Voedingswaardetabel van ghee per 100 gram:
Per 100 g | Ghee | ADH* |
kcal | 876 | 43,80% |
Kj | 3763 | 44,80% |
Water (g) | 0,24 | 0,01% |
Eiwit (g) | 0,28 | 0,50% |
Koolhydraten (g) | 0 | 0,00% |
Suiker (g) | ||
Vet (g) | 99,5 | 142,14% |
Verzadigd (g) | 61,9 | |
E.O.V. (g) | 28,7 | |
M.O.V. (g) | 3,69 | |
Omega 6 (g) | ||
Omega 3 (g) | ||
Cholesterol (mg) | 256 | |
Transvet (g) | ||
Vezels (g) | 0 | 0,00% |
A (mg) | 0,84 | 93,33% |
B1 (mg) | 0,001 | 0,09% |
B2 (mg) | 0,005 | 0,33% |
B3 (mg) | 0,003 | 0,02% |
B5 (mg) | 0,00% | |
B6 (mg) | 0,001 | 0,07% |
B11 / Foliumzuur (ug) | 0 | 0,00% |
B12 (ug) | 0,01 | 0,36% |
C (mg) | 0 | 0,00% |
D (ug) | 0 | 0,00% |
E (mg) | 2,8 | 28,00% |
Vitamine K (ug) | 8,6 | 7,17% |
Natrium (mg) | 2 | 0,20% |
Kalium (mg) | 5 | 0,14% |
Calcium (mg) | 4 | 0,40% |
Fosfor (mg) | 3 | 0,38% |
IJzer (mg) | 0 | 0,00% |
Jodium (ug) | 0,00% | |
Magnesium (mg) | 0 | 0,00% |
Koper (mg) | 0,00% | |
Selenium (ug) | 0 | 0,00% |
Zink (mg) | 0,01 | 0,07% |
Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
Over ghee
Ghee is een geklaarde boter die veelvuldig in de Indiase keuken wordt gebruikt en in mindere mate in de Midden-Oosterse keuken. Ghee wordt gemaakt door boter te verhitten tot alle melkbestanddelen zich van het vet hebben gescheiden. Sommige melkbestanddelen beginnen te drijven en andere zinken naar de bodem. Door het verhitten verdampt ook het vocht, waardoor het gehalte aan vet toeneemt. Vervolgens worden de melkbestanddelen er uitgezeefd, zodat alleen het zuivere vet overblijft. We spreken dan over geklaarde boter.
Dit proces geeft ghee een langere houdbaarheid dan gewone boter, omdat het geen vocht, lactose en melkeiwitten bevat die snel kunnen bederven. Ghee is een goede keuze voor wie lactose-intolerant is, omdat het vrij is van melksuiker in de vorm van lactose.
Ghee kan gebruikt worden als alternatief voor boter of olie in recepten. Het is uitstekend geschikt voor verhitting op hogere temperaturen, want ghee heeft met 250°C een hoger kookpunt dan boter. Daarnaast is ghee ook rijk aan verzadigde vetten. Dit maakt ghee tot een stabiel vet, dat verhit kan worden zonder te oxideren. Ghee heeft een door velen gewaardeerde nootachtige smaak. Door het aroma lijkt het op gebruinde boter. Ghee kan op kamertemperatuur tot drie maanden bewaard worden.
Ghee wordt beschouwd als een vegetarisch product omdat er bij de bereiding geen vaste melkbestanddelen in zijn verwerkt. Ghee van roomboter wordt niet als vegan gezien. Er zijn in de handel wel verschillende soorten vegan ghee verkrijgbaar. Deze zijn gebaseerd op bewerkte plantaardige oliën en daardoor minder gezond. De botersmaak wordt hierbij kunstmatig toegevoegd. Plantaardige ghee is daarom geen natuurlijk product.
Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: