godaddy counter
aHealthylife webwinkel
waterfilter

Pure chocolade: gezond en een ware superfood

13 mei 201321 reacties

Pure Chocolade GezondVeel mensen voelen zich schuldig na het eten van een stukje chocolade. Als je kiest voor chocolade die van goede kwaliteit is, kan chocolade erg gezond zijn en is het niet nodig om je schuldig te voelen. Hoe herken je goede chocolade?

Cacaobonen in zwarte chocolade zijn van plantaardige afkomst. In de plantenwereld geldt meestal dat hoe donkerder de kleur is, hoe meer antioxidanten het bevat. Antioxidanten gaan de schadelijke inwerking van zuurstof op onze cellen tegen en houden ons daarmee jong. De antioxidanten in planten noemen we flavonoïden.

In chocolade zitten meer dan 1200 actieve stoffen en één daarvan is theobromine. Theobromine is latijn voor “het brood van de goden”. Het werkt sterk in op je gevoel en verbetert de doorbloeding. Theobromine kan dodelijk zijn voor onze huisdieren, dus geef je kat of hond beslist geen chocolade.

Theobromine is niet het enige in chocolade dat zorgt voor een verbetering van de doorbloeding. Chocolade is namelijk ook rijk aan magnesium. Magnesium komen we in Nederland massaal tekort en dit wondermineraal zorgt voor ontspanning en vaatverwijding. Door de vaatverwijdende inwerking van magnesium kan chocolade de bloeddruk behoorlijk naar beneden brengen. Daarnaast heeft chocolade ook nog een LDL-cholesterolverlagende werking. De oudst geworden vrouw ter wereld die officieel geregistreerd is, Jeanne-Louise Calment uit Frankrijk, at tot aan haar dood 1 kilo chocolade per week. Zou dat de reden zijn dat ze 122 jaar oud is geworden?

Vaak wordt er gezegd dat chocolade vet is en ongezond. Dat klopt, maar dan hebben we het wel over de goedkope melkchocolade dat is bereid met slechte vetten en melkpoeder. Deze goedkope repen zijn echt een aanjager van puistjes. Goede chocolade repen met 70% of meer cacao, bevatten alleen gezonde vetzuren: 33% oliezuur, 33% stearinezuur en 33% palmitinezuur. Oliezuur is het hoofdbestanddeel van olijfolie en is een enkelvoudig onverzadigd vetzuur.

Donkere chocolade heeft een positieve invloed op de endorfines in de hersenen waardoor het krachtig tegen neerslachtige gevoelens werkt. Deze chocolade wordt ook altijd bittere chocolade genoemd omdat cacao licht bitter van smaak is.

Vrouwen zijn vaak dol op chocolade omdat het de chemische stofjes in de hersenen, neurotransmitters, tijdelijk aanvult. Onder invloed van de hormonale cyclus kan de hoeveelheid dopamine tijdelijk verlaagd zijn, iets dat chocolade kan corrigeren. Als je teveel chocolade in één keer eet, kun je te maken krijgen met een “rebound” effect: een terugslag waarbij je je slechter voelt wanneer de chocolade is uitgewerkt dan je je voor het nuttigen ervan voelde.

Kies altijd voor een chocoladereep waarbij het eerstgenoemde ingrediënt op de verpakking niet suiker is. Bij goedkope repen zal de reep voornamelijk uit suiker bestaan en deze kun je dan ook beter in de schappen laten liggen.

Er bestaat ook rauwe chocolade, meestal Raw Chocolate genoemd. Deze is niet verhit. Het nadeel is wel dat hier iets meer oxaalzuur in kan zitten, maar dat zit ook nog in enige mate in repen die van gebrande cacaobonen zijn gemaakt. Het beste is om niet teveel chocolade te eten, zodat je lichaam kan profiteren van de voordelen en tegelijk kan afrekenen met de nadelen van chocolade.

Tips voor het kiezen van goede chocolade

  • Kies voor biologische chocolade
  • Blijf weg bij de grootste commerciële merken waar geld regeert
  • Kies voor pure chocolade, minimaal 70%
  • Zorg dat het eerstgenoemde ingrediënt ‘cacaomassa’ is
  • Blijf weg bij melkchocolade
  • Kies voor een reep zonder toevoegingen van noten, karamel of andere aroma’s

Sinds kort ligt er van het merk Vivani een reep in de schappen van meer dan 92%. Wij hebben hem nog niet geproefd, jij wel?

Print Friendly
Help anderen gezonder te worden:

    Geplaatst in: Voeding
    Tags:

    Even voorstellen ()

    Ik ben Juglen Zwaan en ik wil je via deze site helpen je gezondheid te verbeteren. Alleen kun je ver komen, maar samen kun je nóg verder komen. Als we onze krachten bundelen kunnen we elkaar helpen in verbinding om onze gezondheid in eigen hand te nemen. Lees meer

    Reacties (21)

    Trackback URL | Comments RSS Feed

    1. miauw zegt:

      Vaatverwijderaar.. nou liever niet :P

    2. Joep zegt:

      Hoi Juglen,

      wat ik vaker mis bij artikelen over of voeding, en hoe het goed of slecht voor je kan zijn, zijn de hoeveelheden. Met hoevéél goede chocola bijv. zou je de voordelen al benutten. Een stukje van 5 gr?
      Het zou mooi zijn als we bij al dit soort artikelen ook de praktisch kant zouden lezen. Heb je daar wel eens over nagedacht?

    3. Ri@ zegt:

      Dag Juglen,
      ik volg je sinds enige tijd met belangstelling op fb.
      Laatst las ik dat je suiker, ook rietsuiker e.d., moet vermijden.
      Maar ook in bio pure chocolade zit suiker. Weliswaar bio rietsuiker.
      Hoe sta je hier tegenover?
      Groet!

      • Juglen Zwaan zegt:

        Ik eet zelf alleen 80%+ repen, daar zit nauwelijks nog suiker in. Ik raad hier wel 70%+ repen aan, omdat dit al een flinke verbetering is tov melkchocolade. Het is een kwestie van wennen, de smaak van zoet kun je afleren. Als je van melkchocolade komt is 70% wennen, maar na een tijdje kun je steeds meer ook de 80% waarderen. Nu zit ik op 85% en ga binnenkort de 92% van Vivani proberen…

      • Jose Schutte zegt:

        Rietsuiker is niet veel beter dan gewone suiker. Het is van een natuurlijke kleurstof voorzien. Tijdje geleden was daarover een documentaire op tv. Wat worden we toch vaak bedrogen op dit gebied.

        • Alain zegt:

          Ongeraffineerde rietsuiker (gedroogd plantensap) bevat nog wel veel mineralen waardoor het een stuk gezonder is. Geraffineerde suiker is altijd slecht. Er is trouwens ook chocolade met Stevia op de markt, nog beter.

    4. Marianne zegt:

      Als je het volgende week nog niet geprobeerd hebt neem ik een stukje voor je mee naar school hoor! ;-) Ik neem elke dag een stukje, soms twee, heerlijk!

    5. Danja zegt:

      Ik heb de 92% reep geprobeerd en hij is echt heerlijk! Extra voordeel, er zit geen rietsuiker in maar kokosbloesemsuiker. Echt genieten zonder schuldgevoel dus. :)

    6. Marry zegt:

      Wij zijn al weer een aantal weken geleden overgestapt van de 85% reep van Vivani op de 92% reep van Vivani en wij vinden hem, net als Danja, verrukkelijk! Wij eten elke dag 2-3 plakjes en dat is ook het enige per dag wat we “snoepen”.
      Het is dus een echte aanrader als je van pure bittere chocolade houdt.

    7. Barbara zegt:

      Klinkt goed het hele chocola verhaal. Nu ben ik vooral een liefhebber van melkchocolade en lust alleen puur als er nootjes inzitten. Ik lees onderaan je artikel dat je chocolade met nootjes moet vermijden. Kan je mij vertellen waarom dat zo is, nootjes zijn ook gezond toch?

      • Juglen Zwaan zegt:

        Op zich kan het best af en toe een pure reep met nootjes, maar meestal gaat het om melkchocolade of pure chocolade met minder dan 70% cacao. Nootjes bevatten ook erg veel omega-6, iets waar we vaak al een teveel aan hebben. Zelf vind ik chocolade met nootjes ook erg lekker en dat is geen probleem als je het af en toe eet, zolang het maar zo puur mogelijk is.

    8. Marion zegt:

      Sinds kort koop ik ook de 92% reep van Vivani. Het is weer even wennen omdat er nog minder suiker in zit dan in de 85% reep.
      Nu koop ik voor de “kinderen” de 85% repen en voor mezelf de 92%.
      Helaas betrap ik mezelf er toch vaak op dat ik “mijn” reep links laat liggen en naar die van hun grijp :-)
      Nu ik dit artikel gelezen heb wil ik toch serieus overgaan op de 92% reep in verband met de gezondheidsvoordelen.

    9. Ellen zegt:

      Ik zal de Vivani reep gaan proberen. Ik ben dol op chocolade. Ik voel de werking evident. En ‘ns een keer helemaal ‘fout’ eten, vind ik ook oké. Genieten van die heerlijke smaak. En ook om weer te voelen dat mijn lichaam prettiger reageert op ‘goed’ eten:).

    10. Teirlinck Andre zegt:

      Bij ons in België is er nu een lekkere chocolade te krijgen van DulciSana: 85% cacao gezoet met stevioglycosiden. Ook weer al veel gezonder dan die met geraffineerde suiker.

    11. Marcel zegt:

      Ik was vandaag in een Duitse supermarkt in Bocholt om wat pakjes Kerrygold Irish butter te kopen.
      Hier verkochten ze ook een chocolade reep van het merk Lindt excellence met 99% cacao. Ook meteen maar meegenomen :-)

    12. Chris zegt:

      Hallo,

      Over cacao wordt gezegd dat het een rijke bron van magnesium is. Er wordt ook over gezegd dat het vol zit met fytinezuur, wat de opname van magnesium zou remmen.

      Kun je dan nog wel spreken van een magnesiumbron, als het niet door het lichaam opgenomen kan worden?

      Groeten, Chris

    13. Ina zegt:

      Ik woon in Zeeuws-Vlaanderen met niet teveel winkels laat staan natuur winkels nu is mijn vraag waar ik die Vivani chocoladerepen kan kopen/bestellen?
      Groetjes Ina

    14. Er wordt de laatste jaren veel onderzoek uitgevoerd naar de effecten van chocolade. Zo is uit recent onderzoek gebleken dat personen die frequent chocolade eten een lager percentage lichaamsvet hebben dan mensen die geen chocolade eten. Nou raden wij het niet aan om je gelijk de hele dag vol te eten aan chocolade, maar duidelijk is wel dat chocolade niet de erge boosdoener is zoals jarenlang geschetst is.

    15. simone zegt:

      Weet iemand hoe (on)gezond de ouderwetse Droste cacao is?

    Reageer

    Bezoek een lezing

    Via WeekendAgenda organiseren we in Soest elke laatste vrijdag van de maand leuke lezingen over gezondheid.

    Op vrijdagavond 19 december geeft Mike Donkers weer een lezing over voeding. Aanmelden kan hier.

    Op zondag 30 januari geef ik zelf weer een basiscursus goede voeding bij ons in Soest. Meer info en aanmelden kan hier.

    Mijn boek

    De-Supplementenwijzer-Juglen-ZwaanIn december 2013 is mijn boek De Supplementenwijzer uitgekomen. Hierin staan alle veelverkochte supplementen vermeld met hun werkzaamheid. Achterin het boek kun je verlichtende supplementen per klacht vinden. Handig voor al je kwaaltjes!

    DOWNLOAD PODCAST

    Ik ben regelmatig te gast bij Gezondheids Nieuws Radio van Frank Ruiters.

    Alle uitzendingen en items over gezondheid kun je hier terugluisteren, ideaal om naar te luisteren in de auto en op je iPhone of iPod.

    Wie is Juglen Zwaan

    Wie is Juglen Zwaan?
    Juglen ZwaanJuglen is orthomoleculair therapeut en heeft zichzelf genezen door gezonder te gaan leven. Zijn kennis over gezondheid deelt hij onder meer via deze site, maar ook via lezingen, trainingen en workshops. Lees meer

    Terug naar boven