Voedingswaardetabel van Gorgonzola per 100 gram:
Per 100 g | Gorgonzola | ADH* |
kcal | 359 | 17,95% |
Kj | 1486 | 17,95% |
Water (g) | 42,4 | 2,12% |
Eiwit (g) | 19,4 | 34,64% |
Koolhydraten (g) | 0,1 | 0,04% |
Suiker (g) | 0,1 | |
Vet (g) | 31,2 | 44,57% |
Verzadigd (g) | 20,4 | |
E.O.V. (g) | 6,8 | |
M.O.V. (g) | 0,9 | |
Omega 6 (g) | 0,5 | |
Omega 3 (g) | 0,2 | |
Cholesterol (mg) | 87 | |
Transvet (g) | 0,6 | |
Vezels (g) | 0 | 0,00% |
A (mg) | 0,336 | 37,33% |
B1 (mg) | 0,01 | 0,91% |
B2 (mg) | 0,18 | 12,00% |
B3 (mg) | 0,9 | 5,63% |
B5 (mg) | 0,00% | |
B6 (mg) | 0,07 | 4,67% |
B11 / Foliumzuur (ug) | 52 | 17,33% |
B12 (ug) | 1,2 | 42,86% |
C (mg) | 0 | 0,00% |
D (ug) | 0,2 | 2,00% |
E (mg) | 0 | 0,00% |
Vitamine K (ug) | 17,1 | 14,25% |
Natrium (mg) | 1450 | 145,00% |
Kalium (mg) | 138 | 3,94% |
Calcium (mg) | 612 | 61,20% |
Fosfor (mg) | 356 | 44,50% |
IJzer (mg) | 0,3 | 3,75% |
Jodium (ug) | 12 | 8,00% |
Magnesium (mg) | 0,00% | |
Koper (mg) | 0,00% | |
Selenium (ug) | 0,00% | |
Zink (mg) | 2,5 | 16,67% |
Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
Over Gorgonzola
Gorgonzola is een Italiaanse blauwschimmelkaas uit volle koemelk. De kaas is zout en pittig van smaak. Gorgonzola ontleent zijn naam aan de Italiaanse stad Gorgonzola in de regio Lombardije, waar de kaas ontstond. De typische smaak van deze kaas is afkomstig van de schimmel Penicillium glaucum, die we ook bij sommige andere blauwschimmelkazen zien. Danish blue en Roquefort bevatten een andere schimmelsoort, namelijk Penicillium roqueforti. Gorgonzola wordt vaak aan salades toegevoegd, als topping op biefstuk of verwerkt in risotto. Ook is Gorgonzola onderdeel van de vierkazen pizza ‘quattro formaggi’.
Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: