Het schoolontbijt: kindermarketing eersteklas

schoolontbijtHet is weer zover: de week van het schoolontbijt is van start! Ruim 2500 scholen doen eraan mee. Dat betekent een bereik van meer dan 500.000 kinderen. Een uitgelezen kans om kinderen met de natuur en goede gezonde voeding kennis te laten maken. We kunnen de kinderen middels dit mooie initiatief laten zien wat voor variatie er mogelijk is als ontbijt, maar de realiteit is helaas anders.

Op de tafel bij het schoolontbijt staat onder meer:

  • Brood en broodjes: 18 krentenbollen, 18 tarwe- of volkorenbolletjes, 2 gesneden volkorenbroden of volkoren-meergranenbroden
  • 1 pot Frutesse Maestrichter Fruitstroop
  • 4 kuipjes ERU Kids smeerkaas
  • 1 pakje Consenza glutenvrije crackers
  • 1 pot halvajam (aardbeien, abrikoos of viervruchten)*
  • 1 kuipje halvarine
  • 5 literpakken halfvolle melk
  • 1 pakje 30+ kaas
  • fruit

Zoals je ziet is het schoolontbijt deels gebaseerd op brood. Zelfs krentenbollen behoren tot het pakket. In krentenbollen zit onder andere:
Tarwebloem, 28% rozijnen, water, bakkersgist, 5% krenten, dextrose, tarwegluten, plantaardige oliën, gejodeerd zout, weipoeder, emulgatoren ( E471, E472, E482), rijsmiddelen (E450, E500), sojabloem, tarwemoutmeel, zonnebloemolie, natuurlijke aroma’s, aroma’s, kurkuma-extract, verdikkingsmiddel, melkeiwit, erwteneiwit, maltodextrine.

Of bovenstaande ingrediënten gezond zijn laat ik aan de lezer over, anders zou deze blog te lang worden.

Ik ben niet echt een voorstander van brood omdat het gebaseerd is op tarwe. We eten gemiddeld veel te veel tarwe, de meeste mensen zelfs zo’n 7 keer per dag:

  • 7u Ontbijt (brood, cruesli, muesli)
  • 10u Plakje ontbijtkoek
  • 13u Boterhammen
  • 15u Tussendoortje, bv koekje
  • 16u Evergreen of soep (bindmiddel is tarwe)
  • 18u Pasta met een beetje saus
  • 22u Toastje met wat kaas

Ik ben het volledig eens met het Voedingscentrum dat we zouden moeten variëren, maar zeven keer op een dag tarwe noem ik geen variatie.
Als je op de site van het schoolontbijt gaat kijken, dan wordt duidelijk dat het een initiatief is van het Voorlichtingsbureau Brood.

voorlichtingsbureau_brood

Eigenlijk wordt het hele ontbijt dus gesponsord door de industrie:

schoolontbijt sponsoren

 

Dat dit ontbijt de goedkeuring krijgt van Het Voedingscentrum noem ik crimineel. Er staan allemaal onnatuurlijke en bewerkte producten op tafel die uit de fabriek komen. Neem nu margarine, alles eraan is nep. Het is een nepboter. Waarom kinderen met nep in contact brengen als we ze ook in contact kunnen brengen met de kracht van de natuur. Wat is er mis met roomboter?

schoolontbijt 2014 - 2

Het Voedingscentrum baseert zich op feiten die inmiddels allang achterhaald zijn. Dat verzadigd vet ongezond zou zijn, berust op een leugen. De onderzoeker Ancel Keys heeft ook toegegeven dat hij bij zijn seven countries studies aan cherry picking heeft gedaan. Wanneer gaat het Voedingscentrum de standpunten wijzigen naar de nieuwe inzichten? Margarine is plantaardig vet dat goedkoper is dan roomboter, maar niet gezonder. Dat verzadigd vet ongezond is, is allang achterhaald. Wat niet achterhaald is, is dat de huidige directrice van het Voedingscentrum bij Unilever vandaan komt. De vorige kwam trouwens ook al bij Unilever vandaan. Bij het schoolontbijt staan producten op tafel uit de industrie. Zo is het bekend dat producten die Albert Heijn onder eigen label verkoopt, vaak uit de fabrieken van Unilever afkomstig zijn.

Als het om kindermarketing gaat, is ERU een professional. Hoe zij het voedingscentrum aan hun zijde krijgen, is mij een raadsel. ERU weet kinderen middels een lief muisje op hun verpakkingen keer op keer naar hun producten te lokken:

eru kids smeerkaas
En ERU maakt het nog bonter. Zo huren ze in de zomervakanties de kindervrienden Ernst en Bobby in voor de ERU kidsmiddag. Ook sponsort ERU de vakantieweek. Als Mozes niet naar de berg komt, dan komt de berg wel naar Mozes. ERU kids zit bomvol e-nummers en zout volgens Foodwatch.

Ik ben zelf leerkracht geweest en weet precies hoe je kinderen kunt verleiden om gezonde gewoontes aan te nemen. We zouden bijvoorbeeld de kinderen meer keuze kunnen bieden en zelf hun ontbijtje laten maken, bijvoorbeeld met haver, nootjes en bessen. Kinderen kunnen ook makkelijk hun eigen notenmelk maken.
Ik weet zeker dat kinderen dan trots zijn op het resultaat. En wat dacht je ervan om kinderen zelf te leren om een eitje te bakken, met wat groenten?
Kinderen vinden het ook heel leuk om hun eigen broodjes te maken van spelt. Ze kunnen het dan de middag ervoor bakken en tijdens het ontbijt zelf eten. Zo leren kinderen wat. Kinderen volproppen met spullen uit de industrie leert ze denk ik niet erg veel.

Ik hoor je al denken dat dit wel duur is, maar een schooluitje is ook duur. Idee: we zouden de school ook kunnen laten sponsoren door de ouders van de klas. Eén ouder neemt de eieren mee, de andere weer haver. Ik vind dat het schoolontbijt in een “neutrale verpakking” zou moeten. Ik ben benieuwd of de bedrijven dan nog staan te popelen om hun waren gratis te verstrekken. Volgens de bedrijven gaat het hun niet om branding, maar om idealisme. Ik ben benieuwd of dat nog zo is, wanneer de verpakking verplicht neutraal van aard moet zijn.

We hebben contact gezocht met een directeur van een basisschool en dit voorgelegd. Dit was zijn antwoord:

Allereerst wil ik u bedanken voor uw inbreng, dit geeft zeker weer stof tot nadenken. Ik zal uw mail dan ook meenemen naar de teamvergadering waarin wij het schoolontbijt evalueren.

Ik ben het met u eens dat bepaalde voedingsmiddelen die als gezond worden aangemerkt in het schoolontbijt nog gezondere alternatieven hebben. En het is dan ook mooi om te lezen dat u goed hierover heeft nagedacht.

Wij als school zijn in ieder geval van mening dat het goed is om jaarlijks aandacht te besteden aan het belang van het ontbijt als eerste maaltijd van de dag. Dit is dan ook de reden dat wij gekozen hebben voor deelname aan het Nationale Schoolontbijt.

Om de kinderen een ontbijt te kunnen aanbieden, zijn sponsors nodig. Op een andere manier is het voor ons als school niet betaalbaar. Vandaar dat wij, ondanks het feit dat wij ons ervan bewust zijn dat het gedeeltelijk een reclamestunt is, toch gebruik maken van de mogelijkheid die het Nationale Schoolontbijt ons biedt. Wij hopen op uw begrip hiervoor.

Dus we moeten het schoolontbijt laten sponsoren, om kinderen zo te leren ontbijten. Dan kunnen we de kinderen ook wel tijdens de les voorzien van frisdrank, want zo leren ze drinken. Nederlandse kinderen drinken namelijk te weinig water.

Ik zie het zo: gezonde gewoontes krijgt een kind mee van de opvoeders. Als de opvoeders het goede voorbeeld geven, dan volgen de kinderen. Ouders kunnen het beste zelf gezonde producten in huis halen en daarmee variatie aanbrengen. Als een kind in de ochtend niet ontbijt moeten we dat bij de ouders zoeken, niet bij de industrie.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.