Voedingswaardetabel van vanille vla per 100 ml:
Per 100 ml | Vanille vol | ADH* | Vanille mager | ADH* |
kcal | 93 | 4,65% | 67 | 3,35% |
Kj | 390 | 4,64% | 284 | 3,38% |
Water (g) | 79,9 | 4,00% | 81,4 | 4,07% |
Eiwit (g) | 2,2 | 3,93% | 3,5 | 6,25% |
Koolhydraten (g) | 14,6 | 5,62% | 13 | 5,00% |
Suiker (g) | 10 | 10 | ||
Vet (g) | 2,8 | 4,00% | 0,1 | 0,14% |
Verzadigd (g) | 1,8 | 0,1 | ||
E.O.V. (g) | 0,6 | 0 | ||
M.O.V. (g) | 0,1 | 0 | ||
Omega 6 (g) | ||||
Omega 3 (g) | ||||
Cholesterol (mg) | 7,5 | 2,6 | ||
Vezels (g) | 0,2 | 0,57% | 0 | 0,00% |
A (mg) | 0,0028 | 0,31% | 0 | 0,00% |
B1 (mg) | 0,02 | 1,82% | 0,12 | 10,91% |
B2 (mg) | 0,03 | 2,00% | 0,02 | 1,33% |
B3 (mg) | 0,1 | 0,63% | 0,2 | 1,25% |
B5 (mg) | 0,00% | 0,00% | ||
B6 (mg) | 0,03 | 2,00% | 0,023 | 1,53% |
B11 / Foliumzuur (ug) | 2 | 0,67% | 2 | 0,67% |
B12 (ug) | 0,25 | 8,93% | 0,32 | 11,43% |
C (mg) | 0 | 0,00% | 0 | 0,00% |
D (ug) | 0 | 0,00% | 0 | 0,00% |
E (mg) | 0,1 | 1,00% | 0 | 0,00% |
Vitamine K (ug) | 1,2 | 1,00% | 0 | 0,00% |
Natrium (mg) | 56 | 5,60% | 52 | 5,20% |
Kalium (mg) | 124 | 3,54% | 140 | 4,00% |
Calcium (mg) | 86 | 8,60% | 86 | 8,60% |
Fosfor (mg) | 72 | 9,00% | 87 | 10,88% |
IJzer (mg) | 0 | 0,00% | 0 | 0,00% |
Jodium (ug) | 11,9 | 7,93% | 11,9 | 7,93% |
Magnesium (mg) | 9 | 3,00% | 11 | 3,67% |
Koper (mg) | 0,01 | 1,11% | 0,01 | 1,11% |
Selenium (ug) | 1 | 1,82% | 1 | 1,82% |
Zink (mg) | 0,29 | 1,93% | 0,38 | 2,53% |
Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
Over vla
Vla is een zuivelproduct met een dikke structuur, op basis van koemelk, suiker en smaakmakers zoals vanille of chocola. Vla wordt doorgaans als toetje gegeten. Om de vloeibare melk tot vla te maken worden er verdikkingsmiddelen toegevoegd zoals maïszetmeel en carrageen.
Volgens de Nederlandse Warenwet moet vla voor minstens 50 procent uit melk bestaan. De vla, zoals wij die in Nederland kennen, zie je niet in het buitenland. In Engeland kennen ze custard, wat erg veel lijkt op vla, maar qua samenstelling net iets anders is. Er is ook een verschil tussen vla uit de supermarkt en zelfgemaakte vla. Als je zelf vla maakt heb je eidooiers nodig, terwijl deze in de supermarktvariant niet voorkomen.
Herkomst
Hoewel er weinig bekend is over de geschiedenis van vla in Nederland waren mengsels van melk en ei al bekend in het oude Rome. Custard in gebak was in de middeleeuwen erg populair. Het woord ‘vla’ houdt verband met het Limburgse woord ‘vlaai’. Het woord ‘vlade’ dook in de dertiende eeuw voor het eerst op en was de naam voor plat rond gebak, bedekt of gevuld met een zuivelproduct. Het woord is zich in de loop van de eeuwen gaan ontwikkelen tot vlae, vlaey, vlay, vlaai en vla. Oorspronkelijk maakte zuivel onderdeel uit van de Limburgse vlaai. Toen de vulling een op zichzelf staand gerecht werd is dit ook ‘vla’ gaan heten. Vla is westers voor ‘vlaai’, omdat in het westerse dialect de d of j wegviel.
Verkrijgbaar
Vla is in iedere supermarkt te koop in vele variaties.
Toepassing
Vla wordt meestal zonder veel poespas gegeten uit een schaaltje. Het kan echter ook onderdeel zijn van een wat luxer dessert. Bijvoorbeeld als onderdeel van een trifle of rabarber-crumble. Je kunt het ook garneren met slagroom en fruit of met (bitter)koekjes en hagelslag. Je kunt ook verschillende vlasoorten combineren. Zoals chocoladevla met vanillevla. Of aardbei met framboos. Een bekende variant is de vlaflip: een combinatie van vla, yoghurt en limonadesiroop. Als je voor een wat chiquer dessert wilt gaan, kun je ook je eigen vla maken. Op internet vind je verschillende recepten.
Wist je dat?
- Vla in 2006 ook in Duitsland op de markt is verschenen onder de Nederlandse naam ‘vla’ en in België in 2013?
- De vrouw van een werknemer van Campina in 1963 de naam ‘vlaflip’ bedacht.
- Ze in Limburg het woord ‘pudding’ gebruiken in plaats van vla?
Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: