Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van biscuit

De voedingswaarde van biscuit

Voedingswaardetabel van biscuit per 100 gram:

Per 100 g Witmeel ADH* Volkoren ADH*
kcal 437 21,85% 459 22,95%
Kj 1840 21,90% 1928 22,95%
Water (g) 2 0,10% 0 0,00%
Eiwit (g) 7,6 13,57% 7,8 13,93%
Koolhydraten (g) 75,5 29,04% 0,00%
Suiker (g) 18,6 21,6
Vet (g) 11 15,71% 14,9 21,29%
Verzadigd (g) 5,1 6,9
E.O.V. (g) 3,8 5,1
M.O.V. (g) 1,5 2
Omega 6 (g) 1,4 1,9
Omega 3 (g) 0,1 0,1
Cholesterol (mg) 1 30
Transvet (g) 0,1 0,1
Vezels (g) 2,5 7,14% 5,5 15,71%
A (mg) 0 0,00% 0,00%
B1 (mg) 0,07 6,36% 0,00%
B2 (mg) 0,03 2,00% 0,00%
B3 (mg) 1 6,25% 0,00%
B5 (mg) 0,00% 0,00%
B6 (mg) 0,027 1,80% 0,00%
B11 / Foliumzuur  (ug) 11,6 3,87% 0,00%
B12 (ug) 0 0,00% 0,00%
C (mg) 0 0,00% 0,00%
D (ug) 0 0,00% 0,00%
E (mg) 2,4 24,00% 0,00%
Vitamine K (ug) 0,00% 0,00%
Natrium (mg) 402 40,20% 338 33,80%
Kalium (mg) 411 11,74% 213 6,09%
Calcium (mg) 48 4,80% 30 3,00%
Fosfor (mg) 180 22,50% 300 37,50%
IJzer (mg) 1 12,50% 1,8 22,50%
Jodium (ug) 1,9 1,27% 3,9 2,60%
Magnesium (mg) 20 6,67% 64 21,33%
Koper (mg) 0,08 8,89% 0,25 27,78%
Selenium (ug) 4 7,27% 4 7,27%
Zink (mg) 0,59 3,93% 1,35 9,00%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over biscuit
Biscuits bestaan al eeuwen, het eerste opgetekende recept dateert uit de 14de eeuw. Biscuit komt van het Latijnse woord ‘biscoctus’, dat ‘tweemaal gebakken’ betekent. Dit verwijst naar het bakproces van biscuit, waarbij het deeg tweemaal wordt gebakken voor een knapperig effect.

Biscuit zijn ook makkelijk mee te nemen, dus handig voor onderweg. Er zijn veel soorten biscuit, van zoet tot hartig en ze zijn er in alle vormen en maten zoals: granen-, thee-, fruit- en melkbiscuit. Een vorm van een hartig soort biscuit is knäckebröd. De meest gegeten soort biscuit in Nederland is zoet en rechthoekig of rond. De term biscuit wordt door sommigen ook gebruikt voor koek. In Amerika spreekt men vaak over ‘cookie’, terwijl men in Engeland eerder het woord ‘biscuit’ zal gebruiken.

Waarom zijn de Engelsen zo dol op biscuit bij de thee?
Het is voor velen een raadsel waarom de mensen in Groot-Brittannië graag biscuit bij hun thee hebben. Er zijn een paar mogelijke verklaringen. Ten eerste zijn biscuits een prima manier om een beetje zoetigheid toe te voegen en zo het bittere van sommige theesoorten in evenwicht te brengen.

Is biscuit gezond?
Biscuits bevatten veel (wit)meel en suiker (koolhydraten), maar bieden weinig eiwitten en vezels. Toch kunnen biscuits deel uitmaken van een gezond dieet. De sleutel is om biscuits te kiezen die gemaakt zijn met volkorenmeel en een minimum aan toegevoegde suiker. Volkoren biscuits bevatten meer vezels, die kunnen helpen de bloedsuikerspiegel te reguleren en je langer een vol gevoel geven.

Als je in de winkel op zoek bent naar biscuit, zoek er dan een met minder dan zes gram suiker per portie. Kijk ook op de ingrediëntenlijst of suiker niet tot de eerste paar ingrediënten behoort. In de biologische natuurvoedingswinkels zijn er ook biscuits te vinden die met honing zijn gezoet.

In het glutenvrije schap worden er biscuit zonder gluten aangeboden. Deze zijn vaak gebaseerd op maismeel en daardoor erg suikerrijk. Door op te letten wat je in je mandje stopt, kan het eten van een biscuit een stukje gezonder worden. En als je echt gezonde biscuits wilt, dan kan je natuurlijk ook zelf thuis je eigen gezonde recept maken met volkoren havermeel.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.