Lood in je kraanwater, wat nu?

Recent is bekend geworden dat veel oude huizen in Nederland nog gebruikmaken van loden leidingen. Hierdoor kan er lood in het drinkwater terechtkomen, zoals in Amsterdam regelmatig is vastgesteld. Mijn vriendin woont op dit moment in een jaren-dertighuis in Amsterdam, dus we waren erg benieuwd wat er daar uit de kraan komt…

We hebben een monster genomen en dit opgestuurd naar het lab. Het bleek dat het kraanwater inderdaad bijzonder veel lood bevat. Zeer ongezond! Zelfs bij lage hoeveelheden kan lood al neurotoxisch zijn (1). Volgens sommige onderzoekers kan lood op termijn zorgen voor zenuwziektes zoals Alzheimer, Parkinson en schizofrenie (2). Vooral kinderen blijken kwetsbaar (34).

Bij mijn vriendin staat inmiddels al een tijdje een Berkey waterfilter, dus we maakte ons geen enkele zorgen. Tot dat de GGD ons waarschuwde: er zouden geen onafhankelijke testen beschikbaar zijn die aantonen dat een waterfilter het lood effectief uit het kraanwater filtert:

Omdat we geen enkel risico wilden lopen, heb ik besloten om dit eens onafhankelijk op kosten van aHealthylife te laten vaststellen. We verkopen immers al lange tijd waterfilters en we willen het zekere voor het onzekere nemen. Want stel dat de GGD gelijk heeft. Dus een paar weken geleden hebben we twee monsters genomen: eentje van vers tapwater uit de kraan en een van het tapwater uit de kraan dat door de Berkey is gefilterd. Deze monsters hebben we toen opgestuurd naar Waterlab, die het voor ons liet onderzoeken in het onafhankelijke laboratorium Eurofins.

Met spanning wachtten wij de resultaten af. Er zijn vele onafhankelijke rapporten die hebben vastgesteld dat de Berkey lood uit het water filtert, maar door de opmerking van de GGD begon ik te twijfelen. Stel nu dat deze rapporten zijn vervalst? Na een week wachten kwamen eindelijk de resultaten binnen. Toen werd gelukkig bevestigd dat de Berkey waterfilter inderdaad het water volledig ontdoet van lood. Je kunt hier het rapport hier downloaden en met eigen ogen inzien.

Lood ontgiften met voeding en supplementen
Maar wat nu als je jarenlang water met te veel lood hebt gedronken? Ik stuitte op een wetenschappelijke review die keek naar hoe je de schadelijke effecten van lood met voeding en supplementen kunt tegengaan (5). De onderzoekers raden in eerste instantie aan om te zorgen dat je over voldoende zink en selenium beschikt (678). Deze mineralen zijn onderdeel van ontgiftende enzymen die onder andere zware metalen kunnen ontgiften. Tevens wordt vitamine C genoemd, dat de organen tegen de toxische effecten van lood kan beschermen (910). Vooral de combinatie van vitamine C en E werkt krachtig (11).

Ook worden er in het rapport actieve plantenstoffen genoemd die interessant kunnen zijn bij de strijd tegen een loodvergiftiging. Allereerst is quercetine een optie, een stof die je vooral aantreft in chocolade, thee en de schil van appels (12). Voedingsmiddelen met anthocyanines (een blauwe kleurstof) zijn ook slim om vaker op het menu te zetten. Deze stoffen vind je rijkelijk in kersen, rode kool en blauwe bessen (1314).

Specifieke voedingsmiddelen die aangeraden worden zijn knoflook (151617) en uien (18). Deze bevatten zwavelverbindingen (disulfoxide) die tegen lood en zware metalen kunnen beschermen. Verder zijn ook interessant: groene thee (19), koriander (20) en kurkuma (21). Deze laatste twee hebben een chelerende werking. Chelatie is een chemisch bindingsproces waardoor het lichaam de toxines kan afvoeren.

Als je liever een krachtiger middel wilt inzetten, dan zou je kunnen kiezen voor algen zoals spirulina en chlorella (22). De onderzoekers melden dat beide algen effectief kunnen zijn tegen lood. Bij chlorella werd een afname van 66% lood in het bloedplasma waargenomen (23).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.