De hoeveelheid plantaardig voedsel in ons dieet heeft grote invloed op onze gezondheid. Dit blijkt uit een studie van Stanford University bij 22 identieke tweelingparen. De ene helft van de tweelingen volgde twee maanden lang een puur veganistisch dieet, terwijl de andere helft vlees bleef eten.
De resultaten in dit onderzoek waren opmerkelijk. Na 8 weken hadden de tweelingen op het plantaardige dieet significant lagere LDL-cholesterol, insuline en gewicht in vergelijking met hun tweelingbroer/zus op het alles-etende dieet. Dit zijn allemaal risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Bij de veganisten daalde het ‘slechte’ LDL-cholesterol met maar liefst 15 procent en de bloedsuikerspiegel met 20 procent. Dit zijn belangrijke factoren voor hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Ook vielen ze meer af dan de vleeseters.
De tweelingen waren een ideale studiegroep, omdat genen en levensstijl gelijk waren. Het enige verschil was het dieet. Volgens de onderzoekers is een veganistisch dieet dus duidelijk gezonder. Toch hoeven we niet allemaal 100% veganistisch te gaan eten. Elke stap richting meer plantaardig eten is al goed voor ons.
Een plantaardiger dieet heeft naast hart en bloedsuikers nog meer voordelen. Zo is het beter voor de darmflora en vertraagt het veroudering. Alleen op vitamine B12 na, krijgen veganisten alle voedingsstoffen binnen. Een supplement is dus aan te raden.
De onderzoekers gebruikten tweelingen om genetische en omgevingsinvloeden uit te sluiten, zodat het effect puur aan het dieet kon worden toegeschreven. Beide diëten waren gezond, met veel groenten, fruit en volkorenproducten. Het verschil was dat het plantaardige dieet geen dierlijke producten bevatte.
De onderzoekers concluderen dat een gezond plantaardig dieet significante voordelen biedt voor hart- en vaatziekten in vergelijking met een gezond alles-etend dieet. Artsen kunnen dit dieet overwegen aan te raden aan patiënten met een verhoogd risico. Een plantaardig dieet heeft ook nog eens positieve effecten op het milieu. De boodschap is helder: meer groenten, granen, noten en minder vlees is goed voor onze gezondheid. We hoeven geen radicaal ander dieet, elke stap helpt al (bron Scientias).