Tarwegras veroorzaakt dementie, Alzheimer en Parkinson?

De laatste tijd heb ik nogal wat vragen gekregen over tarwegras. Sap van deze grassoort zou volgens een artikel in een magazine verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van onder meer dementie, Alzheimer en Parkinson. Wat is hiervan waar en is dit echt zo?

Zie hier het bewuste stukje bangmakerij:

tarwegras

Na inspectie blijken ze deze informatie van nutritiondata.self.com te hebben:

nutritiondata

Zoals je ziet is de AHD van 70x hier vandaan gehaald (7000%). De eerste fout is al dat ze de hoeveelheid op 4 gram hebben laten staan. Een portie tarwegras weegt geen 4 gram, maar net iets meer dan 75 gram:

tarwegrassap

Dat zou betekenen dat een portie tarwegras zou neerkomen op 1500 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid mangaan. Een overschot aan mangaan kan volgens vele bronnen leiden tot neurologische klachten zoals dementie, Alzheimer en Parkinson. De meeste mensen in het westen hebben echter een tekort aan mangaan. Eigenlijk hebben de meeste mensen tekorten aan zeer veel vitamines en mineralen, maar dat komt omdat er erg weinig groenten en fruit wordt gegeten.

De gebruikte bron nutritiondata.self.com geeft zelf al aan:

The source for each individual food item is listed in the footnotes of that food’s Nutrition Facts page.

While Nutrition Data cannot guarantee the absolute accuracy of every listing, we make every attempt possible to ensure the quality of our data.

Als je onderaan de Wheat grass pagina gaat kijken, dan staat de bron op ”custom”, niet echt betrouwbaar. De hoeveelheid mangaan volgens nutritiondata.self.com klopt niet en ligt in werkelijkheid veel lager! Andere bronnen geven zoals je hieronder kunt zien juist een zeer lage hoeveelheid mangaan aan:

tarwegrasshotConclusie
Het lijkt erop dat de bron van dit fabeltje (Nutritiondata) in de fout gaat. We zullen dit aan hun melden, zodat ze het kunnen corrigeren. De hoeveelheid kilocalorieën per 100 gram is volgens deze bron 429. Dat zou tarwegras 10 keer calorierijker maken dan cola. Je kunt er ook bijna 2 Magnum’s van eten. Er klopt dus niks van deze bron. Op het internet kan iedereen van alles schrijven, wij ook. Daarom raad ik je aan om altijd meerdere bronnen te checken en zelf je conclusies te trekken. Bekijk artikelen altijd kritisch, zelfs op deze site! Overigens zegt één meting helemaal niks! Gras neemt namelijk de mineralen op die aangeboden worden via de aarde waar het in groeit. Groeit het gras in China, dan zal het automatisch meer toxines bevatten, dan wanneer tarwegras onder gecontroleerde omstandigheden groeit. In China zijn er nogal wat zware metalen in het milieu te vinden, dus je kunt maar beter zorgen voor tarwegras van goede bron. Zelf kweken met biologische aarde en keltisch zeezout is ideaal. Als je wilt leren om zelf tarwegras te kweken, dan kan ik onze cursus kiemen kweken zeker aanraden!

Al met al hoeven we ons dus echt geen zorgen te maken. In tegendeel! Tarwegrassap zit vol met chlorofyl, wat juist Alzheimer helpt te voorkomen doordat het je lichaam ontgift van zware metalen.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.