Voedingswaardetabel van rauwe eidooier per 100 gram:
Per 100 g | rauw | ADH* |
kcal | 332 | 16,60% |
Kj | 1350 | 16,07% |
Water (g) | 52,3 | 2,62% |
Eiwit (g) | 15,9 | 28,39% |
Koolhydraten (g) | 3,59 | 1,38% |
Suiker (g) | ||
Vet (g) | 26,5 | 37,86% |
Verzadigd (g) | 9,55 | |
E.O.V. (g) | 11,7 | |
M.O.V. (g) | 4,2 | |
Omega 6 (g) | 3,54 | |
Omega 3 (g) | 0,126 | |
Cholesterol (mg) | 1080 | |
Transvet (g) | ||
Vezels (g) | 0,00% | |
A (mg) | 0,381 | 42,33% |
B1 (mg) | 0,176 | 16,00% |
B2 (mg) | 0,528 | 35,20% |
B3 (mg) | 0,024 | 0,15% |
B5 (mg) | 2,99 | 59,80% |
B6 (mg) | 0,35 | 23,33% |
B11 / Foliumzuur (ug) | 146 | 48,67% |
B12 (ug) | 1,95 | 69,64% |
C (mg) | 0 | 0,00% |
D (ug) | 5,4 | 54,00% |
E (mg) | 2,58 | 25,80% |
Vitamine K (ug) | 0,7 | 0,58% |
Natrium (mg) | 48 | 4,80% |
Kalium (mg) | 109 | 3,11% |
Calcium (mg) | 129 | 12,90% |
Fosfor (mg) | 390 | 48,75% |
IJzer (mg) | 2,73 | 34,13% |
Jodium (ug) | 0,00% | |
Magnesium (mg) | 5 | 1,67% |
Koper (mg) | 0,077 | 8,56% |
Selenium (ug) | 56 | 101,82% |
Zink (mg) | 2,3 | 15,33% |
Bètacaroteen (ug) | 88 | |
Luteïne + zeaxanthine (ug) | 1090 | |
Cryptoxanthine (ug) | 33 | |
Choline (mg) | 820 |
Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
Over eidooier
Een eidooier is het gele of oranje gedeelte in een ei, dat omhuld wordt door het eiwit. Het wordt ook wel ‘eigeel’ genoemd. De meeste voedingsstoffen in een ei zitten in de dooier (1). Eigeel is een rijke bron van zowel in vet- als in wateroplosbare vitamines. Ook bevat eigeel ruime hoeveelheden van verschillende mineralen, zoals calcium, ijzer, magnesium, fosfor, kalium, natrium en zink.
Daarnaast zijn eidooiers rijk aan carotenen zoals luteïne, zeaxanthine en cryptoxanthine. Deze staan bekend als gunstig voor bloedvaten en ogen (2). De stof choline in eidooiers kan volgens onderzoekers veroudering van het brein tegengaan, waardoor mentale vermogens op peil blijven (3).
Jarenlang werd aangenomen dat eieren het risico op hartziekten zouden verhogen vanwege hun hoge cholesterolgehalte. Inmiddels kijkt men hier anders tegenaan. De lever produceert zelf cholesterol, omdat cholesterol een noodzakelijke voedingsstof is voor de lichaamscellen. Wanneer je grotere hoeveelheden cholesterol binnenkrijgt, zoals door het eten van eieren, produceert je lever automatisch minder cholesterol. Omgekeerd: als je weinig cholesterol uit je voeding haalt, produceert je lever in verhouding meer om het tekort te compenseren.
Een jaar lang dagelijks een eidooier eten, laat volgens recente onderzoeken het cholesterol niet stijgen, maar wél het aandeel antioxidanten in de vorm van luteine (4). Biologische eieren zijn doorgaans minder fel van kleur in vergelijking met sommige niet biologische varianten. Misschien komt dit doordat aan gangbaar kippenvoer synthetische kleurstof wordt toegevoegd om de eidooier aantrekkelijker te kleuren (5).
Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: