Voedingswaardetabel van bier per 100 ml:
Per 100 ml | Bier (pilsener) | ADH* | Bier (wit) | ADH* | Bier (bok) | ADH* |
kcal | 45 | 2,25% | 47 | 2,35% | 61 | 3,05% |
Kj | 187 | 2,23% | 198 | 2,36% | 257 | 3,06% |
Water (g) | 92 | 4,60% | 91 | 4,55% | 64,8 | 3,24% |
Eiwit (g) | 0,4 | 0,71% | 0,5 | 0,89% | 0,6 | 1,07% |
Koolhydraten (g) | 3 | 1,15% | 3,7 | 1,42% | 5,2 | 2,00% |
Suiker (g) | 0 | 0 | 1,2 | |||
Vet (g) | 0 | 0,00% | 0 | 0,00% | 0 | 0,00% |
Alcohol totaal (g) | 4,3 | 4,2 | 5,3 | |||
Verzadigd (g) | ||||||
E.O.V. (g) | ||||||
M.O.V. (g) | ||||||
Omega 6 (g) | ||||||
Omega 3 (g) | ||||||
Cholesterol (mg) | ||||||
Vezels (g) | 0,3 | 0,86% | 0,3 | 0,86% | 0,3 | 0,86% |
A (mg) | 0 | 0,00% | 0 | 0,00% | 0 | 0,00% |
B1 (mg) | 0 | 0,00% | 0 | 0,00% | 0 | 0,00% |
B2 (mg) | 0,03 | 2,00% | 0,03 | 2,00% | 0,03 | 2,00% |
B3 (mg) | 1 | 6,25% | 1 | 6,25% | 0 | 0,00% |
B5 (mg) | 0 | 0,00% | 0 | 0,00% | 0 | 0,00% |
B6 (mg) | 0,055 | 3,67% | 0,055 | 3,67% | 0,078 | 5,20% |
B11 / Foliumzuur (ug) | 8,8 | 2,93% | 8,8 | 2,93% | 8 | 2,67% |
B12 (ug) | 0 | 0,00% | 0 | 0,00% | 0 | 0,00% |
C (mg) | 0 | 0,00% | 0 | 0,00% | 0 | 0,00% |
D (ug) | 0 | 0,00% | 0 | 0,00% | 0 | 0,00% |
E (mg) | 0 | 0,00% | 0 | 0,00% | 0 | 0,00% |
Vitamine K (ug) | 0 | 0,00% | 0 | 0,00% | 0 | 0,00% |
Natrium (mg) | 3 | 0,30% | 3 | 0,30% | 3 | 0,30% |
Kalium (mg) | 54 | 1,54% | 54 | 1,54% | 53 | 1,51% |
Calcium (mg) | 3 | 0,30% | 3 | 0,30% | 3 | 0,30% |
Fosfor (mg) | 28 | 3,50% | 28 | 3,50% | 20 | 2,50% |
IJzer (mg) | 0 | 0,00% | 0 | 0,00% | 0 | 0,00% |
Jodium (ug) | 0,00% | 0,00% | 0,00% | |||
Magnesium (mg) | 8 | 2,67% | 8 | 2,67% | 8 | 2,67% |
Koper (mg) | 0,01 | 1,11% | 0,01 | 1,11% | 0,01 | 1,11% |
Selenium (ug) | 0 | 0,00% | 0 | 0,00% | 0 | 0,00% |
Zink (mg) | 0,03 | 0,20% | 0,03 | 0,20% | 0,03 | 0,20% |
Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
Over bier
Bier is een van de bekendste alcoholische dranken en wordt over de hele wereld gedronken. Naast thee en water zelfs het meest. Er bestaan veel verschillende soorten bier, elk met eigen ingrediënten en manier van produceren. Van de talloze soorten bier wordt het type pilsener in cafés het meest geschonken. Het recept voor dit bier komt uit de Tsjechische stad Plzeň. De ingrediënten hiervoor zijn gekiemde gerst in moutvorm, water, hop en gist.
Productie
De eerste stap in het brouwproces is het mouten. Gerst wordt daarvoor geweekt in heet water. Het graan ontkiemd en het aanwezige zetmeel wordt omgezet in suikers. Door hier gist aan toe te voegen wordt er alcohol en koolzuurgas gevormd. De korrels worden gedroogd waarna mout ontstaat. De mout geeft smaak en bepaalt uiteindelijk ook de kleur van het bier. Vervolgens wordt de mout vermengd met warm water. Als alle zetmeel is omgezet, wordt de vloeistof gefilterd. Hieruit ontstaat wort. Deze substantie wordt aan de kook gebracht samen met hop voor de afgifte van aroma. Hierna wordt de vloeistof afgekoeld en kan de gisting van start gaan. Het bier moet vervolgens nog dagen tot weken ‘rijpen’ voor het klaar is om te drinken.
Soorten
Er wordt onderscheid gemaakt tussen ondergistende- en bovengistende bieren. Ondergistende bieren worden op lage temperatuur gebrouwen en bovengistende bieren op kamertemperatuur. Hierdoor komt de gist als een deken op het bier te liggen. Bekende soorten ondergistend bier zijn bockbier en pilsener. Bovengistende biertjes zijn bijvoorbeeld bruin-, blond- en adbijbier, zoals Trappist.
Herkomst
Veel landen kennen hun eigen speciaalbieren. Vooral België is een bekend bierland, waar zo’n 1600 soorten bier vandaan komen. Andere landen met hun eigen merken zijn onder meer Amerika, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Ook Nederland timmert tegenwoordig aardig aan de weg met eigen biersoorten.
Verkrijgbaar
Bier is in elke supermarkt, slijterij en veel andere winkels te koop. Het assortiment is de laatste jaren flink uitgebreid. Tegenwoordig zijn er ook veel alcoholvrije alternatieven.
Bewaren
Bier is maanden houdbaar, mits koel en donker bewaard.
Toepassing
Bier is natuurlijk lekker om te drinken, maar kan ook in de keuken worden gebruikt in soepen, stoofpotten en sauzen. Bier wordt ook gebruikt om schaal- en schelpdieren in te koken waaronder mosselen. Bekende gerechten met bier zijn bierbrood en Vlaamse bierpudding.
Wist je dat:
- Hop familie is van cannabis? Beiden vallen onder de hennepfamilie. Cannabis (wiet) en Humulus (hop) vormen twee geslachten binnen deze familie.
- Er in de middeleeuwen bier met een laag alcoholpercentage werd gedronken in plaats van water? Door de alcohol overleefden de bacteriën niet, waardoor het veiliger te drinken was dan het vrijwel standaard verontreinigde water.
- In het oude Egypte arbeiders uitbetaald werden in bier?
- Bier het oudste drankje ter wereld is?
- In Duitsland wereldwijd het meeste bier wordt gedronken? Nederland staat qua bierconsumptie op nummer 15.
- Radler een combinatie is van bier en limonade? En er veel suiker in zit?
- Een IPA (India Pale Ale) extra veel hop bevat? IPA is een Engels recept, ontwikkeld om het bier langer houdbaar te maken voor de lange reizen naar India. De extra hoeveelheid hop werkt als conserveermiddel, maar maakt dit bier ook extra bitter.
Wetenschappelijke informatie over bier
Onderzoekers hebben vastgesteld dat bier meer B-vitamines bevat dan wijn, terwijl het evenveel antioxidanten levert (1). De antioxidanten in bier zijn andere dan in wijn, daarom kunnen bier en wijn op het vlak van antioxidanten lastig vergeleken worden.
Bier bevat verschillende vitamines, mineralen en eiwitten. Pilsener bevat onder andere vitamine B12 (2). De hop in bier heeft volgens onderzoekers een ontspannende werking die kan helpen om beter in te slapen (3). De onderzoekers adviseren dan wel alcoholvrij bier.
Hop in bier bevat krachtige fyto-oestrogenen, maar niet genoeg om daadwerkelijk effect te hebben (4, 5, 6) . Ook is het volgens onderzoekers onwaarschijnlijk dat mannen borstvorming krijgen door de hop in bier (7).
Het gerst in bier bevat vezels die het LDL-cholesterol kunnen verlagen, zonder het HDL-gehalte te beïnvloeden (8). In 2007 kwamen onderzoekers tot de conclusie dat de antioxidanten in bier ervoor kunnen zorgen dat de bloedvetten en antistollingsfactoren verbeteren door matige bierconsumptie (9). Eén biertje kan volgens wetenschappers de conditie van het cardiovasculaire stelsel verbeteren (10). De onderzoekers waarschuwen wel voor het zogenaamde hockeystick-effect: de negatieve effecten nemen zeer snel toe wanneer er meer dan één biertje wordt gedronken.
Onderzoekers hebben bij 57 proefpersonen vastgesteld dat een maand lang het dagelijks drinken van één biertje kan leiden tot het verbeteren van de niet-specifieke afweer (11). Dit effect was opmerkelijk genoeg sterker bij vrouwen dan bij mannen. Dranken die tot 2% alcohol bevatten hydrateren, daarboven kost het alleen maar vocht (12).
Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:
(1) Denke MA. Nutritional and health benefits of beer. The American journal of the medical sciences. 2000; 320(5):320-6.
(2) 14003, Alcoholic beverage, beer, regular. National Nutrient Database for Standard Reference Release 28
(3) Franco L, Sánchez C, Bravo R, Rodriguez A, Barriga C, Juánez JC. The sedative effects of hops (Humulus lupulus), a component of beer, on the activity/rest rhythm. Acta physiologica Hungarica. 2012; 99(2):133-9.
(4) Milligan SR, Kalita JC, Heyerick A, Rong H, De Cooman L, De Keukeleire D. Identification of a potent phytoestrogen in hops (Humulus lupulus L.) and beer. The Journal of clinical endocrinology and metabolism. 1999; 84(6):2249-52.
(5) Promberger A, Dornstauder E, Frühwirth C, Schmid ER, Jungbauer A. Determination of estrogenic activity in beer by biological and chemical means. Journal of agricultural and food chemistry. 2001; 49(2):633-40.
(6) Milligan S, Kalita J, Pocock V. Oestrogenic activity of the hop phyto-oestrogen, 8-prenylnaringenin. Reproduction (Cambridge, England). 2002; 123(2):235-42.
(7) Bolca S, Li J, Nikolic D. Disposition of hop prenylflavonoids in human breast tissue. Molecular nutrition & food research. 2010; 54 Suppl 2:S284-94.
(8) Ho HV, Sievenpiper JL, Zurbau A. A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials of the effect of barley β-glucan on LDL-C, non-HDL-C and apoB for cardiovascular disease risk reduction(i-iv). European journal of clinical nutrition. 2016; 70(11):1239-1245.
(9) Gorinstein S, Caspi A, Libman I. Bioactivity of beer and its influence on human metabolism. International journal of food sciences and nutrition. 2007; 58(2):94-107.
(10) de Gaetano G, Costanzo S, Di Castelnuovo A. Effects of moderate beer consumption on health and disease: A consensus document. Nutrition, metabolism, and cardiovascular diseases : NMCD. 2016; 26(6):443-67.
(11) Romeo J, Wärnberg J, Díaz LE, González-Gross M, Marcos A. Effects of moderate beer consumption on first-line immunity of healthy adults. Journal of physiology and biochemistry. 2007; 63(2):153-9.
(12) Shirreffs SM, Maughan RJ. Restoration of fluid balance after exercise-induced dehydration: effects of alcohol consumption. Journal of applied physiology (Bethesda, Md. : 1985). 1997; 83(4):1152-8.