Voedingswaardetabel van appelsap per 100 gram:
Per 100 g | Appelsap | ADH* |
kcal | 46 | 2,30% |
Kj | 194 | 2,31% |
Water (g) | 88,6 | 4,43% |
Eiwit (g) | 0,1 | 0,18% |
Koolhydraten (g) | 11,2 | 4,31% |
Suiker (g) | 10,5 | |
Vet (g) | 0 | 0,00% |
Verzadigd (g) | 0 | |
E.O.V. (g) | 0 | |
M.O.V. (g) | 0 | |
Omega 6 (g) | 0 | |
Omega 3 (g) | 0 | |
Cholesterol (mg) | 0 | |
Transvet (g) | 0 | |
Vezels (g) | 0 | 0,00% |
A (mg) | 0 | 0,00% |
B1 (mg) | 0 | 0,00% |
B2 (mg) | 0 | 0,00% |
B3 (mg) | 0 | 0,00% |
B5 (mg) | 0 | 0,00% |
B6 (mg) | 0 | 0,00% |
B11 / Foliumzuur (ug) | 0 | 0,00% |
B12 (ug) | 0 | 0,00% |
C (mg) | 0 | 0,00% |
D (ug) | 0 | 0,00% |
E (mg) | 0 | 0,00% |
Vitamine K (ug) | 0 | 0,00% |
Natrium (mg) | 4 | 0,40% |
Kalium (mg) | 99 | 2,83% |
Calcium (mg) | 8 | 0,80% |
Fosfor (mg) | 8 | 1,00% |
IJzer (mg) | 0,1 | 1,25% |
Jodium (ug) | 0 | 0,00% |
Magnesium (mg) | 6 | 2,00% |
Koper (mg) | 0,01 | 1,11% |
Selenium (ug) | 0 | 0,00% |
Zink (mg) | 0,03 | 0,20% |
Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
Over appelsap
Als je appels uitperst, ontstaat appelsap. Meestal wordt dit sap behandeld met enzymen en wordt het ‘gecentrifugeerd’ om zo bestanddelen als zetmeel en pectine eruit te filteren, waardoor er een helder vruchtensap ontstaat. Hierna wordt het gepasteuriseerd om het te ontdoen van mogelijk schadelijke bacteriën.
Is appelsap gezond?
Appelsap bestaat voor 88% uit water, 11% uit koolhydraten (waarvan 9% suikers) en een te verwaarlozen hoeveelheid vezels, eiwit, vet en vitamines. Appelsap is dus vooral een bron van koolhydraten en kan hierdoor de bloedsuikerspiegel snel laten stijgen. Het is dan ook niet verstandig om dagelijks flinke glazen appelsap te drinken. Na een ziekte zou je appelsap tijdelijk kunnen gebruiken om te rehydrateren, maar ook dan is het beter het te verdunnen met water: ongeveer de helft water en de helft sap.
Appelsap bevat plantaardige verbindingen in de vorm van polyfenolen, die je cellen helpen te beschermen tegen ziektebevorderende oxidatieve stress en ontstekingen. Troebele appelsap (met de pulp er nog in) bevat meer polyfenolen dan helder sap en is dus een gezondere keuze. Het is verstandig te kiezen voor biologisch appelsap, omdat appels regelmatig worden bespoten. Onderzoek toont dan ook aan dat er in appelsap bestrijdingsmiddelen kunnen voorkomen. Appelsap heeft een zuurgraad (pH) van 3,4 en kan daardoor het tandglazuur aantasten. Het is daarom verstandig appelsap te drinken met een rietje.
Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: