Kassa Groen: kokosolie puur vergif?

Kassa GroenAfgelopen maandag zag ik in het TV programma Kassa Groen een item over kokosolie voorbij komen. Ze hebben de visie van afslankguru Amber Albarda en de Wageningse vetprofessor Sander Kersten naast elkaar gelegd. Volgens Amber is kokosolie super gezond en volgens Sander verhoogt kokosolie de cholesterol. Wie heeft er nu gelijk?

Ik vind het allereerst jammer dat er in alles of niets wordt gedacht. Dat is een fout die we wel vaker bij vetten maken. Eigenlijk zijn er, afgezien van transvet, geen slechte vetten. Er zijn alleen slechte verhoudingen. We hebben alle vetten nodig, of ze nu verzadigd of onverzadigd zijn. De omega 3 en 6 vetzuren zijn essentieel, die kunnen we niet zelf maken en moeten we uit onze voeding halen. De rest van de vetten kunnen we wel zelf aanmaken als dat nodig is. Toch is het handig om wat kant-en-klare vetten binnen te krijgen, dit scheelt ons lichaam weer wat werk.

Op tal van voedingsblogs en in kookboeken wordt rijkelijk gebruik gemaakt van kokosolie. Deels terecht, want kokosolie heeft best een aantal voordelen.

De voordelen volgens de wetenschap:

  • Verhoogt het HDL cholesterol[1] [2]
  • Verlaagt LDL en totaal cholesterol [3]
  • Verlaagt bij ratten LDL cholesterol, verhoogt HDL[4] [5]
  • Hydrateert de huid[6]
  • Beschermt de haren tegen beschadiging[7]
  • Functioneert als een milde zonnebrandcrème[8]
  • Maakt ketonen vrij als energie voor de hersenen[9] [10]
  • Een thermogeen (lichaamsverwarmend) effect [11] [12]
  • Bevat MCT’s die Alzheimer verlichten[13] [14] [15]
  • Helpt bij het afvallen [16] [17] [18]
  • Laurinezuur in kokosolie werkt tegen infecties [19] [20] [21]

Enkele nadelen kunnen zijn:

  • Prijzig
  • Wordt vloeibaar in de zomer, lastig te smeren
  • Niet iedereen kan de kokosgeur waarderen

Het is volgens een Arts in de Harvard Health Letter zo dat kokosolie het cholesterol verhoogt: niet alleen het ‘slechte’ LDL, maar ook het ‘goede’ HDL. Je kunt het beste gematigd zijn met kokosolie. Het zal ook van de individu afhangen, de één kan de vetten beter metaboliseren dan de ander. Ik heb in bloedtesten bij mezelf gezien dat mijn cholesterol door kokosolie licht verhoogd wordt. Ook bij het Hippocrates Health Instituut, waar ik deze zomer was, zagen ze deze tendens. Eet dus geen emmers kokosolie in de week leeg, maar af en toe kan helemaal geen kwaad. Kokosolie verzadigt en kan ervoor zorgen dat je minder snel naar een ongezond tussendoortje grijpt. Als je af en toe wat kokosolie neemt, kun je profiteren van alle bovengenoemde voordelen.

Bovendien is het nog maar de vraag of cholesterol eigenlijk wel zo slecht is. Cholesterol is onder andere heel belangrijk voor de vorming van hormonen, vitamine D en celwanden. Door cholesterol worden de celwanden meer permeabel en kunnen daardoor beter nutriënten opnemen en afvalstoffen uitscheiden. Cholesterol nemen we maar voor enkele procenten op uit de voeding, ruim 90% wordt in het lichaam zelf aangemaakt. Het blijkt dat cholesterol helemaal niet zo gevaarlijk is, maar dat homocysteïne veel gevaarlijker is. Homocysteïne wordt door de medicijnfabrikanten nog niet actief in de markt gezet. Dat zal vast wel komen, de margarine met homocysteïneverlagende toevoegingen.

Nu komt ie: waarom discussiëren we nu eigenlijk over kokosolie?
Kassa weet dat het onderwerp leeft. Kokosolie is namelijk een superfood en kassa-achtige programma’s kicken erop om moderne hypes aan te vallen, om zo de aandacht op zich te vestigen. Standaard haalt Kassa er dan een Wageningse professor bij om iemand te kakken te zetten. Ik heb overigens goed gezocht, maar ik ben in de medische literatuur geen enkele publicatie van Prof. Kersten tegengekomen die over kokosolie ging.

Of kokosolie nu extreem gezond is, of dat het onze cholesterol wat verhoogt, is eigenlijk in de realiteit geen interessante discussie zolang de industrie hun producten nog volpropt met bewerkte vetten. De industrie maakt rijkelijk gebruik van plantaardige vetten. Plantaardige vetten bestaan voornamelijk uit ontstekingsbevorderende vetzuren van het type omega 6. Omega 6 is moleculair niet goed bestand tegen warmte, licht en zuurstof. Waarom grijpt Sander Kersten dit moment niet aan om mensen te waarschuwen tegen deze vetten? De oermens at omega 3 en omega 6 in de verhouding 1:4, terwijl dit tegenwoordig 1:40 is. We krijgen dus 10 keer teveel omega 6 binnen.

Het bewerken van plantaardige vetten omvat onder andere:

  • Chemisch reinigen
  • Deodoriseren
  • Bleken
  • Fractioneren
  • Dewaxen
  • Hydrogenatie

Vooral tijdens het deodoriseren worden de vetten gestoomd tot 270 graden. Omega 6 vetzuren zou je nooit zo hoog mogen verhitten.

Ik denk dat we het beste in verzadigd vet kunnen bakken omdat deze stabiel zijn. Wissel af tussen kokosolie, roomboter, ghee en palmolie. Gebruik extra vierge olijfolie koud over je salade en vermijd alle omega 3 en omega 6 in de vorm van olie. Deze laatst genoemde zijn alleen gezond als ze in hun oorspronkelijke vorm worden aangeboden, omdat ze dan nog niet zijn geoxideerd. Eet dus nootjes, zaden, vis, chiazaad en walnoten voor je dagelijkse portie essentiële vetzuren. Wees dus niet bang voor kokosolie, de waarheid ligt ergens in het midden.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.