Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van sorghum

De voedingswaarde van sorghum

Voedingswaardetabel van sorghum per 100 gram:

Per 100 g Sorghum ADH*
kcal 329 16,45%
Kj 1380 16,45%
Water (g) 12,4 0,62%
Eiwit (g) 10,6 18,93%
Koolhydraten (g) 72,1 27,73%
Suiker (g) 2,53
Vet (g) 3,46 4,94%
Verzadigd (g) 0,61
E.O.V. (g) 1,13
M.O.V. (g) 1,56
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg) 0
Transvet (g) 0
Vezels (g) 6,7 19,14%
A (mg) 0,00%
B1 (mg) 0,332 30,18%
B2 (mg) 0,096 6,40%
B3 (mg) 3,69 23,06%
B5 (mg) 0,367 7,34%
B6 (mg) 0,443 29,53%
B11 / Foliumzuur  (ug) 20 6,67%
B12 (ug) 0 0,00%
C (mg) 0 0,00%
D (ug) 0 0,00%
E (mg) 0,5 5,00%
Vitamine K (ug) 0,00%
Natrium (mg) 2 0,20%
Kalium (mg) 363 10,37%
Calcium (mg) 13 1,30%
Fosfor (mg) 289 36,13%
IJzer (mg) 3,36 42,00%
Jodium (ug) 0,00%
Magnesium (mg) 165 55,00%
Koper (mg) 0,284 31,56%
Selenium (ug) 12,2 22,18%
Zink (mg) 1,67 11,13%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over sorghum
Dit gewas behoort tot de familie van de grassen en is daarmee een graan. Het type ‘bicolor’ wordt voor menselijke consumptie geteeld. Sorghum heeft een milde smaak en kan worden vermalen tot meel om glutenvrije producten te bakken. Sorghum wordt gewoonlijk geteeld als graan en gebruikt als veevoer. Het wordt ook gebruikt voor de productie van sorghumsiroop (een soort zoetstof) en voor sommige alcoholische dranken.

Herkomst
Sorghum is een oud graangewas, dat behoort tot de grassenfamilie Poaceae. Het is klein, rond en meestal wit of geel, hoewel sommige variëteiten ook rood, bruin, zwart of paars zijn. Er zijn vele soorten sorghum, de populairste is sorghum bicolor, die oorspronkelijk uit Afrika komt. Andere populaire soorten komen oorspronkelijk uit Australië, India en andere landen in Zuidoost-Azië.

Hoewel sorghum minder bekend is in de westerse wereld, is dit graan het vijfde meest geproduceerde graangewas ter wereld met een jaarlijkse productie van ongeveer 57,6 miljoen ton. Boeren geven vaak de voorkeur aan dit gewas omdat het goed bestand is tegen droogte, hitte en verschillende bodemomstandigheden. In Noord-Amerika wordt sorghum vooral gebruikt voor diervoeding en de productie van ethanol als brandstof. Dankzij het indrukwekkende voedingsprofiel neemt de belangstelling voor het gebruik als voedingsmiddel echter toe. Inmiddels zijn de proeven om sorghum ook in Nederland te telen positief verlopen.

Verkrijgbaar
Sorghum is voor particulieren in Nederland lastig verkrijgbaar. Grote supermarkten zoals Albert Heijn of Jumbo verkopen het niet. Biologische winkels, zoals EKO Plaza, hebben het vaak wel in het assortiment. Boeren en agrariërs kunnen het op de wereldmarkt redelijk gemakkelijk kopen.

Bewaren
Bewaar sorghum op een koele, droge plaats.

Toepassing
Sorghum kun je in de meeste recepten gemakkelijk gebruiken ter vervanging van andere granen. Je kunt volkoren en geparelde sorghum op dezelfde manier koken als rijst en quinoa. Net als andere graankorrels zoals haver, zijn sorghumvlokken heerlijk als graan voor ontbijt, maar ook in mueslirepen of koekjes.

Sorghumsiroop wordt vaak toegevoegd aan bewerkte voedingsmiddelen als een natuurlijke zoetstof of een alternatief voor melasse. Voor een voedzaam tussendoortje kun je de hele korrels op het fornuis poffen tot ‘popcorn’. Sorghummeel is ook een glutenvrij alternatief voor glutenhoudend meel.

Wist je dat:

  • Dat sorghum vroeger ‘kafferkoren’ werd genoemd? En dat dit is afgeleid van ‘kaffer’, een scheldnaam voor een lid van de Bantoevolken in Zuid-Afrika?
  • Sorghum ook ‘een gierstvariant’ wordt genoemd?
  • Dit graan in elke taal totaal anders genoemd wordt? Zo spreekt men in West-Afrika over guinees koren, in Oost-Afrika is het weer mtama, in Soedan over dura, in India jowar en in China kaoliang.
  • Dat Amerika de grootste producent is van dit graan?

Wetenschappelijke informatie over sorghum
Sorghum is rijk aan vitaminen en mineralen zoals B-vitaminen, magnesium, kalium, fosfor, ijzer en zink. Het is ook een uitstekende bron van vezels, antioxidanten en eiwitten. Sorghum is ook rijk aan antioxidanten zoals flavonoïden, fenolzuren en tannines. Het eten van een dieet rijk aan deze antioxidanten kan oxidatieve stress en ontstekingen in het lichaam verlagen (1).

Een portie sorghum levert ongeveer 20% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels. Een vezelrijk dieet bevordert de darmgezondheid, stabiliseert de bloedsuikerspiegel en helpt om op gewicht te blijven (2).

Dit graan is een geweldige bron van eiwitten. Het levert zelfs evenveel eiwitten als quinoa, een graangewas dat bekend staat om zijn hoge eiwitgehalte.

Een studie vergeleek de bloedsuikerspiegel en insulinespiegel bij 10 mensen na het eten van een muffin gemaakt met sorghum één met volkoren meel. De sorghum-muffin leidde tot een grotere daling van zowel de bloedsuikerspiegel als de insulinespiegel dan de volkoren muffin (3).

Een reageerbuis- en dierstudie uit 2010 suggereert dat zwarte sorghumzemelen significante ontstekingsremmende eigenschappen bezitten door het hoge gehalte aan plantaardige verbindingen (4).

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.