Het is voor velen geen nieuws dat fysieke activiteit in verband wordt gebracht met sterkere botten en spieren, een toegenomen uithoudingsvermogen en een lagere kans op hartziektes, diabetes en hoge bloeddruk. Wat wel nieuwswaardig is, is dat een studie uitwijst dat oude muizen bepaalde typen cellen met 10% konden verjongen door dagelijks flink te bewegen. Het vermoeden is dat dit komt doordat sporten kan zorgen voor een toename van de methylatie in het lichaam. DNA-methylatie houdt scheikundig gezien in dat er een methylgroep aan een molecuul wordt gekoppeld, waardoor genen aan- of uitgezet kunnen worden. Het aan- en uitzetten van genen door omgeving of leefstijl wordt ook wel epigenetica genoemd. Bij ouderen staat de methylatie doorgaans op een laag pitje, wat onderzoekers in staat stelt om op basis hiervan een globale schatting van de leeftijd te maken. Tot op hoge leeftijd actief blijven kan je methylatie ten goede komen, het gezegde ‘rust roest’ lijkt dus inderdaad te kloppen!
De originele samenvatting van de studie:
Er zijn functionele voordelen verbonden aan lichaamsbeweging in de spieren, zelfs op latere leeftijd, maar de bijdragen van epigenetische factoren aan de aanpassing aan lichaamsbeweging op latere leeftijd zijn slecht gedefinieerd. Met behulp van gereduceerde representatie bisulfiet sequencing (RRBS), ribosomaal DNA (rDNA) en mitochondriaal-specifiek onderzoek van methylering, gerichte hoge-resolutie methyleringsanalyse, en DNAge™ epigenetische verouderingsklokanalyse met een vertaalbaar model van vrijwillige muizen uithoudingsvermogen/weerstandstraining (progressief gewogen wielrennen, PoWeR), leveren wij bewijs dat lichaamsbeweging epigenetische veroudering in skeletspieren kan matigen. Late PoWeR van 22-24 maanden oud verzwakt op bescheiden maar significante wijze een leeftijdsgeassocieerde verschuiving naar promotor hypermethylering. De epigenetische leeftijd van spieren van oude muizen die gedurende acht weken PoWeR trainden was ongeveer acht weken jonger dan 24-maanden oude sedentaire tegenhangers, wat overeenkomt met ~8% van de verwachte levensduur van muizen. Deze gegevens bieden een moleculaire basis voor lichaamsbeweging als therapie om veroudering van de skeletspieren tegen te gaan.
De bron van de studie: Murach KA, Dimet-Wiley AL, Wen Y, Brightwell CR, Latham CM, Dungan CM, e.a. Late-life exercise mitigates skeletal muscle epigenetic aging. Aging Cell. 2022;21(1):e13527.