Recept: glutenvrije pizza met een haverbodem

Wij Nederlanders zijn dol op pizza. Dit Italiaanse gerecht is niet meer uit onze keukens weg te denken. Alhoewel een pizza vrij gemakkelijk te maken is, kiezen we vaak voor gemak en vinden de kant-en-klare varianten gretig aftrek. Een traditionele pizza wordt gemaakt van tarwebloem, water, zout en wat gist. Hier worden plantaardige oliën aan toe gevoegd om het deeg soepel te houden. Dit kan olijfolie zijn maar ook goedkope (en geraffineerde) oliën zoals zonnebloem- of koolzaadolie. Alhoewel je een pizzabodem ook van andere meelsoorten kan maken zien we dit nog niet terug in de winkels. Hier en daar wordt er wel geëxperimenteerd met volkoren meel en zien we pizza’s waar groenten, zoals spinazie en bloemkool, aan toe zijn gevoegd.

In dit recept is de bodem van haver gemaakt. Een gezond meel, wat een goed alternatief vormt voor tarwebloem. Haver is van zichzelf glutenvrij maar kan in het productieproces in aanraking komen met glutenhoudende meelsoorten. Vandaar dat het niet gegarandeerd kan worden door de producent. Wanneer je zeker wil zijn van je zaak, koop dan haver met het glutenvrije logo.

Qua ingrediënten kan je volop variëren. In dit recept zijn courgette en tomaatjes verwerkt, twee groentesoorten die nu weer volop in de winkels liggen en in de lente en zomer op hun lekkerst zijn.

Ingrediënten voor twee pizza’s

Voor de bodem

  • 250 gram havermout of havervlokken
  • 200 ml water
  • 1,5 el oregano, basilicum en/of tijm
  • 2 eieren
  • 2 el plantaardige olie
  • 1 tl bakpoeder
  • Zout

Voor op de pizza

  • 1 courgette
  • 200 gram cherrytomaatjes
  • 5 el tomatenpuree
  • 2 handen geraspte (geiten)kaas
  • 1 handje verse basilicum
  • Scheutje olijfolie
  • Optioneel: gesneden lente-ui en/of groene pesto

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe de havermout in een keukenmachine en maal tot fijn meel. Voeg de overige ingrediënten toe en mix tot een glad geheel. Voeg zout naar smaak toe. Het deeg hoort wat vochtig te blijven. Stort het mengsel uit op een bakplaat en smeer uit tot maximaal een halve centimeter. Zet voor 15 min in de oven.

Snijd ondertussen de courgette in plakjes en de cherrytomaatjes in tweeën. Haal de pizza uit de oven en besmeer dun met tomatenpuree. Leg de plakjes courgette er op gevolgd door de tomaatjes. Maak af met de geraspte kaas en eventueel wat pesto. Zet weer in de oven, deze keer voor ongeveer 20-30 min, tot de bodem hard geworden is en de toppings beetgaar.

Maak af met een scheutje olijfolie, verse basilicum en optioneel wat gesneden lente-ui.

Tips/variaties:

  • Voeg wat bladgroenten zoals spinazie toe aan het pizzadeeg voor een extra portie groenten en een mooie kleur.
  • Ook lekker met rucola. Voeg deze als laatste toe aan de pizza.
  • Is het deeg te droog? Schenk er wat extra water bij. Is het te nat? Doe er dan wat extra havermeel bij of een aantal lepels boekweit- of rijstmeel.
  • Doe wat zongedroogde tomaatjes of zwarte olijven bij het deeg. Laat deze meedraaien in de keukenmachine.
  • Heb je geen keukenmachine? Koop dan kant- en klaar havermeel. De overige ingrediënten spatel je er door.
  • Ongefilterde biologische olijfolie van topkwaliteit vind je in onze webwinkel.
Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.