Lichaamsbeweging is een van de belangrijkste sleutels tot gezondheid. Het basisadvies is om wekelijks minimaal 2,5 tot 5 uur gematigd te bewegen, waarbij je je het liefst de helft van de tijd flink in het zweet werkt. Omdat sporten voor veel mensen toch een drempel is, geven velen het advies om dagelijks minimaal 10.000 stappen te zetten. Hoewel dit advies algemeen geaccepteerd is, ontbreekt er solide bewijs voor. Om deze reden hebben onderzoekers al het beschikbare bewijs op een hoop gegooid en hier een analyse van gemaakt (meta-analyse). Hieruit blijkt dat je met wandelen de kans op voortijdig overlijden kan verkleinen.
De daling van het risico nam toe tot 17.000 stappen per dag en vlakte hierboven af. Voor je gezondheid is het dus niet nodig om dagelijks meer dan 17.000 stappen te zetten. Er kwamen nog meer interessante cijfers naar voren: per 500 – 1.000 stappen kun je je kans op cardiovasculaire aandoeningen met respectievelijk 5 – 21% verlagen. Bij gezonde mensen zouden elke 2.000 extra stappen een 25% lager risico geven op verhoogde nuchtere bloedsuikerwaarden en bij diabetes een 5% lagere kans op glucose-intolerantie. Wandelen is volgens de onderzoekers gunstig voor het gemoed, het brein en de bloedsuikerspiegel, maar werkt ook tegen een hoge bloeddruk en verhoogde triglyceriden na de maaltijd.
Opvallend was dat uit de analyse blijkt dat meer stappen belangrijker zijn dan de intensiteit. Het blijkt dus toch dat Hippocrates 2000 jaar geleden gelijk had toen hij zei dat wandelen het beste medicijn is!