Nederland staat aan de vooravond van een ware ‘diabetescrisis’, zo blijkt uit recent onderzoek van de Maastricht University. Maar liefst 1,4 miljoen Nederlanders lopen een verhoogd risico op het ontwikkelen van diabetes type 2, een stijging van 300.000 sinds 2018. Het Diabetes Fonds luidt de noodklok en roept op tot directe preventieve maatregelen.
De cijfers zijn alarmerend: bovenop de 1,1 miljoen mensen die al gediagnosticeerd zijn met diabetes type 2, lopen nog eens 1,4 miljoen Nederlanders een verhoogd risico op het ontwikkelen van deze ziekte. Directeur Diena Halbertsma van het Diabetes Fonds spreekt in het NOS Radio 1 Journaal haar bezorgdheid uit: “We verwachten de komende acht jaar zeker wel 200.000 extra diabetespatiënten.”
De belangrijkste oorzaken van deze snelle stijging zijn overgewicht en een ongezonde levensstijl. Uit cijfers van het CBS blijkt dat de helft van de bevolking van 18 jaar en ouder kampt met overgewicht, een van de grootste risicofactoren voor diabetes type 2. Ook onder kinderen is de situatie zorgwekkend, met 1 op de 8 kinderen die obesitas heeft.
Om de aanstaande diabetesepidemie het hoofd te bieden, roept het Diabetes Fonds op tot directe actie. Halbertsma pleit voor het eerder opsporen van mensen met een verhoogd risico en het bieden van persoonlijke leefstijladviezen. Door er vroeg bij te zijn, kan de schade beperkt worden en kan diabetes type 2 in sommige gevallen zelfs voorkomen worden.
Ook de overheid moet volgens het fonds meer ingrijpen. Zo wordt gepleit voor een btw-verlaging op groente en fruit om gezondere keuzes in de supermarkt te stimuleren. Daarnaast moet de voedingsindustrie de hoeveelheid suiker, zout en vet in producten terugdringen.
De nieuwe cijfers onderstrepen de noodzaak van een integraal preventiebeleid om de dreigende diabetesepidemie te beteugelen. Alleen door een gezamenlijke inspanning van overheid, voedingsindustrie, zorgverleners en de bevolking zelf kan deze ‘diabetescrisis’ worden afgewend. Het is nu zaak om de urgentie te erkennen en daadkrachtig op te treden, voordat het te laat is (bron: NOS.nl).