Recent is bekend geworden dat de geadviseerde aanbevolen dagelijkse hoeveelheden vitamines en mineralen op de schop zijn gegaan. De Nederlandse gezondheidsraad heeft de adviezen herzien op basis van nieuwe informatie.
De reden dat De Gezondheidsraad tot aanpassing van de aanbevelingen is overgegaan, komt doordat de Europese voedselwaakhond EFSA hier pas een rapport over heeft uitgebracht. De gezondheidsraad heeft veel informatie van de EFSA overgenomen. Zo is de ADH voor magnesium, kalium, ijzer, selenium, vitamine D en vitamine E verhoogd. De ADH voor vitamine A is juist weer verlaagd.
Megajoule
Opvallend is dat de adviezen voor sommige nutriënten in een nieuwe eenheid worden vermeld. Voor vitamine B1 en B3 wordt niet meer gesproken van mg per dag, maar van mg per MJ. MJ staat voor Megajoule. Eén Megajoule wil zeggen 1.000.000 joule, oftewel 239 kilocalorieën. Dat komt omdat de hoeveelheid die benodigd is, afhangt van de hoeveelheid energie die wordt geconsumeerd.
Hoe serieus moeten we de ADH nemen?
Wetenschappers, voedingsdeskundigen en orthomoleculaire geneeskundigen touwtrekken al jaren over wat nu de ideale aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is. De meningen lopen flink uiteen. Opvallend is dat sommige orthomoleculaire supplementen soms bijna 10.000% van de ADH bevatten, wat erg veel is. Aan de andere kant kan de ADH soms ook wat zuinig zijn.
Enkele bedenkingen bij de ADH:
- De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid verschilt per land. In Nederland is bijvoorbeeld de ADH voor vitamine C vastgesteld op 75 mg voor een man, terwijl dat in Amerika 90 mg is (1, 2). Dat is 20% meer, een groot verschil dus.
- De ADH is zo opgesteld dat 97,5% van de bevolking voldoende van een stof binnenkrijgt. Dat betekent dat 2,5% onvoldoende binnenkrijgt. Hoe weet je of je tot deze groep behoort? Deze individuele verschillen zijn op dit moment nog lastig in kaart te brengen. In de toekomst zal dit hoogst waarschijnlijk anders worden, naarmate onderzoekstechnieken verbeteren. Nederland telt op dit moment 8,8 miljoen chronisch zieke mensen, deze hebben mogelijk hogere behoeften aan specifieke nutriënten (3). Zowel de gezondheidsraad als het voedingscentrum geven aan dat de ADH alleen geldt voor ‘gezonde’ personen (4, 5).
- De ADH gaat vooral over de hoeveelheid die nodig is om gezond te blijven, gezien vanuit het ontbreken van ziektes en klachten. Maar wat is de optimale hoeveelheid? Zo geeft de ADH aan vitamine C inderdaad geen scheurbuik, maar kan 6 x de ADH aan vitamine C een verhoogde cholesterolwaarde wel aanzienlijk verbeteren (6).
- Een ander probleem is dat de ADH vooral gaat over vitamines en mineralen. De actieve plantenstoffen zoals de polyfenolen hebben geen ADH, terwijl deze stoffen minstens zo belangrijk zijn voor een goede gezondheid (7, 8).
- Inname is niet hetzelfde als opname. Nederland telt miljoenen mensen met een verstoorde spijsvertering (9, 10). Je bent niet wat je eet, je bent wat je verteert. Als je het eten niet goed kunt verteren, liggen tekorten eerder op de loer.
- Sommige nutriënten versterken of verzwakken de werking en/of opname (11, 12). Hier wordt vaak geen rekening mee gehouden.
- Veel mensen slikken medicijnen, waardoor de opname van bepaalde nutriënten sterk kan afnemen, wat weer kan leiden tot een grotere behoefte (13, 14). Nederland telt miljoenen mensen die dagelijks één of meerdere medicijnen slikken (15).
- We kennen vandaag de dag heel veel stress, waardoor de behoefte aan bepaalde nutriënten kan stijgen. Een voorbeeld is dat veel stress de hoeveelheid magnesium in de cellen kan laten afnemen (16).
- Mensen met fysieke of geestelijke ziekten kunnen soms opknappen door meer vitamines en mineralen in te nemen dan de ADH adviseert (17).
- Veel mensen nemen junkfood, suiker, alcohol en frisdrank tot zich, die de behoeftes aan bepaalde nutriënten kunnen verhogen (18, 19).
- Sommige mensen hebben bepaalde enzymatische afwijkingen, waardoor de behoefte aan de stof kan toenemen (20, 21, 22). Voor deze groep is dan de ADH niet van toepassing.
- Gestandaardiseerde waardes zeggen nagenoeg niks over een individu: gemiddeld heeft elke vrouw 1,8 kind (23, 24). Het mag voor zich spreken dat er niemand op de wereld is die daadwerkelijk 1,8 kind heeft.
Herziening
Om de paar jaar worden de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheden herzien. Daarom kunnen we de ADH beter zien als een richtlijn, in plaats van een absolute waarheid. Luister vooral naar je lichaam. Ik ben zelf geen voorstander van het slikken van mega-hoeveelheden vitamines en mineralen. Als je kiest voor natuurlijke supplementen, dan overstijgen deze de ADH vaak niet, waardoor deze een prima aanvulling kunnen zijn wanneer nodig. Via voeding kunnen we de ADH vaak met gemak halen, maar helaas eten veel Nederlanders zo slecht dat ze de ADH niet halen (25). Een rode paprika bevat al meer dan het dubbele van wat je per dag aan vitamine C nodig hebt (26). Bij een goed voedingspatroon zijn de meeste nutriënten via de voeding te verkrijgen, alleen omega 3, vitamine B12 en vitamine D zijn voor de meeste mensen lastig om in voldoende mate binnen te krijgen. Suppleren kan dan uitkomst bieden. We krijgen nu weer de winter voor de boeg. De mensen die niet op wintervakantie naar de zon gaan, kunnen dan wel wat extra vitamine D gebruiken…