Slapeloosheid is een veelvoorkomend probleem dat een groot deel van de bevolking parten speelt. Uit een recent 10-jarig internationaal onderzoek onder 4.399 volwassenen, gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift BMJ Open, komt naar voren dat de oplossing eigenlijk heel eenvoudig kan zijn: regelmatig bewegen.
De studie toont aan dat mensen die structureel 2 tot 3 keer per week matig intensief bewegen, zoals wandelen of fietsen, aanzienlijk minder last hebben van slaapproblemen dan mensen die weinig actief zijn. Deelnemers die gedurende de 10 jaar van het onderzoek consequent bleven bewegen, hadden 42% minder kans om moeite te hebben met inslapen. Ook hadden ze 22% minder kans op algemene symptomen van slapeloosheid, zoals moeite met doorslapen, en 40% minder kans op slaaptekort. De studie werd uitgevoerd onder volwassenen van middelbare leeftijd in 9 Europese landen. De 4.399 deelnemers aan het onderzoek (2.085 mannen; 2.254 vrouwen) waren afkomstig uit de European Community Respiratory Health Survey.
In een onderzoek over een periode van 10 jaar beantwoordden deelnemers vragen over hun lichamelijke activiteit bij de start (ECRHS II;1998-2002) en 10 jaar later (ECRHS III; 2011-14). Degenen die minstens twee keer per week 1 uur of meer sportten werden als lichamelijk actief geclassificeerd. Over die 10 jaar was 37% van de deelnemers aanhoudend inactief, 18% werd actief, 20% werd inactief en 25% was aanhoudend actief. Deelnemers uit Noorwegen hadden de meeste kans om aanhoudend actief te zijn, terwijl deelnemers uit Spanje en Estland de meeste kans hadden om aanhoudend inactief te zijn. Aanhoudend actieve deelnemers waren vaker man, jonger, iets lichter, minder vaak rokers en werkten vaker.
Omdat veel mensen te weinig bewegen én last hebben van slaapproblemen, lijkt regelmatige lichaamsbeweging een belangrijke sleutel tot verbetering. De resultaten wijzen erop dat structurele matig intensieve lichamelijke activiteit op de lange termijn de kans op een goede nachtrust aanzienlijk vergroot.
Regelmatig bewegen lijkt dus een eenvoudige en effectieve manier om slaapproblemen te verminderen en soms zelfs helemaal te voorkomen. De onderzoekers benadrukken dat het van belang is om op lange termijn consequent te blijven bewegen, omdat de positieve effecten op de slaapkwaliteit anders verloren kunnen gaan. Wie last heeft van slaapproblemen kan het beste investeren in meer regelmatige lichaamsbeweging (Medicalxpress).