Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van kappertjes

De voedingswaarde van kappertjes

Voedingswaardetabel van kappertjes per 100 gram:

Per 100 gr Kappertjes ADH*
kcal 23 1,15%
Kj 96 1,14%
Water (g) 83,85 4,19%
Eiwit (g) 2,36 4,21%
Koolhydraten (g) 4,89 1,88%
Suiker (g) 0,41
Vet (g) 0,86 1,23%
Verzadigd (g) 0,233
E.O.V. (g) 0,063
M.O.V. (g) 0,304
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg)
Vezels (g) 3,2 9,14%
A (mg) 0,14 15,56%
B1 (mg) 0,018 1,64%
B2 (mg) 0,139 9,27%
B3 (mg) 0,652 4,08%
B5 (mg) 0,027 0,54%
B6 (mg) 0,23 15,33%
B11 / Foliumzuur  (ug)
B12 (ug)
C (mg) 4,3 5,73%
D (ug)
E (mg) 0,88 8,80%
Vitamine K (ug)
Natrium (mg) 2348 234,80%
Kalium (mg) 40 1,14%
Calcium (mg) 40 4,00%
Fosfor (mg) 10 1,25%
IJzer (mg) 1,67 20,88%
Jodium (ug)
Magnesium (mg) 33 11,00%
Koper (mg) 0,374 41,56%
Selenium (ug) 1,2 2,18%
Zink (mg) 0,32 2,13%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over kappertjes
Kappertjes zijn de kleine bloemknopjes van de kappertjesplant. Deze plant komt voor in mediterrane landen en groeit op muren en tussen de rotsen. In Europa met name in Frankrijk, Spanje en Italië. Vanuit de Arabische cultuur zijn kappertjes in Europa terecht gekomen.

Kappertjes worden na de oogst, van mei t/m augustus, in zout water met azijn gelegd. Hierdoor ontstaat de kenmerkende smaak. Friszuur en met weinig andere voedings-middelen te vergelijken. Een kappertje dat door blijft groeien en bevrucht wordt, verandert in een bes. Deze bessen kunnen ook ingemaakt worden en staan bekend als de ‘kapperappels’. Deze zijn groter van vorm met een steeltje eraan. Deze soort treffen we vooral aan in Zuid-Europa. De smaak is minder intens dan van de bloemknop.

Verkrijgbaar
Kappertjes zijn in elke supermarkt verkrijgbaar. De kapperappel vind je vooral in mediterrane winkels. 

Toepassing
In Italië zijn kappertjes volledig ingeburgerd en worden standaard geserveerd bij vele gerechten. Een traditioneel gerecht met kappertjes is de ‘vitello tonnato’: dunne plakjes gebraden kalfsvlees met een tonijnmayonaise. Kappertjes worden ook regelmatig gebruikt om pizza’s te garneren en als friszure component. Ook smaken ze goed bij eiergerechten en vis. Gebruik er niet te veel van, dan wordt de smaak overheersend. Door de grootte van de kapperappel is deze ook geschikt om te serveren bij de borrel.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.