Voedingswaardetabel van mungbonen per 100 gram:
Per 100 g | Bereid | ADH* |
kcal | 102 | 5,10% |
Kj | 431 | 5,13% |
Water (g) | 69,3 | 3,47% |
Eiwit (g) | 7,6 | 13,57% |
Koolhydraten (g) | 13,3 | 5,12% |
Suiker (g) | 0,5 | |
Vet (g) | 0,4 | 0,57% |
Verzadigd (g) | 0,1 | |
E.O.V. (g) | 0 | |
M.O.V. (g) | 0,2 | |
Omega 6 (g) | 0,1 | |
Omega 3 (g) | 0,1 | |
Cholesterol (mg) | 0 | |
Transvet (g) | 0 | |
Vezels (g) | 7,6 | 21,71% |
A (mg) | 0,003 | 0,33% |
B1 (mg) | 0,09 | 8,18% |
B2 (mg) | 0,07 | 4,67% |
B3 (mg) | 0,5 | 3,13% |
B5 (mg) | 0,00% | |
B6 (mg) | 0,07 | 4,67% |
B11 / Foliumzuur (ug) | 35 | 11,67% |
B12 (ug) | 0 | 0,00% |
C (mg) | 1 | 1,33% |
D (ug) | 0 | 0,00% |
E (mg) | 0,2 | 2,00% |
Vitamine K (ug) | 0,00% | |
Natrium (mg) | 2 | 0,20% |
Kalium (mg) | 270 | 7,71% |
Calcium (mg) | 24 | 2,40% |
Fosfor (mg) | 81 | 10,13% |
IJzer (mg) | 1,4 | 17,50% |
Jodium (ug) | 0,00% | |
Magnesium (mg) | 43 | 14,33% |
Koper (mg) | 0,19 | 21,11% |
Selenium (ug) | 5 | 9,09% |
Zink (mg) | 0,9 | 6,00% |
Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
Over mungbonen
De mungboon komt oorspronkelijk uit India en is groen van kleur. In de ayurvedische geneeskunst worden de heilzame eigenschappen van de boon al lange tijd onderkend.
De bonen zijn het zaad van de Vigna radiata en rijk aan mangaan, kalium, magnesium en verschillende B-vitamines, zoals foliumzuur. Door de vele vezels en eiwitten verzadigen mungbonen langere tijd.
Deze boon bezit krachtige antioxidatieve eigenschappen en kan daarmee het LDL-cholesterol laten dalen (1). Mungbonen kunnen de groei van tumoren tegengaan (2) en zijn daarmee kankerremmend (3).
Wanneer mungbonen worden gekiemd ontstaat er taugé. Taugé is erg populair in de Aziatische keuken. Taugé lijkt nog heilzamer te zijn dan de bonen zelf. Zo kan taugé werken tegen diabetes type 2 (4). Interessant is dat sap van taugé de bloeddruk kan laten dalen (5).
Van alle peulvruchten is de mungboon één van de makkelijkst verteerbare. De verteerbaarheid kan nog verder toenemen wanneer deze bonen een nachtje worden geweekt. Ook fermenteren kan de verteerbaarheid laten toenemen. De vezel raffinose kan bij sommige mensen wat winderigheid geven.
De smaak van mungbonen leent zich goed voor combinaties met ayurvedische kruiden zoals gember, kurkuma en koriander.
Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:
(1) Chung IM, Yeo MA, Kim SJ, Moon HI. Protective effects of organic solvent fractions from the seeds of Vigna radiata L. wilczek against antioxidant mechanisms. Human & experimental toxicology. 2011; 30(8):904-9.
(2) Matousek J, Podzimek T, Poucková P. Antitumor effects and cytotoxicity of recombinant plant nucleases. Oncology research. 2009; 18(4):163-71.
(3) Xu B, Chang SK. Comparative study on antiproliferation properties and cellular antioxidant activities of commonly consumed food legumes against nine human cancer cell lines. Food chemistry. 2012; 134(3):1287-96.
(4) Yao Y, Chen F, Wang M, Wang J, Ren G. Antidiabetic activity of Mung bean extracts in diabetic KK-Ay mice. Journal of agricultural and food chemistry. 2008; 56(19):8869-73.
(5) Hsu gw, lu y, chang s, hsu s. Antihypertensive effect of mung bean sprout extracts in spontaneously hypertensive rats. 2011; 35(1):278-288.