Voedingswaardetabel van sojamelk per 100 gram:
Per 100 g | Gezoet | ADH* | Ongezoet | ADH* |
kcal | 39 | 1,95% | 31 | 1,55% |
Kj | 162 | 1,93% | 131 | 1,56% |
Water (g) | 92,3 | 4,62% | 94,1 | 4,71% |
Eiwit (g) | 3 | 5,36% | 3,3 | 5,89% |
Koolhydraten (g) | 2,4 | 0,92% | 0,2 | 0,08% |
Suiker (g) | 2,4 | 0,1 | ||
Vet (g) | 1,8 | 2,57% | 1,8 | 2,57% |
Verzadigd (g) | 0,3 | 0,3 | ||
E.O.V. (g) | 0,4 | 0,4 | ||
M.O.V. (g) | 1 | 1 | ||
Omega 6 (g) | 0,9 | 0,9 | ||
Omega 3 (g) | 0,1 | 0,1 | ||
Cholesterol (mg) | 0 | 0 | ||
Transvet (g) | 0 | 0 | ||
Vezels (g) | 0,5 | 1,43% | 0,6 | 1,71% |
A (mg) | 0,001 | 0,11% | 0 | 0,00% |
B1 (mg) | 0,02 | 1,82% | 0,02 | 1,82% |
B2 (mg) | 0,21 | 14,00% | 0,21 | 14,00% |
B3 (mg) | 0,1 | 0,63% | 0 | 0,00% |
B5 (mg) | 0,00% | 0,00% | ||
B6 (mg) | 0,005 | 0,33% | 0,007 | 0,47% |
B11 / Foliumzuur (ug) | 14 | 4,67% | 14 | 4,67% |
B12 (ug) | 0,38 | 13,57% | 0,38 | 13,57% |
C (mg) | 0 | 0,00% | 0 | 0,00% |
D (ug) | 0,8 | 8,00% | 0,8 | 8,00% |
E (mg) | 0,2 | 2,00% | 0,2 | 2,00% |
Vitamine K (ug) | 0,00% | 0,00% | ||
Natrium (mg) | 40 | 4,00% | 10 | 1,00% |
Kalium (mg) | 78 | 2,23% | 223 | 6,37% |
Calcium (mg) | 120 | 12,00% | 120 | 12,00% |
Fosfor (mg) | 97 | 12,13% | 110 | 13,75% |
IJzer (mg) | 0,4 | 5,00% | 0,3 | 3,75% |
Jodium (ug) | 0,00% | 0,00% | ||
Magnesium (mg) | 26 | 8,67% | 41 | 13,67% |
Koper (mg) | 0,05 | 5,56% | 0,8 | 88,89% |
Selenium (ug) | 0 | 0,00% | 0 | 0,00% |
Zink (mg) | 0,24 | 1,60% | 0,24 | 1,60% |
Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
Over sojamelk
Sojamelk bestaat strikt genomen niet, omdat het geen echte melk is. Van de Warenwet mag er dan ook geen ‘melk’ op een pak sojamelk staan. In plaats daarvan heet het meestal ‘sojadrink’ of ‘sojadrank’. Sojamelk wordt gemaakt van sojabonen en gefilterd water. Net als andere plantaardige melkalternatieven kan het verdikkingsmiddelen bevatten om de consistentie en houdbaarheid te verbeteren.
Omdat sojamelk van plantaardige oorsprong is, bevat het van nature geen cholesterol en weinig verzadigde vetten. Sojamelk bevat ook geen lactose. Sojamelk is een goede bron van eiwitten en kalium. Aan ‘verrijkte’ sojamelk wordt calcium toegevoegd. Sojamelk heeft een hoger gehalte aan enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetten.
Sojamelk is het enige zuivelalternatief dat bijna net zo veel eiwitten bevat als koemelk. Bij verrijkte varianten is het gehalte aan voedingsstoffen in sojamelk volledig vergelijkbaar met dat van koemelk.
Hoe wordt sojamelk gemaakt?
Sojamelk wordt gemaakt door het malen van geweekte sojabonen. De hoeveelheid gebruikte bonen is afhankelijk van het eiwitpercentage dat de fabrikant voor ogen heeft, meestal varieert dit van 1 tot 4%. De verhouding tussen water en bonen is 10 op 1 voor traditionele sojamelk. Na het malen van de bonen wordt de ‘pap’ gekookt om trypsineremmers te deactiveren en de houdbaarheid te verlengen. Daarna wordt het resultaat gezeefd en gefilterd om zo een ‘melk’ te creëren met de vloeibaarheid van water.
Aan sommige sojadrank worden vitamines en mineralen toegevoegd, we spreken dan van een ‘verrijkt product’. Vaak wordt er ook suiker aan toegevoegd. Gelukkig wordt dit de laatste jaren minder populair. Uiteindelijk wordt de sojamelk verpakt in met plastic beklede kartons, zoals tetrapaks.
Is sojamelk gezond?
Soja bevat fyto-oestrogenen, of oestrogenen op plantaardige basis. Dit zijn hoofdzakelijk twee isoflavonen: genisteïne en daïdzeïne, die in het lichaam werken als oestrogeen, het vrouwelijke geslachtshormoon. Alpro geeft aan dat de gemiddelde hoeveelheid isoflavonen in hun sojaproducten ongeveer 10 mg/100 g portie bedraagt.
De meeste studies die een verband zagen tussen sojaconsumptie en een verhoogd risico op onder meer borstkanker werden uitgevoerd op proefdieren. Studies naar de effecten van soja op mensen hebben niet aangetoond dat soja schadelijk kan zijn. Sommige studies tonen zelfs aan dat soja het risico op kanker vermindert. Er is geen substantieel bewijs dat soja het risico op kanker definitief verhoogt of verlaagt.
Daarnaast bevat sojamelk fytinezuur, dat als chelator kan werken en de opname van mineralen kan belemmeren. Vooral bij diëten die al arm zijn aan mineralen is het niet verstandig sojamelk in grote hoeveelheden te drinken. Het is dan beter sojamelk af te wisselen met andere soorten (plantaardige) melk. De keuze is tegenwoordig bijzonder ruim.
Verkrijgbaarheid
Sojamelk is bij reguliere en biologische supermarkten goed verkrijgbaar. Opvallend is dat biologische sojamelk over het algemeen minder toevoegingen bevat, in vergelijking met de gangbare. Zoek de 9 verschillen:
- Ingrediënten EKO-plaza sojadrink – water, SOJAbonen* 6.5%, *= Biologisch
- Ingrediënten Alpro Sojadrink original – water, gepelde SOJAbonen (8%), suiker, calciumcarbonaat, zuurteregelaar (kaliumfosfaten), aroma, zeezout, stabilisator (gellangom), vitaminen (B2, B12, D2).
Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: