Een veganistisch dieet van 12 weken kan bijdragen aan gewichtsverlies en een beter glucosegehalte bij mensen met overgewicht of diabetes type 2. Dit blijkt uit onderzoek van het Steno Diabetes Centrum en het Copenhagen University Hospital in Denemarken. De gegevens van 11 gerandomiseerde studies met in totaal bijna 800 volwassenen werden geanalyseerd. Daaruit blijkt dat mensen die 12 weken lang een veganistisch dieet volgden gemiddeld 7,4 kilo aan gewicht verloren waren. In vergelijking met controlediëten verminderden veganistische diëten het lichaamsgewicht gemiddeld met ongeveer 4,1 kg. Daarnaast verbeterden ook de glucosewaarden en de cholesterolspiegels. De gegevens werden vorige maand gepresenteerd tijdens het Europees Congres over Obesitas in Maastricht.
Wat werd er onderzocht?
Voor deze studie voerden de onderzoekers een systematische review en meta-analyse uit van alle relevante Engelstalige gerandomiseerde trials die tot maart 2022 gepubliceerd waren en waarin het effect van veganistische diëten op cardiometabole risicofactoren meegenomen waren. Denk hierbij aan lichaamsgewicht, BMI (body mass index), bloedsuikergehalte, systolische en diastolische bloeddruk, totaal cholesterol, het ‘slechte’ LDL-cholesterol, en triglyceriden.
De veganistische diëten werden vergeleken met passieve en actieve controlegroepen zoals deelnemers die andere diëten volgden (onder meer mediterrane diëten, verschillende diabetesdiëten of portiegecontroleerde diëten). De 11 onderzoeken met 796 mensen met overgewicht (BMI van 25 kg/m2 of meer) of diabetes type 2 werden geanalyseerd. De proeven duurden minstens 12 weken (gemiddeld 19 weken) en achtten een gewichtsverlies van 5 kg klinisch relevant.
De resultaten
Veganistische diëten verminderden het lichaamsgewicht (gemiddeld – 4,1 kg) en de BMI (-1,38 kg/m2) in vergelijking met controlediëten. De effecten op bloedsuiker (-0,18 procent), totaal cholesterol (-0,30 mmol/L), en HDL (-0,24 mmol/L) waren gering. Veganistische maaltijden resulteerden in aanzienlijk grotere dalingen van lichaamsgewicht en BMI dan andere interventiediëten (-2,7 kg en -0,87 kg/m2). Vergeleken met andere diëten hadden veganistische diëten rijk aan fruit, groenten, noten, peulvruchten en zaden geen invloed op de bloeddruk of triglyceriden.
Veganistische diëten leiden waarschijnlijk tot gewichtsverlies door het lagere vetgehalte en het verhoogde vezelgehalte. Dit bewijst dat een tijdelijk veganistisch dieet gunstig kan zijn voor de gezondheid, omdat overgewicht veel gezondheidsrisico’s met zich meebrengt (Bron: The European Association for the Study of Obesity).