Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van paling

De voedingswaarde van paling

Voedingswaardetabel van paling per 100 gram:

Per 100 g / ml Paling ADH*
kcal 200 10,00%
Kj 838 9,98%
Water (g) 68,5 3,43%
Eiwit (g) 14,5 25,89%
Koolhydraten (g)
Suiker (g)
Vet (g) 16 22,86%
Verzadigd (g) 4,3
E,O,V, (g) 7,7
M,O,V, (g) 3,1
Omega 6 (g) 0,19
Omega 3 (g) 0,65
Cholesterol (mg) 155
Vezels (g)
A (mg) 0,49 54,44%
B1 (mg) 0,1 9,09%
B2 (mg) 0,4 26,67%
B3 (mg) 3,5 21,88%
B5 (mg) 0,24 4,80%
B6 (mg) 0,17 11,33%
B11 / Foliumzuur  (ug) 8 2,67%
B12 (ug) 4
142,86%
C (mg) 2 2,67%
D (ug) 5 50,00%
E (mg) 4 40,00%
Vitamine K (ug)
Natrium (mg) 100 10,00%
Kalium (mg) 250 7,14%
Calcium (mg) 20 2,00%
Fosfor (mg) 200 25,00%
IJzer (mg) 1 12,50%
Jodium (ug) 60 40%
Magnesium (mg) 20 6,67%
Koper (mg) 0,08 8,89%
Selenium (ug) 30 54,55%
Zink (mg) 1,2 8,00%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over paling
De paling, ook wel ‘aal’ genoemd, behoort tot de straalvinnige vissen. Het is een echte trekvis, die grote afstanden aflegt om te paaien en eieren te leggen. Zij doen dat in zout water.

Een paling herken je aan de lange, dunne lichaamsbouw. Alleen al hierdoor is de soort met geen andere vissoort te verwarren. Hij is bruin tot grijs gekleurd. Volgroeide palingen kunnen meer dan een meter lang zijn. De paling komt voor in Europa en in het Middellandse Zeegebied tot aan de Oostzee. Hij houdt van water met modderige bodems. Het is een nachtdier en een echte rover. Hij jaagt op kleine waterdiertjes.

Verkrijgbaarheid
Paling was vroeger op grote schaal verkrijgbaar, maar tegenwoordig is hij schaars. In viswinkels en op de markt is paling nog wel te koop. Paling wordt gezien als echte delicatesse. Maar de paling wordt te sterk bevist en staat dan ook op de rode lijst van  bedreigde vissoorten.

Het schaars worden van paling heeft ook te maken met klimaatverandering en toxische stoffen in het water. Deze giftige stoffen worden deels opgeslagen in het vetweefsel van de paling. Paling eten is dus absoluut geen duurzame en gezonde keuze.

Bewaren en toepassing
Paling kan als filet gegeten worden (gebakken of gestoofd) maar het merendeel van de palingen wordt gerookt. Paling is een bekende vissoort bij de borrel of als onderdeel van een maaltijdsalade. Gerookte paling is een aantal weken houdbaar, verse paling moet je binnen twee dagen consumeren.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.