Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van sinaasappelsap vers en gepasteuriseerd

De voedingswaarde van sinaasappelsap vers en gepasteuriseerd

Voedingswaardetabel van sinaasappelsap per 100 ml:

Per 100 ml Gepasteuriseerd ADH* Vers ADH*
kcal 45 2,25% 44 2,20%
Kj 193 2,30% 187 2,23%
Water (g) 89 4,45% 88,4 4,42%
Eiwit (g) 0,6 1,07% 0,6 1,07%
Koolhydraten (g) 9,5 3,65% 9,1 3,50%
Suiker (g) 9,5 9,1
Vet (g) 0,1 0,14% 0,1 0,14%
Verzadigd (g)
E.O.V. (g)
M.O.V. (g)
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg) 0 0
Vezels (g) 0,3 0,86% 0,3 0,86%
A (mg) 0,002 0,22% 0,003 0,33%
B1 (mg) 0,07 6,36% 0,06 5,45%
B2 (mg) 0,02 1,33% 0,01 0,67%
B3 (mg) 0,2 1,25% 0,3 1,88%
B5 (mg) 0,00% 0,00%
B6 (mg) 0,05 3,33% 0,041 2,73%
B11 / Foliumzuur  (ug) 23,1 7,70% 26 8,67%
B12 (ug) 0 0,00% 0 0,00%
C (mg) 31 41,33% 48 64,00%
D (ug) 0,00% 0,00%
E (mg) 0,2 2,00% 0,1 1,00%
Vitamine K (ug) 0,1 0,08% 0,1 0,08%
Natrium (mg) 1 0,10% 0 0,00%
Kalium (mg) 172 4,91% 167 4,77%
Calcium (mg) 12 1,20% 11 1,10%
Fosfor (mg) 19 2,38% 22 2,75%
IJzer (mg) 0,1 1,25% 0,1 1,25%
Jodium (ug) 1,1 0,73% 1,1 0,73%
Magnesium (mg) 12 4,00% 12 4,00%
Koper (mg) 0,03 3,33% 0,02 2,22%
Selenium (ug) 0 0,00% 0 0,00%
Zink (mg) 0,08 0,53% 0,07 0,47%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over sinaasappelsap
Sinaasappelsap wordt geperst uit de sinaasappel. Ze zijn rijk aan vitamine C waardoor ze onder meer bijdragen aan de weerstand. Sinaasappelsap wordt in grofweg drie varianten verkocht: versgeperst, uit concentraat en gepasteuriseerd. De verse variant bevat de meeste voedingsstoffen.

Hoewel sinaasappelsap een snelle manier is om veel vitamines binnen te krijgen is het desondanks niet raadzaam dit te vaak te drinken. Door sinaasappelen als sap te drinken, krijg je in één keer veel suikers binnen. Een glas sinaasappelsap staat gelijk aan zo’n zeven suikerklontjes. Wanneer je een sinaasappel in zijn geheel eet en erop kauwt, is dit beter voor je spijsvertering. Bovendien eet je er in verhouding veel minder van dan wanneer je het sap drinkt.

Herkomst
Er is weinig bekend over de geschiedenis van sinaasappelsap in Nederland. In Amerika werd het rond 1910 geproduceerd door een overschot aan sinaasappelen. Rond dezelfde periode werd het pasteuriseren ontdekt. Hierdoor kon het sap lang bewaard blijven. Dit was het begin van de massaproductie van sinaasappelsap. In Amerika werd het een belangrijk onderdeel van de ontbijtcultuur.

Verkrijgbaar
Sinaasappelsap is in vrijwel elke supermarkt en horecagelegenheid te koop, zowel gepasteuriseerd, uit concentraat als vers. Je kunt ook makkelijk zelf sinaasappelen persen met een (elektrische) citruspers.

Toepassing
Sinaasappelsap wordt vaak bij het ontbijt gedronken. In de keuken wordt het verwerkt in onder meer: dressings, taarten, cakes, marmelades, jams, marinades en smoothies. In het uitgaansleven wordt het in cocktails vaak gecombineerd met sterke drank of in alcoholvrije ‘mocktails’.

Wist je dat?

  • Sinaasappel een verbastering is van China’s appel?
  • Spanje in Europa de grootste sinaasappelproducent is?
  • Brazilië wereldwijd de grootste exporteur is van sinaasappelsap (concentraat)?
  • 90 procent van het sinaasappelconcentraat voor Europa uit Brazilië komt?

Wetenschappelijke informatie over sinaasappelsap
Een glas cola bevat minder suiker dan een glas sinaasappelsap, maar toch laat sinaasappelsap het gemiddelde bloedsuiker minder stijgen (1). Volgens hetzelfde onderzoek blijkt sinaasappelsap gezonder dan cola gekeken naar de invloed op urinezuur, insuline en de darmflora.

In tegenstelling tot cola is sinaasappelsap niet alleen rijk aan vitamine en mineralen, maar ook aan vele plantenstoffen met antioxidantwerking (2).

Het meeste sinaasappelsap in winkels wordt niet gemaakt door simpelweg versgeplukte sinaasappels uit te persen en het sap in flessen of dozen te gieten. In plaats daarvan wordt het geproduceerd in streng gecontroleerde meerstaps processen.

Het sap wordt soms wel een jaar in grote tanks opgeslagen voordat het wordt verpakt en verhandeld. Eerst worden de sinaasappels gewassen en geperst door een machine. Pulp en oliën worden verwijderd. Het sap wordt door verhitting gepasteuriseerd om enzymen te inactiveren en microben te doden die anders bederf zouden kunnen veroorzaken (3, 4). Vervolgens wordt een deel van de zuurstof verwijderd, wat de oxidatieve schade aan vitamine C tijdens de opslag vermindert. Uit sap dat als bevroren concentraat wordt opgeslagen, laat de producent het water zo veel mogelijk verdampen (5).

Helaas verwijderen deze processen ook verbindingen die zorgen voor geur en smaak. Sommige daarvan worden later weer toegevoegd aan het sap (6). Tot slot kan het sap van sinaasappels die op verschillende tijdstippen zijn geoogst, vóór het verpakken worden gemengd om de kwaliteitsverschillen tot een minimum te beperken. Aan sommige sappen wordt de eerder verwijderde pulp weer toegevoegd(3).

Sinaasappelsap en hele sinaasappels zijn qua voedingswaarde vergelijkbaar, maar er zijn enkele belangrijke verschillen. In vergelijking met een hele sinaasappel levert een portie sinaasappelsap beduidend minder vezels en ongeveer twee keer zoveel calorieën en koolhydraten, meestal vruchtensuiker.

Hoewel niet vermeld op voedingsetiketten, zijn sinaasappels en sinaasappelsap ook rijk aan flavonoïden en andere heilzame plantaardige stoffen. Sommige daarvan verminderen tijdens de verwerking en opslag van sinaasappelsap (7). Bovendien bleek uit een studie dat, in vergelijking met onbewerkt sinaasappelsap, gepasteuriseerd sinaasappelsap 26% minder antioxidantwerking had na het verhitten en 67% minder antioxidantwerking na ongeveer een maand opslag (8).

Een studie stelde vast dat in de winkel gekocht sinaasappelsap 15% minder vitamine C en 27% minder foliumzuur bevat dan zelfgeperst sinaasappelsap (9). Het gezondste is dus om sinaasappels zelf uit te persen (10). Omdat dit tijdrovend is, kopen mensen toch vaak kant-en-klaar sap in de supermarkt.

De minst gezonde optie zijn de dranken met een sinaasappelsmaak en een beetje echt sap, maar wel met verschillende additieven zoals suiker en kleurstoffen. Een gezondere keuze is sap gemaakt is van 100% sinaasappels, zelfs als het is gemaakt van sinaasappelsapconcentraat dat bevroren is geweest. Deze twee opties zijn vergelijkbaar in voedingswaarde en smaak (11, 12).

Winkels verkopen ook sinaasappelsap met toegevoegd calcium, vitamine D en andere voedingsstoffen. Vanwege het hoge aantal calorieën blijft het onverstandig deze variant te kiezen, dan kun je beter supplementen in huis halen (13). Tot slot kun je kiezen voor sinaasappelsap met pulp. De extra pulp voegt helaas niet heel veel vezels toe aan het sap, maar het levert wel wat heilzame plantenstoffen, zoals bepaalde flavonoïden (14, 15).

Bijna 80% van de Amerikanen haalt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor fruit niet. Sinaasappelsap is het hele jaar door verkrijgbaar met een consistente kwaliteit, waardoor het voor veel mensen een gemakkelijke manier is om hun ‘fruitquota’ te halen (16, 17, 18). Opvallend genoeg kost sinaasappelsap meestal minder dan hele sinaasappels. Mensen met een beperkt budget kunnen zo toch hun dagelijkse aanbevolen portie fruit binnenkrijgen (4). Toch adviseren gezondheidsdeskundigen te kiezen voor heel fruit in plaats van sap.

Wetenschappers raden volwassenen aan niet meer dan 240 ml sinaasappelsap per dag te drinken (19, 20). Verschillende studies hebben vastgesteld dat het drinken van sinaasappelsap gunstig kan zijn voor de cardiovasculaire gezondheid omdat het vele antioxidanten bevat en zo onder meer het cholesterolniveau positief kan bijsturen (21, 22, 23). Deze studies worden echter meestal gesponsord door bedrijven of groepen die geïnteresseerd zijn in het verkopen van meer sinaasappelsap.

Sommige studies suggereren dat sinaasappelsap ontstekingen en daarmee gepaard gaande gezondheidsproblemen zou kunnen verminderen (24). Bovendien toonde een 8 weken durende studie bij 22 mensen aan dat het drinken van zowel vers als commercieel sinaasappelsap de ontstekingsmarkers zoals CRP en IL-6 verminderen, wat mogelijk kan helpen bij het voorkomen van ziekten (25). Sinaasappelsap kan daarbij de pH (zuurgraad) van de urine verhogen en daardoor het risico op nierstenen verlagen (24, 25, 26).

Vruchtensap is minder vullend dan hele vruchten en snel te drinken, waardoor het risico op overeten en gewichtstoename toeneemt (20). Bovendien tonen studies aan dat calorierijke dranken, zoals sinaasappelsap, niet leiden tot minder eten of het verbruiken van meer calorieën (22, 26, 27).

Grote studies bij volwassenen laten zien dat elk glas van 240 ml dagelijkse portie 100% vruchtensap kan worden gekoppeld aan een gewichtstoename van 0,2 – 0,3 kg over vier jaar (28, 29). Bovendien, wanneer volwassenen en tieners twee glazen (dus in totaal 500 ml!) sinaasappelsap bij het ontbijt dronken, verminderde het de vetverbranding na de maaltijd met 30% in vergelijking met het drinken van water. Dit kan deels te wijten zijn aan het suikerhoudende sap dat de vetproductie in de lever stimuleert (30).

Het meest verontrustend zijn de effecten van sinaasappelsap op kinderen, want zij spannen de kroon als het om sapconsumptie gaat (20). Sinaasappelsap en andere suikerhoudende dranken kunnen bijdragen aan een overmatige calorie-inname bij kinderen en tandbederf. Het verdunnen van sinaasappelsap vermindert wel de calorie-inname, maar niet de risico’s voor het gebit (20).

Hoe hoger de glycemische belasting, hoe groter de kans dat een voedingsmiddel je bloedsuikerspiegel verhoogt (31). Sinaasappelsap verhoogt je bloedsuikerspiegel meer dan hele sinaasappels. De glycemische belasting varieert van 3-6 voor hele sinaasappels en 10-15 voor sinaasappelsap. Om dit nadeel van sinaasappelsap te helpen verminderen, hebben wetenschappers de voordelen getest van het toevoegen van sinaasappelpulp. Dit zijn de vezels en andere restanten van sinaasappels die vrijkomen bij het persen. Voorlopige studies suggereren dat de toevoeging van pomace (vruchtenpulp) aan sinaasappelsap kan helpen bij het verminderen van de stijging van de bloedsuikerspiegel en het verbeteren van het gevoel van verzadiging (32, 33, 34). Er is echter meer onderzoek nodig. Bovendien is met pomace verrijkte sinaasappelsap vaak slecht verkrijgbaar bij de meeste supermarkten.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.