Voedingswaardetabel van groentepizza per 100 gram:
Per 100 g | Groentepizza | ADH* |
kcal | 232 | 11,60% |
Kj | 973 | 11,60% |
Water (g) | 52,3 | 2,62% |
Eiwit (g) | 9,3 | 16,61% |
Koolhydraten (g) | 25,9 | 9,96% |
Suiker (g) | 2 | |
Vet (g) | 9,7 | 13,86% |
Verzadigd (g) | 3,7 | |
E.O.V. (g) | 3,6 | |
M.O.V. (g) | 1,6 | |
Omega 6 (g) | 1,5 | |
Omega 3 (g) | 0,1 | |
Cholesterol (mg) | 12,8 | |
Transvet (g) | 0,11 | |
Vezels (g) | 1,9 | 5,43% |
A (mg) | 0,094 | 10,44% |
B1 (mg) | 0,04 | 3,64% |
B2 (mg) | 0,09 | 6,00% |
B3 (mg) | 0,7 | 4,38% |
B5 (mg) | 0,00% | |
B6 (mg) | 0,07 | 4,67% |
B11 / Foliumzuur (ug) | 32,3 | 10,77% |
B12 (ug) | 0,35 | 12,50% |
C (mg) | 4 | 5,33% |
D (ug) | 0,1 | 1,00% |
E (mg) | 1,5 | 15,00% |
Vitamine K (ug) | 30,2 | 25,17% |
Natrium (mg) | 375 | 37,50% |
Kalium (mg) | 168 | 4,80% |
Calcium (mg) | 129 | 12,90% |
Fosfor (mg) | 135 | 16,88% |
IJzer (mg) | 0,5 | 6,25% |
Jodium (ug) | 10,9 | 7,27% |
Magnesium (mg) | 16 | 5,33% |
Koper (mg) | 0,08 | 8,89% |
Selenium (ug) | 3 | 5,45% |
Zink (mg) | 0,94 | 6,27% |
Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
Over pizza
Een klassieke pizza heeft een ronde platte bodem van tarwedeeg met daarop kaas, tomatensaus en andere ingrediënten, zoals: uien, champignons, olijven, ananas, vlees of vis. Traditioneel wordt pizza kort op een hoge temperatuur gebakken in een houtoven. De pizza is een Italiaanse vinding. Een gemiddelde afbakpizza weegt ongeveer 320 gram, een American Pizza 435 gram. Populaire pizza’s die veel worden gegeten zijn:
- Margherita: tomaat, mozzarella, basilicum, olijfolie
- Hawaiiaans: tomaat, mozzarella, ham, ananas
- Capricciosa: mozzarella, champignons, artisjok, ham, olijven, olijfolie
- Quattro stagioni / (vier seizoenen)doorgaans dezelfde ingrediënten als een Capricciosa, maar met een andere schikking, waarbij elk ingrediënt voor een seizoen staat
- Quattro formaggi, (vier kazen): mozzarella en andere kazen, afhankelijk van de plaatselijke specialiteiten
- Napolitaans: tomaat, mozzarella, ansjovis, zwarte olijven, oregano, olijfolie
- Frutti di mare: tomaat, mozzarella, diverse zeevruchten
- Marinara: tomaat, knoflook, oregano, olijfolie
- Cipolle: tomaat, mozzarella, ui
- Funghi: tomaat, mozzarella, champignons
- Diavola: mozzarella, tomaat, pikante salami
- Peperoni: tomaat, mozzarella, salami
- Prosciutto: tomaat, mozzarella, ham, ui
- Caprese: tomaat, mozzarella, basilicum (soms ook groene pesto)
- Prosciutto crudo: tomaat, mozzarella, gedroogde rauwe ham
- Romaine: tomaat, mozzarella, ansjovis, kappertjes, oregano, olijfolie
- Al tonno: tomaat, mozzarella, tonijn, ui
- Siciliaan: tomaat, mozzarella, basilicum, ansjovis, kappertjes, champignon
- Salami: tomaat, mozzarella, salami
- Calzone: een dichtgeklapte pizza, gevuld met mozzarella, ham, champignons, tomatensaus, eieren of andere ingrediënten
Geschiedenis
Voedsel dat lijkt op pizza werd al duizenden jaren voor Christus gegeten. Mensen voegden aan brood verschillende ingrediënten toe om het smakelijker te maken. De moderne pizza is in de 18e of begin 19e eeuw ontstaan uit platbroodgerechten in Napels, Italië. Italiaanse emigranten die het recept eind negentiende eeuw mee naar Amerika namen, maakten de pizza ook hier razend populair.
De pizza Margherita wordt wel ‘de oerpizza’ genoemd en draagt de kleuren van de Italiaanse vlag: rood (tomaat), groen (basilicum) en wit (mozzarella). Volgens een legende zou de pizza vernoemd zijn naar koningin Margherita.
Hoelang bakken?
De beste temperatuur om een pizza te bakken is tussen de 300 à 350 graden Celsius. Pizza’s in een houtoven worden daarom ook afgebakken op deze temperatuur Bij deze hitte is een pizza binnen 1 minuut klaar. Bij 400 à 500 graden zal een pizza binnen 20 à 30 seconden al gaar zijn. De meeste pizzabakkers in de horeca maken gebruik van een gewone elektrische oven die zo’n 260 graden haalt. In dat geval doet een pizza er 4 à 5 minuten over. Thuis haalt een oven meestal ca 200 graden, waardoor een pizza zo’n 10 à 12 minuten nodig heeft. Een Amerika Pizza tot slot heeft een dikkere bodem en moet thuis daarom tussen de 14 à 16 minuten bakken.
Is een pizza gezond?
De voedingswaarde van pizza hangt sterk af van het soort en de gebruikte ingrediënten. Sommige soorten zitten vol ongezonde ingrediënten zoals: suiker, zout, kunstmatige conserveringsmiddelen en ongezonde vetten. Vooral diepvriespizza’s bevatten ongezond witmeel en weinig gezonde groenten. Een pizza uit fastfoodrestaurants is één van de ongezondste keuzes. Vers bereide pizza’s bevatten vaak meer gezonde ingrediënten dan de meer bewerkte kant-en-klaar pizza’s.
Traditionele pizza is een relatief eenvoudig gerecht, gemaakt met bloem, gist, water, zout, olie, tomatensaus en verse kaas. Zelfgemaakte pizza met deze zuivere ingrediënten kan heel gezond zijn. Als je zelf pizza maakt, kun je de hoeveelheid nutriënten verhogen door voedzaam beleg te kiezen, waar onder verschillende groenten. Vermijd liever bewerkt vlees en kies bij voorkeur volkorenmeel. Een dunne bodem met veel tomatensaus is het gezondst.
Tomaten zijn rijk aan lycopeen, een zeer gezonde stof, die onder de carotenen valt. De bodem kan ook worden gemaakt van haver in combinatie met bloemkool, quinoa of portobella. Het is verder verstandig de hoeveelheid pizza te beperken en die te combineren met een salade. Zo kan een pizza nog behoorlijk gezond worden.
wist je dat?
- Een pizza in Amerika tot de groenten wordt gerekend vanwege de tomatensaus?
- Een afhaalpizza in een kartonnen besmet kan zijn met minerale oliën? Dit omdat gerecycled karton verontreinigd kan zijn.
- 36% van alle pizza’s die besteld worden een topping hebben met peperoni?
- Een gemiddelde punt pizza met kaas 300 calorieën bevat?
- Pizza oorspronkelijk een gerecht was voor arme mensen, dat vaak op straat werd gegeten?
- Vrouwen twee keer zo vaak een pizza bestellen met groenten in vergelijking met mannen?
- Pizza onder studenten het nummer 1 gerecht is?
- Programmeur Laszlo Hanyecz op 22 mei 2010 twee pizza’s bij Papa John’s kocht voor 10.000 bitcoins? Dit zegt wel iets over de gestegen waarde van de bitcoin!
- Het op 9 februari Amerikaanse Nationale Pizzadag is? In Nederland is het 16 februari Nationale Pizzadag.
- De pizza in Italië vaak wordt gegeten als tussendoortje of als lunch? En dus niet als diner.
- Een hele Dr. Oetker Big American pizza Texas ruim 1100 kcal bevat? Dat is meer dan de helft van wat de meeste mensen per dag nodig hebben aan energie!
Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: