Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van schenkstroop

De voedingswaarde van schenkstroop

Voedingswaardetabel van schenkstroop per 100 gram:

Per 100 g stroop ADH*
kcal 288 14,40%
Kj 1224 14,57%
Water (g) 28 1,40%
Eiwit (g) 0 0,00%
Koolhydraten (g) 72 27,69%
Suiker (g) 72  
Vet (g) 0 0,00%
Verzadigd (g) 0  
E.O.V. (g) 0  
M.O.V. (g) 0  
Omega 6 (g) 0  
Omega 3 (g) 0  
Cholesterol (mg) 0  
Transvet (g) 0  
Vezels (g) 0 0,00%
A (mg) 0 0,00%
B1 (mg) 0 0,00%
B2 (mg) 0 0,00%
B3 (mg) 0 0,00%
B5 (mg) 0 0,00%
B6 (mg) 0 0,00%
B11 / Foliumzuur  (ug) 0 0,00%
B12 (ug) 0 0,00%
C (mg) 0 0,00%
D (ug) 0 0,00%
E (mg) 0 0,00%
Vitamine K (ug) 0 0,00%
Natrium (mg) 0 0,00%
Kalium (mg) 0 0,00%
Calcium (mg) 0 0,00%
Fosfor (mg) 0 0,00%
IJzer (mg) 0 0,00%
Jodium (ug) 0 0,00%
Magnesium (mg) 0 0,00%
Koper (mg) 0,06 6,67%
Selenium (ug) 0 0,00%
Zink (mg) 0,1 0,67%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over schenkstroop
Stroop is een relatief dikke, vloeibare vorm van suiker. Stroop bestaat doorgaans voor een kwart uit water, wat inhoudt dat hij voor driekwart uit suiker bestaat. Het type suiker in stroop is sacharose, ook wel bekend als sucrose. De gangbare benaming hiervoor is ‘witte tafelsuiker’. Het is een zogenaamde di-sacharide. Dat betekent dat het uit glucose en fructose bestaat.

Glucose wordt ook wel ‘druivensuiker’ genoemd en fructose ‘vruchtensuiker’. De bron hiervan is meestal suikerbiet of suikerriet. De typisch donkere kleur van schenkstroop ontstaat tijdens het productieproces, waarbij de suikers deels karameliseren. Aangezien suikers conserverend werken, is schenkstroop bijzonder lang houdbaar.

De voedingswaarde van schenkstroop is bijzonder laag. Sommige mensen gebruiken daarom liever een stroop op basis van fruit, zoals: appelstroop, perenstroop of bananenstroop. De combinatie appel-perenstroop is in vrijwel elke supermarkt te vinden.

Andere alternatieven zijn agave-, ahorn- (=esdoornsiroop), gember- of granaatappelsiroop. Hoewel deze antioxidanten en mineralen bevatten, bestaan ze alsnog grotendeels uit suiker. Dit soort producten eet je daarom niet voor je gezondheid, ze zijn hoogstens minder slecht dan gewone schenkstroop.

Een veel  gebruikte toepassing van stroop is het beleggen van pannenkoeken of als broodbeleg. Wanneer het vochtpercentage van stroop wordt verhoogd, ontstaat er siroop. Siroop bevat doorgaans ongeveer driekwart water en een kwart suiker. De verhouding suiker en vocht is dus precies omgekeerd in vergelijking met die van stroop. Siroop wordt doorgaans gebruikt als basis voor geneesmiddelen of limonades. Aan deze laatste wordt over het algemeen nog een fruitsmaak toegevoegd.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

 

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.