruiken ter vervanging van koemelk. Amandelmelk heeft de laatste jaren flink aan populariteit gewonnen door de opkomst van een plantaardige leefstijl. De wereldwijde opbrengst van amandelmelk lag in 2018 op 5,3 miljard euro.
Helaas lees je steeds vaker dat de amandelproductie weinig duurzaam is. Elke amandel heeft ruim 4 liter water nodig. Daarbij sterven bijen massaal door de veelheid aan pesticiden en de monocultuur in de amandelindustrie. Door de monocultuur hebben bijen te weinig voedingsstoffen tot hun beschikking. Wel zijn ze op sommige plekken al bezig om meer biodiversiteit te creëren.
Net als veel andere melkalternatieven mag amandelmelk niet onder deze naam verkocht worden, omdat het geen zuivel is. Daarom staat er meestal amandeldrink op het pak. Amandelmelk is van zichzelf niet zoet. De amandelmelk in de supermarkt is vaak gezoet.
De voedingswaarde van amandelmelk hangt af van de kwaliteit van de amandelmelk. Als je een biologische ongezoete variant koopt of maakt zal deze beter voor je zijn dan een niet biologische variant die gezoet is en allerlei toevoegingen bevat. Lees daarom goed de etiketten.
Herkomst
Amandelmelk werd voor het eerst gemaakt in het Midden-Oosten in de dertiende eeuw. In veel middeleeuwse recepten wordt beschreven dat amandelmelk moet worden gemaakt met een overgebleven vloeistof waarin is gekookt. Hierdoor ontstaat een vollere smaak.
Verkrijgbaar
Amandelmelk is tegenwoordig in bijna iedere supermarkt te koop in verschillende variaties. Je kunt amandelmelk ook zelf maken van amandelen en water. Dit kan je veel geld schelen.
Toepassing
Amandelmelk kan je in veel gevallen als gewone melk gebruiken. Door de aanwezige vetten laat het zich goed opschuimen voor een cappuccino of koffie verkeerd. Je kunt het verwerken in smoothies, (vegan) gebak of door granola.
Wist je dat?
- Er 23 amandelen in een liter amandelmelk zitten?
- Sommige fabrikanten extra vitamines toevoegen aan amandelmelk?
- Amandelmelk in het Midden-Oosten wordt gedronken tijdens het vasten?
Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: