Voedingswaardetabel van kaassoufflé per 100 gram:
Per 100 g | Bereid | ADH* |
kcal | 359 | 17,95% |
Kj | 1495 | 17,80% |
Water (g) | 37,7 | 1,89% |
Eiwit (g) | 7,3 | 13,04% |
Koolhydraten (g) | 29,8 | 11,46% |
Suiker (g) | 1,6 | |
Vet (g) | 23,1 | 33,00% |
Verzadigd (g) | 8,9 | |
E.O.V. (g) | 7,6 | |
M.O.V. (g) | 4,5 | |
Omega 6 (g) | 2,8 | |
Omega 3 (g) | 0,1 | |
Cholesterol (mg) | 21,2 | |
Transvet (g) | 0,5 | |
Vezels (g) | 1 | 2,86% |
A (mg) | 0,051 | 5,67% |
B1 (mg) | 0,04 | 3,64% |
B2 (mg) | 0,15 | 10,00% |
B3 (mg) | 0,3 | 1,88% |
B5 (mg) | 0,00% | |
B6 (mg) | 0,05 | 3,33% |
B11 / Foliumzuur (ug) | 11,6 | 3,87% |
B12 (ug) | 0,46 | 16,43% |
C (mg) | 0 | 0,00% |
D (ug) | 0,2 | 2,00% |
E (mg) | 0,3 | 3,00% |
Vitamine K (ug) | 5 | 4,17% |
Natrium (mg) | 614 | 61,40% |
Kalium (mg) | 69 | 1,97% |
Calcium (mg) | 135 | 13,50% |
Fosfor (mg) | 126 | 15,75% |
IJzer (mg) | 0,3 | 3,75% |
Jodium (ug) | 12,1 | 8,07% |
Magnesium (mg) | 14 | 4,67% |
Koper (mg) | 0,03 | 3,33% |
Selenium (ug) | 3 | 5,45% |
Zink (mg) | 0,65 | 4,33% |
Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
Over kaassoufflé
Hoewel het woord ‘soufflé’ z’n oorsprong vindt in het Frans is een kaassoufflé een oer Nederlandse snack. Een kaassoufflé bevat gesmolten kaas met daaromheen een dun omhulsel van gepaneerd deeg. Zo bereid gaat hij vervolgens de frituurpan in.
Een variant op de gewone kaassouffé is een hamkaassoufflé. De klassieke kaassoufflé heeft de vorm van een rechthoek met een grootte van ongeveer 10 x 5 cm. De laatste jaren zijn er ook steeds vaker kaassoufflés op de markt in de vorm van een halve maan met kartelrandjes. Het percentage echte kaas verschilt sterk per merk.
Goedkope soufflés bevatten soms maar 3% echte kaas, terwijl duurdere A-merken soms meer dan 20% kaas bevatten. Huismerken doen het vaak met een kaaspercentage van rond de 10%.
Verkeerd spellen
Het woord kaassoufflé wordt vaak verkeerd gespeld: in de sommige gevallen wordt het geschreven als kaassouflé, waarbij de tweede f mist. Het originele Franse woord soufflée wordt geschreven met een dubbele F en dubbele E en een accent aigu (é) op de eerste E. In de Nederlandse naam is de laatste E waarschijnlijk weggevallen vanwege marketingdoeleinden. Sommige mensen maken het heel bont en schrijven een kaassoufflé als kaassoefle.
Verbranden van mond
Omdat de binnenkant van een kaassouflé grotendeels uit gesmolten kaas bestaat, houdt het vet de hitte vast. De buitenkant werkt isolerend, maar koelt zelf gemakkelijk af. Dit zet je gemakkelijk op het verkeerde been. De relatief koele buitenkant geeft de indruk dat de kaassouflé is afgekoeld en klaar om op te eten. Menig liefhebber van kaassoufflés heeft zo flink zijn mond gebrand. Kortom het eten van een kaassoufflé vraagt enige behoedzaamheid.
Wat is een echte soufflé dan?
Een oorspronkelijke Franse soufflé is een gebakken gerecht op basis van eieren en stamt uit het begin van de achttiende eeuw. In combinatie met diverse andere ingrediënten werd de soufflé geserveerd als een hartig hoofdgerecht. Het woord soufflé is het voltooid deelwoord van het Franse werkwoord ‘souffler’ dat zoiets als ‘blazen’ betekent. We zijn de Nederlandse kaassoufflé zo gaan noemen, omdat in de echte Franse soufflés vaak ook kaas wordt gebruikt. Strikt genomen is een Franse soufflé een ovenschotel met stijf- geslagen eiwitten en kaas.
Bereiden
In de frituurpan heeft een bevroren kaassoufflé ongeveer 3 minuten nodig, een ontdooide slechts 2 minuten. Kaassoufflés kan je ook in de koekenpan bereiden. Verhit dan milde olijfolie en bak de bevroren kaassoufflés in 8 minuten en ontdooide in 6 minuten bij een matige temperatuur. Keer de kaassoufflés halverwege om. In een airfryer is een kaassoufflé ook in 8 minuten klaar, houd dan een temperatuur aan van 180 °C.
Bewaren
In het vriesvak op -12 °C blijven kaassouflés 3 weken goed na aankoop. In diepvries op -18 °C kun je de datum op de verpakking aanhouden. Na ontdooiing kun je ze beter niet opnieuw invriezen.
Toepassingen
Een kaassoufflé wordt meestal gegeten als tussendoortje, soms als aanvulling op een frietmaaltijd. Kleinere versies van de kaassouflé, de zogenaamde mini’s, worden meestal verkocht om thuis te frituren/te bakken voor bij de borrel als onderdeel van een bittergarnituur. Kaassoufflés kunnen bij vrijwel elke snackbar aan de balie worden besteld, maar soms liggen ze ook in de automatiek. In snackbars staat ‘broodje kaassoufflé’ regelmatig op de menulijst.
Wist je dat?
- Een kaassoufflé één van de weinige vegetarische fastfood snacks is?
- Snackfabrikant Royaan de helft van de kaassoufflémarkt in handen heeft?
- Kaassoufflés geen echte kaas bevatten maar smeltkaas? Dat betekent dat ongeveer 6-9% echte Beemster of Gouda is en de rest nepkaas met wat boter, zetmeel en smeltzout.
- Je zelf ook kaassoufflés kunt maken? Hiervoor heb je bladerdeeg, paneermeel, eieren en (oude) kaas nodig.
Over de gezondheidswaarde van kaassoufflé
Gezien het hoge zoutgehalte, de vele calorieën in de vorm van suiker en vet is de kaassoufflé niet bepaald gezond. Toch bevat een kaassoufflé wel kleine beetjes van de meeste vitamines en mineralen vanwege de kaas, zoals jodium, vitamine B12 en in vet oplosbare vitamines.
Omdat een kaassoufflé paneermeel bevat en vervolgens gefrituurd wordt, bevat deze snack relatief veel van het mogelijk kankerverwekkende acrylamide. Frituur een kaassoufflé daarom niet te lang.
Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: