Het gezonde effect van muziek op de hersenen

muziek luisterenIn tegenstelling tot populaire opvattingen, is muziek echt meer dan alleen maar fijn om naar te luisteren. Het voedt ook onze geest. Of je nu de opzwepende deuntjes van Lady Gaga te gek vindt of de snelle raps van Jay-Z, het zal je verheugen dat muziek dus een diepgaand effect heeft op de hersenen. Hier volgen een paar opzienbarende effecten op de geest, die je kunt verwachten als je gewoon luistert naar je favoriete muziek.

Muziek versterkt je geheugen
Vergeet je altijd waar je je sleutels hebt neergelegd? Geheugenverlies kan een teken van veroudering zijn, maar je hoeft je leven er niet door te laten verpesten. Geef je geheugen weer een boost door te luisteren naar je favoriete nummers.

Maar hoe versterkt muziek dan je geheugen? Volgens deskundigen kan muziek vele hersengebieden stimuleren – met inbegrip van de hippocampus, het gebied dat het langetermijngeheugen aanstuurt.

Muziek vergroot je ruimtelijk inzicht
Ruimtelijk inzicht wordt gedefinieerd als het vermogen om je een precieze voorstelling van iets te kunnen maken en het vermogen te kunnen meten en te navigeren. Als één van de ‘negen soorten intelligentie’ is het kenmerkende ervan: het talent om een visuele ervaring te kunnen herscheppen.

Met behulp van muziek – vooral pianomuziek – kun je je IQ voor ruimtelijk inzicht met wel 9 punten omhoog krikken. Een symfonie van Mozart bijvoorbeeld maakt dit mogelijk doordat muziek de focus van de luisteraar verbetert.

Muziek vermindert bezorgdheid en zenuwen
Staat er een belangrijk sollicitatiegesprek op de agenda? Moet je misschien binnenkort een levensveranderende operatie ondergaan? Wat voor zorgen je ook hebt, je ondervindt er vast geestelijke stress van. Dan is luisteren naar muziek – in tegenstelling tot het innemen van die dure kalmeringspil – een goedkope en bijwerking-vrije manier om je angst gedag te zeggen.

Een onderzoek dat in ‘Trends in Cognitive Sciences’ is gepubliceerd, toonde aan dat patiënten die naar muziek luisterden – in plaats van hun gebruikelijke antidepressiva in te nemen – lagere niveaus van het stresshormoon cortisol hadden.

Muziek herstelt hersenschade
Ben je het onfortuinlijke slachtoffer van een beroerte of een andere hersenaandoening? Dan zul je blij zijn dat muziek kan helpen bij het herstel.

Muziek helpt vooral bij slachtoffers van letsel aan de linker hersenhelft, met symptomen zoals het onvermogen om te spreken. Therapeuten behandelen zulke patiënten zelfs met een programma genaamd ‘Melodische Intonatie’. Hiermee wordt de patiënt aangespoord om te zingen totdat hij weer kan praten. Muziek zou de beschadigde delen – die met taal samenhangen – repareren, omdat muziek de geest helpt bij het koppelen van melodieën aan taaluitingen.

Afgezien van dit voordeel, zorgt muziek ook voor het vrijkomen van dopamine, een ‘gelukshormoon’ dat je hersenfunctie verbetert. Dit is vooral gunstig voor mensen met een groot hersenletsel.

Muziek vermindert epileptische aanvallen
Als je één van de ongelukkigen bent die aan epilepsie lijden, met fysieke verschijnselen die voortvloeien uit abnormale elektrische activiteiten van de hersenen, dan kun je daar zelfs voorgoed vanaf komen gewoon door naar muziek te luisteren.

Volgens onderzoek kunnen kalmerende geluiden – vooral de piano meesterwerken van Mozart – al na vijf minuten heel veel bijdragen aan het verminderen van signalen die een aanval veroorzaken. In een experiment uit 1998 was het effect van de muziek op de cerebrale cortex zo groot, dat het in 23 van de 29 gevallen een enorme afname in epileptische activiteit bewerkstelligde. De dramatische resultaten van het experiment staan gepubliceerd in ‘Mozart Effect on Epileptiform Activity’.

Cognitieve voordelen
Uit onderzoek blijkt dat het luisteren naar muziek op de achtergrond voordat je een taak uitvoert, echt helpt om je cognitieve functies – zoals geheugen en aandacht – te verbeteren, doordat het je waakzaamheid vergroot en je humeur verbetert. En het lijkt niet uit te maken of je de muziek leuk vindt of niet, maar het lijkt weer wel zo te zijn dat instrumentale muziek beter helpt dan vocale muziek. Vocale muziek (met tekst), leidt enorm af en kan juist afbreuk doen aan je focus, geheugen en aandacht, vooral als het geluid hard staat.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.