Hoofdpagina » Nieuws » Junkfood maakt je bevattelijker voor COVID-19

Junkfood maakt je bevattelijker voor COVID-19

Amerikanen zijn kampioen als het gaat om het eten van bewerkt voedsel, meer dan de helft van de calorieën die Amerikanen eten vallen in de categorie ultra processed (zeer sterk bewerkt). Volgens meerdere wetenschappers leidt dit ertoe dat 90% van de volwassen Amerikanen tekenen vertonen van metabole disfunctie. Dit houdt in dat zij te maken hebben met hoge bloeddruk, cholesterol en bloedsuiker. Amerikanen blijken bijna een tweemaal grotere kans te hebben om met COVID-19 op de intensive care te belanden dan Europeanen. De auteurs koppelen dit aan het feit dat het voedingspatroon van Europeanen gemiddeld gezonder is dan dat van Amerikanen. Vooral arme Amerikanen eten vanwege de lage prijs veel junkfood, waardoor zij een grotere kans hebben om gebukt te gaan onder het coronavirus. Sinds vorige maand zijn er in Amerika nieuwe voedingsrichtlijnen van kracht. De slogan “Make Every Bite Count” oftewel “Zorg dat elke hap telt” wordt hierbij breed ingezet. Zo worden mensen bewust gemaakt dat je met elke hap die je in je mond stopt je gezondheid positief of negatief kan beïnvloeden. Het doel hierbij is dat er wordt gekozen voor voedsel dat per calorie zoveel mogelijk voedingsstoffen bevat. Dit klinkt allemaal goed, maar is waarschijnlijk aan dovemansoren gericht zolang de industrie in dit land met de scepter zwaait.

De site Mother Jones meldt dat een recente studie onder leiding van voedingsprofessor Barry Popkin van de Universiteit van North Carolina uitwees dat zwaarlijvige COVID-19 patiënten meer dan twee keer zoveel kans hadden op een ziekenhuisopname dan niet-zwaarlijvige patiënten, ongeveer 1,75 keer meer kans op een verblijf in een intensive-care afdeling en 1,5 keer meer kans op overlijden. Maar waarom? “Vetcellen zijn actief,” legt Popkin uit – ze wekken laaggradige chronische ontstekingen op die het immuunsysteem aantasten. Obesitas brengt vaak ademhalingsproblemen met zich mee zoals verminderde longcapaciteit en slaapapneu, en ook een neiging tot bloedstolling.

“We wisten al langer dat bewerkt voedsel gevaarlijk is, maar we hebben altijd aangenomen dat het voor chronische ziekten was,” zegt Dr. Robert Lustig, emeritus hoogleraar kindergeneeskunde aan de Universiteit van Californië, San Francisco. “Wat we niet wisten, tot deze pandemie, is dat chronische ziekte je ook opzadelt voor ziekte en sterfte door acute ziekten” zoals COVID-19.

Lustig is ook de wetenschappelijk hoofdmedewerker van Eat Real, een non-profit organisatie die gezonde voedselkeuzes promoot en heeft opgeroepen tot federale beperkingen op de marketing van junk food aan kinderen en tot algemeen gratis schoollunches op basis van volwaardige voeding.

Zulke structurele ingrepen zijn dringend nodig omdat het onderliggende probleem niet alleen over individuele keuze gaat, zegt Daphene Altema-Johnson, programmamedewerker voor voedselgemeenschappen en volksgezondheid aan het Center for a Livable Future van de Johns Hopkins Universiteit. Amerikanen uit alle economische klassen eten maaltijden boordevol toegevoegde suikers en vetten, maar de kwaliteit van het voedsel hangt omgekeerd evenredig samen met het inkomen. Voor de miljoenen Amerikanen in onderbetaalde eerstelijns banen met het hoogste risico op blootstelling aan het coronavirus, is ultraverwerkt voedsel goedkoop en gemakkelijk.
Volgens een recente studie onder leiding van voedingsprofessor Barry Popkin van de Universiteit van North Carolina hadden zwaarlijvige COVID-19 patiënten meer dan twee keer zoveel kans op een ziekenhuisopname dan niet-zwaarlijvige patiënten, ongeveer 1,75 keer meer kans op een verblijf in een intensive-care afdeling, en 1,5 keer meer kans op overlijden. Maar waarom? “Vetcellen zijn actief,” legt Popkin uit – ze wekken laaggradige chronische ontstekingen op die het immuunsysteem aantasten. Obesitas brengt vaak ademhalingsproblemen met zich mee zoals verminderde longcapaciteit en slaapapneu, en ook een neiging tot bloedstolling.

“We wisten al langer dat bewerkt voedsel gevaarlijk is, maar we hebben altijd aangenomen dat het voor chronische ziekten was,” zegt Dr. Robert Lustig, emeritus hoogleraar kindergeneeskunde aan de Universiteit van Californië, San Francisco. “Wat we niet wisten, tot deze pandemie, is dat chronische ziekte je ook opzadelt voor ziekte en sterfte door acute ziekten” zoals COVID-19.

Lustig is ook de wetenschappelijk hoofdmedewerker van Eat Real, een non-profit organisatie die gezonde voedselkeuzes promoot en heeft opgeroepen tot federale beperkingen op de marketing van junk food aan kinderen en tot algemeen gratis schoollunches op basis van volwaardige voeding.

Zulke structurele ingrepen zijn dringend nodig omdat het onderliggende probleem niet alleen over individuele keuze gaat, zegt Daphene Altema-Johnson, programmamedewerker voor voedselgemeenschappen en volksgezondheid aan het Center for a Livable Future van de Johns Hopkins Universiteit. Amerikanen uit alle economische klassen eten maaltijden boordevol toegevoegde suikers en vetten, maar de kwaliteit van het voedsel hangt omgekeerd evenredig samen met het inkomen. Voor de miljoenen Amerikanen in onderbetaalde eerstelijns banen met het hoogste risico op blootstelling aan het coronavirus, is ultraverwerkt voedsel goedkoop en gemakkelijk.

Volgens een recente studie onder leiding van voedingsprofessor Barry Popkin van de Universiteit van North Carolina hadden zwaarlijvige COVID-19 patiënten meer dan twee keer zoveel kans op een ziekenhuisopname dan niet-zwaarlijvige patiënten, ongeveer 1,75 keer meer kans op een verblijf in een intensive-care afdeling, en 1,5 keer meer kans op overlijden. Maar waarom? “Vetcellen zijn actief,” legt Popkin uit – ze wekken laaggradige chronische ontstekingen op die het immuunsysteem aantasten. Obesitas brengt vaak ademhalingsproblemen met zich mee zoals verminderde longcapaciteit en slaapapneu, en ook een neiging tot bloedstolling.

“We wisten al langer dat bewerkt voedsel gevaarlijk is, maar we hebben altijd aangenomen dat het voor chronische ziekten was,” zegt Dr. Robert Lustig, emeritus hoogleraar kindergeneeskunde aan de Universiteit van Californië, San Francisco. “Wat we niet wisten, tot deze pandemie, is dat chronische ziekte je ook opzadelt voor ziekte en sterfte door acute ziekten” zoals COVID-19.

Lustig is ook de wetenschappelijk hoofdmedewerker van Eat Real, een non-profit organisatie die gezonde voedselkeuzes promoot en heeft opgeroepen tot federale beperkingen op de marketing van junk food aan kinderen en tot algemeen gratis schoollunches op basis van volwaardige voeding.

Zulke structurele ingrepen zijn dringend nodig omdat het onderliggende probleem niet alleen over individuele keuze gaat, zegt Daphene Altema-Johnson, programmamedewerker voor voedselgemeenschappen en volksgezondheid aan het Center for a Livable Future van de Johns Hopkins Universiteit. Amerikanen uit alle economische klassen eten maaltijden boordevol toegevoegde suikers en vetten, maar de kwaliteit van het voedsel hangt omgekeerd evenredig samen met het inkomen. Voor de miljoenen Amerikanen in onderbetaalde eerstelijns banen met het hoogste risico op blootstelling aan het coronavirus, is ultraverwerkt voedsel goedkoop en gemakkelijk.

Gezinnen helpen voeden en hen aanzetten tot gezonder leven hoeven echter geen tegenstrijdige doelstellingen te zijn. In plaats van de toegang tot het Supplemental Nutrition Assistance Program (SNAP) te beperken, zoals president Donald Trump tijdens zijn ambtsperiode deed, zou de regering het kunnen opvoeren en de toegang uitbreiden tot “dubbele voedselbonnen” die twee keer zoveel geld opleveren als ze aan groenten en fruit worden besteed.

Uit een studie van Stanford onderzoekers uit 2017 bleek dat zelfs een stimulans van 30 cent op de dollar om verse producten te kopen zou leiden tot een daling met 10 procent van Type 2 diabetes bij kinderen en volwassenen die SNAP uitkeringen ontvangen.

“Double up” programma’s komen niet alleen hun ontvangers ten goede, zegt Holly Parker, senior programmadirecteur van het in Michigan gevestigde Fair Food Network, dat tien jaar geleden met het stimuleringsprogramma van de staat pionierde. Door samen te werken met plaatselijke producenten kunnen de programma’s ook de plaatselijke economie stimuleren. Achtentwintig staten sponsoren nu dergelijke initiatieven, met enige hulp van de USDA.

Nu de economie wankelt, hopen de voorstanders van hongerbestrijding op volledige federale financiering. De programma’s betalen zichzelf in wezen terug, vond de Stanford studie, omdat de lagere kosten voor gezondheidszorg opwegen tegen de extra uitgaven. Obesitas alleen al veroorzaakt jaarlijks ongeveer $ 315 miljard aan kosten voor de gezondheidszorg, waarvan een groot deel wordt opgevangen door overheidsprogramma’s zoals Medicaid. Zoals Parker zegt, “Het is of een dollar nu aan een boer, of een dollar later aan de dokter” (bron).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.