Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van edamame

De voedingswaarde van edamame

Voedingswaardetabel van edamame per 100 gram:

Per 100 g Edamame ADH*
kcal 121 6,05%
Kj 508 6,05%
Water (g) 72,7 3,64%
Eiwit (g) 11,9 21,25%
Koolhydraten (g) 8,91 3,43%
Suiker (g) 2,18
Vet (g) 5,2 7,43%
Verzadigd (g)
E.O.V. (g)
M.O.V. (g)
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg)
Vezels (g) 5,2 14,86%
A (mg) 0,0298 3,31%
B1 (mg) 0,2 18,18%
B2 (mg) 0,155 10,33%
B3 (mg) 0,915 5,72%
B5 (mg) 0 0,00%
B6 (mg) 0,1 6,67%
B11 / Foliumzuur  (ug) 311 103,67%
B12 (ug) 0 0,00%
C (mg) 6,1 8,13%
D (ug) 0 0,00%
E (mg) 0,68 6,80%
Vitamine K (ug) 26,7 22,25%
Natrium (mg) 6 0,60%
Kalium (mg) 436 12,46%
Calcium (mg) 63 6,30%
Fosfor (mg) 169 21,13%
IJzer (mg) 2,27 28,38%
Jodium (ug) 0,00%
Magnesium (mg) 64 21,33%
Koper (mg) 0,00%
Selenium (ug) 0,00%
Zink (mg) 1,37 9,13%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over edamame

Edamame zijn onrijpe soyaboontjes gegaard in de schil, die vooral in Azië (China, Korea en Japan) als bijgerecht of snack worden gegeten. Eda staat voor ‘tak’ en mame voor ‘boontjes’. De letterlijke vertaling is dan ook ‘boontjes aan een tak’.  Door de opkomst van sushirestaurants zijn de peultjes ook in Europa aan een opmars bezig.

Soort

Bij edamame gaat het om de boontjes uit jonge peulen die worden gekookt of gestoomd en geserveerd met grof zout. Oudere peulen zijn harder van structuur en daardoor niet geschikt. Omdat het om jonge peulen gaat, is Edamame vrij licht verteerbaar. Edamame bonen bevatten behoorlijk wat eiwitten en calcium en kunnen kunnen voor veganisten een mooie aanvulling op het dieet zijn.

Groei

Na het zaaien zie je binnen een week de kiemplantjes opkomen. Vervolgens duurt het ongeveer 60 dagen voordat er oogstbare peulen aan de plant zitten. Het transport vindt plaats bij twee graden om de bonen zo lang mogelijk vers te houden.

Herkomst

De sojapeulen komen van over de hele wereld. De verse variant komt vooral uit Mozambique.

Verkrijgbaar

Edamame is verkrijgbaar bij biologische winkels en toko’s. Vaker vindt je ze diepgevroren als ‘frozen soy beans’. Bij toko’s en sporadisch in de supermarkt verkopen ze edamame ook als verse peultjes. In de supermarkt vinden we ze ook in blik of vooraf geblancheerd, zodat je ze alleen nog hoeft op te warmen. Vanwege mogelijke milieu- en gezondheidseffecten van genetische modificatie is het aan te raden sojaprodukten uitsluitend biologisch te kopen.

Bewaren

Bewaar verse edamame in de koelkast, daar blijven de peulen een aantal dagen vers. Eenmaal gekookte peultjes kunnen nog twee dagen worden bewaard. Diepgevroren edamame blijft maanden goed, de variant in blik zelfs jaren.

Toepassing

De boontjes kunnen worden gegeten als tussendoortje of als bijgerecht. Laat bij de bereiding de peulen heel en kook of stoom ze een paar minuten. Om de peulen niet te slap en te gaar te laten worden, laat je ze na het koken ‘schrikken’ onder de koude kraan, net zoals bij eieren. Strooi er naar smaak wat grof zeezout of Keltisch zout overheen. Het is de bedoeling de peulen na het koken te openen en de boontjes eruit te eten. Je kunt ze met je vinger open duwen of met je tanden openritsen.

Ze lijken wel wat op kleine doperwten en smaken nootachtig. De peul zelf is wat draderig en wordt niet gegeten. Van (vooraf) gepelde boontjes kan je bijvoorbeeld een spread maken of je kunt ze verwerken in een salade. Vanwege de groene kleur staan ze mooi in elk gerecht.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.