Voedingswaardetabel van freekeh per 100 gram:
Per 100 g | Freekeh | ADH* |
kcal | 352 | 17,60% |
Kj | 1478 | 17,60% |
Water (g) | 0,00% | |
Eiwit (g) | 12,5 | 22,32% |
Koolhydraten (g) | 60 | 23,08% |
Suiker (g) | 1,5 | |
Vet (g) | 4,5 | 6,43% |
Verzadigd (g) | ||
E.O.V. (g) | ||
M.O.V. (g) | ||
Omega 6 (g) | ||
Omega 3 (g) | ||
Cholesterol (mg) | 0 | |
Transvet (g) | 0 | |
Vezels (g) | 11,2 | 32,00% |
A (mg) | 0,00% | |
B1 (mg) | 0,35 | 31,82% |
B2 (mg) | 0,128 | 8,53% |
B3 (mg) | 7 | 43,75% |
B5 (mg) | 1 | 20,00% |
B6 (mg) | 0,4 | 26,67% |
B11 / Foliumzuur (ug) | 40 | 13,33% |
B12 (ug) | 0 | 0,00% |
C (mg) | 0 | 0,00% |
D (ug) | 0 | 0,00% |
E (mg) | 0,43 | 4,30% |
Vitamine K (ug) | 0,00% | |
Natrium (mg) | 0 | 0,00% |
Kalium (mg) | 500 | 14,29% |
Calcium (mg) | 50 | 5,00% |
Fosfor (mg) | 500 | 62,50% |
IJzer (mg) | 1,8 | 22,50% |
Jodium (ug) | 0,00% | |
Magnesium (mg) | 140 | 46,67% |
Koper (mg) | 0,55 | 61,11% |
Selenium (ug) | 89 | 161,82% |
Zink (mg) | 4,12 | 27,47% |
Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
Over freekeh
Freekeh of farik, is een tarwesoort uit het Midden-Oosten. Freekeh wordt jong en groen geoogst, waarna het in de zon wordt gedroogd. Vervolgens worden de stapels in brand gestoken, waardoor het stro en kaf verbranden en de freekeh een nootachtige en rokerige smaak krijgt. Het restant wordt hierna gewreven. Freekeh betekent dan ook ‘gewreven’. Door het wrijven vallen de graankorrels uit de aren. Freekeh wordt uitgesproken als frie-kè.
Gluten
Freekeh is een geweldig oergraan, maar als je problemen hebt met gluten of coeliakie is dit geen goede keuze. Omdat het tarwe betreft, bevat ook dit graan gluten.
Verkrijgbaarheid
Freekeh is steeds vaker te vinden in natuurvoedingswinkels en online. Zorg ervoor dat je de pure versie koopt in plaats van producten met toegevoegde smaakstoffen, zodat je onnodige toevoegingen als conserveringsmiddelen vermijdt.
Toepassingen
Freekeh wordt als droge korrel, heel of gebroken aangeboden, net zoals gerst, rijst of quinoa. Freekeh kan op verschillende manieren worden gebruikt, bijvoorbeeld als bijgerecht (bereid en geserveerd als rijst), als ingrediënt in soepen en vullingen, geserveerd bij warme en koude salades of als ingrediënt in hamburgers. Dit graan heeft een stevige bite en een een heerlijke nootachtige smaak die die wat pit geeft aan pap, pilavs, salades en soepen.
De voedingswaarde van freekeh
Freekeh is rijk aan ijzer, calcium en zink en bevat bovendien vezels die werken als prebiotica en zo het spijsverteringsstelsel kunnen ondersteunen. Als we dit graan vergelijken met andere (pseudo)granen, dan valt op dat freekeh meer eiwitten en bijna het dubbele aan vezels bevat in vergelijking met quinoa, waardoor je langer een verzadigd gevoel houdt. Een ander positief punt is dat freekeh laag scoort op glycemische index, waardoor freekeh een goede optie kan zijn voor diabetici.
Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: