Voedingswaardetabel van ontbijtkoek per 100 gram:
Per 100 g | Ontbijtkoek | ADH* |
kcal | 308 | 15,54% |
Kj | 1305 | 15,54% |
Water (g) | 21,9 | 1,10% |
Eiwit (g) | 3 | 5,36% |
Koolhydraten (g) | 69,5 | 26,73% |
Suiker (g) | 37,3 | |
Vet (g) | 1,2 | 1,71% |
Verzadigd (g) | 0,2 | |
E.O.V. (g) | 0,4 | |
M.O.V. (g) | 0,2 | |
Omega 6 (g) | ||
Omega 3 (g) | ||
Cholesterol (mg) | ||
Vezels (g) | 3,6 | 10,29% |
A (mg) | 0,0001 | 0,01% |
B1 (mg) | 0,03 | 2,73% |
B2 (mg) | 0,03 | 2,00% |
B3 (mg) | 0,6 | 3,75% |
B5 (mg) | 0,00% | |
B6 (mg) | 0,012 | 0,80% |
B11 / Foliumzuur (ug) | 6,7 | 2,23% |
B12 (ug) | 0 | 0,00% |
C (mg) | 0 | 0,00% |
D (ug) | 0,1 | 1,00% |
E (mg) | 0,5 | 5,00% |
Vitamine K (ug) | 0,00% | |
Natrium (mg) | 232 | 23,20% |
Kalium (mg) | 132 | 3,77% |
Calcium (mg) | 17 | 1,70% |
Fosfor (mg) | 100 | 12,50% |
IJzer (mg) | 16 | 200,00% |
Jodium (ug) | 15 | 10,00% |
Magnesium (mg) | 16 | 5,33% |
Koper (mg) | 0,06 | 6,67% |
Selenium (ug) | 3 | 5,45% |
Zink (mg) | 0,65 | 4,33% |
Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
Over ontbijtkoek
Ontbijtkoek is een soort cake op basis van onder andere roggebloem of meel, suikerstroop en specerijen. De koek wordt vaak bij het ontbijt of als tussendoortje gegeten.
Hoewel ontbijtkoek een gezond imago heeft is dit niet helemaal terecht, omdat ontbijtkoek veel suikers bevat. Een plakje van 100 gram bevat maar liefst 69 gram koolhydraten waarvan 37 gram suiker. Daarbij bevatten de commerciële ontbijtkoeken vaak vele toevoegingen zoals e-nummers. Dat maakt dat ontbijtkoek eerder in de categorie gebak of lekkernijen thuishoort. Een plak cake bevat zelfs een stuk minder koolhydraten en suikers dan ontbijtkoek.
Verder bevat ontbijtkoek de schadelijke stof acrylamide, dat ontstaat wanneer zetmeelrijke producten worden verhit boven de 120 graden. Er zijn verschillende soorten ontbijtkoek. Zo heb je de onder meer (Friese) kruidkoek, honingkoek, kandijkoek, oudewijvenkoek en gemberkoek.
Herkomst
Er is niet heel veel bekend over de geschiedenis van de ontbijtkoek. In Nederland werd vanaf de zestiende eeuw in Utrecht en Friesland ontbijtkoek gebakken. Waarschijnlijk doordat vanaf deze periode specerijen betaalbaar werden. Friesland is vandaag de dag nog steeds een belangrijk centrum van ontbijtkoek.
Verkrijgbaar
Ontbijtkoek is te koop bij alle supermarkten. Bij sommige bakkers kan je (ambachtelijke) ontbijtkoek kopen, maar je kunt het ook zelf maken. Op internet kun je recepten vinden die meer verantwoord en voedzamer zijn dan de commerciële varianten. Deze bevatten bijvoorbeeld havermout, speltmeel, honing, kokosbloesemsuiker, havermelk en specerijen.
Toepassing
Behalve dat je ontbijtkoek bij het ontbijt of als tussendoortje eet, kun je het ook verwerken in stoofgerechten voor een kruidige touch. Ontbijtkoek wordt vaak gebruikt voor het Oud-hollandse spelletje ‘koekhappen’.
Wist je dat?
- In België ontbijtkoek ‘peperkoek’ wordt genoemd?
- Sommige mensen ontbijtkoek ‘snijkoek’ noemen?
- Men in het Engels spreekt over ‘Dutch spiced Cake’?
- Ontbijtkoek acht soorten suikers bevat?
- Ontbijtkoek met gember nog meer suiker bevat? Dit komt omdat er gesuikerde gember wordt toegevoegd, waardoor het gehalte aan suikers nog verder toeneemt.
- Peijnenburg met vezels in 2012 genomineerd werd voor het Gouden Windei van Foodwatch en hiermee de derde plek behaalde? Het Gouden Windei is een prijs die Foodwatch uitdeelt als er sprake is van het misleiden van consumenten.
Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: