Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van inktvis

De voedingswaarde van inktvis

Voedingswaardetabel van inktvis per 100 gram:

Per 100 g / ml Inktvis ADH*
kcal 80 4.00%
Kj 338 4.02%
Water (g) 81.1 4.06%
Eiwit (g) 16.2 28.93%
Koolhydraten (g)
Suiker (g)
Vet (g) 1.7 2.43%
Verzadigd (g) 0.8
E.O.V. (g) 0.7
M.O.V. (g) 0.1
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg) 250
Vezels (g)
A (mg) 0.05 5.56%
B1 (mg) 0.07 6.36%
B2 (mg) 0.11 7.33%
B3 (mg) 2.1 13.13%
B5 (mg) 0.61 12.20%
B6 (mg) 0.7 46.67%
B11 / Foliumzuur  (ug) 10 3.33%
B12 (ug) 2 71.43%
C (mg)
D (ug)
E (mg) 1.2 12.00%
Vitamine K (ug)
Natrium (mg) 100 10.00%
Kalium (mg) 270 7.71%
Calcium (mg) 25 2.50%
Fosfor (mg) 145 18.13%
IJzer (mg) 0.8 10.00%
Jodium (ug) 20 13.33%
Magnesium (mg) 28 9.33%
Koper (mg) 0.8 88.89%
Selenium (ug) 66 120.00%
Zink (mg) 1 6.67%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over inktvis
Inktvissen behoren tot de weekdieren en zijn dus geen vissen. Er bestaan meer dan 600 soorten inktvissen. Ook de octopus behoort ertoe. Inktvissen danken hun naam aan het feit dat ze inkt kunnen spuiten om zo een tegenstander uit te schakelen. De vijand verliest het zicht en de inktvis kan ontsnappen.

Ze komen voor in alle zeeën en leven alleen in zout water. Het voedsel bestaat voornamelijk uit vis, krabben, kreeften en weekdieren. Dit voedsel wordt gevangen met de zuignappen op de ‘armen’. Bij een octopus zijn deze zuignappen extreem ontwikkeld en dus beter te zien dan bij andere inktvissen. De lengte van de dieren verschilt enorm, van een paar centimeter tot meer dan 16 meter: de reuzenpijlinktvis.

Verkrijgbaar
In Nederland is de inktvis niet al te bekend als voedingsmiddel. Bij viswinkels is het wel goed verkrijgbaar, maar moet het vaak vooraf worden besteld. Kleine inktvisjes zijn geschikt om te wokken of roerbakken. Grotere inktvissen kunnen bijvoorbeeld worden gevuld.

Toepassing en bewaren
Verse inktvis is kort houdbaar en moet daarom zo snel mogelijk worden verwerkt. De kunst bij het bereiden van inktvis is dat het vlees niet taai wordt. Een bekend gerecht van  inktvis is calamaris, een beroemde Spaanse tapas. Dit zijn inktvisringen die door bloem worden gehaald en vervolgens gefrituurd. In Zuid-Europese landen wordt de inktvis ook gevuld gegeten met bijvoorbeeld een stevige tomatensaus en opgediend met rijst en groenten. Kleine inktvisjes worden gebakken en bijvoorbeeld geserveerd als smakelijk borrelhapje.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.