De afgelopen week zijn de resultaten bekend gemaakt van een Spaans onderzoek naar vitamine D bij de behandeling van COVID-19. Vitamine D bleek de standaardbehandeling veel effectiever te maken. In dit artikel bespreken we de details.
De opzet van de studie
De studie was van het type gerandomiseerd en dan ook nog dubbelblind. Dat betekent dat de betrouwbaarheid vrij hoog is. De studie is uitgevoerd onder 76 patiënten waarbij een COVID-19-infectie is vastgesteld. Bij allen was sprake van een virale longontsteking. Alle patiënten kregen een standaard behandeling, wat inhield dat zij dagelijks een combinatie kregen van de medicijnen hydroxychloroquine en azitromycine. Van deze patiënten kregen 26 alleen de Spaanse standaardbehandeling, de andere groep van 50 patiënten ontving daarbij ook drie keer per week een hoge dosis orale vitamine D. De goede rekenaars onder ons hadden waarschijnlijk al gezien dat het hier gaat om een 2:1 ratio, op elke twee patiënten die de standaard behandeling + vitamine D ontvingen kreeg er één alleen de standaardbehandeling. De patiënten zijn door een computer elektronisch gerandomiseerd, om er zeker van te zijn dat ze willekeurig zijn uitgekozen. De vitamine D-groep ontving op dag 1 van de behandeling 0,532 mg vitamine D, oftewel 20.000 IE (Internationale Eenheden). Vervolgens kregen zij driemaal per week de helft van deze dosis, oftewel 10.000 IE.
De resultaten
Van de groep die de standaardbehandeling kreeg aangemeten moesten 13 patiënten (precies de helft van deze groep) worden opgenomen op de intensive care. Daarbij stierven er in totaal 2 patiënten. Van de 50 patiënten die vitamine D kregen toegediend, werd slechts 1 patiënt opgenomen op de intensive care en zijn er 0 patiënten overleden. Alle patiënten uit de vitamine D-groep zijn ontslagen uit het ziekenhuis zonder dat er sprake was van complicaties.
De conclusie
De onderzoekers concludeerden dat vitamine D de noodzaak voor intensive-care-opnames significant verlaagt bij patiënten die door COVID-19 moeten worden opgenomen in het ziekenhuis. Daarbij vermindert vitamine D de ernst van de ziekte en wordt het verloop verbeterd. Omdat het hier een relatief kleine onderzoeksgroep betreft, roepen de onderzoekers op de studie te herhalen bij grotere groepen mensen. Hoewel het hier een pilot betreft, zijn de resultaten zeer veelbelovend.
Actieve vorm
Opvallend is dat de onderzoekers calcediol, oftewel 25-hydroxyvitamine D, hebben gebruikt. Dit is een actieve vorm van vitamine D die niet als supplement wordt verkocht. Het wordt gezien als een medicijn, waardoor het alleen door artsen kan worden verstrekt. Het lichaam kan met behulp van de lever zelf calcidiol aanmaken. Deze maakt dit aan door de cholecalciferol (inactieve vitamine D) om te zetten. Cholecalciferol maken we met behulp van zonlicht aan in onze huid.
Overheid
Dit is niet de eerste keer dat vitamine D een interessante stof blijkt te zijn in de strijd tegen het coronavirus (1, 2, 3, 4). Inmiddels beginnen de bewijzen zich op te stapelen. Het is dan ook een raadsel waarom de beleidsmakers niet meer met deze informatie doen. Zowel het RIVM als de politiek blijven hameren op het gebruik van mondkapjes, de 1,5m afstand en hygiënemaatregelen (5). Er wordt met geen woord gerept over de kracht van supplementen en voeding. In Amerika geldt hetzelfde verhaal (6). Zelfs de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) onderstreept het belang van vitamine D niet (7). Ondertussen meldt voedingsprofessor Martijn Katan op de Nederlandse TV dat supplementen en voeding niks kunnen betekenen voor je immuunsysteem (8).
Verhoog je vitamine D-status
Als je vitamine D via de voeding binnen wil krijgen, dan zijn vette vissen een heel goed idee. Denk hierbij aan sardines, forel, zalm, tong, makreel en haring. Eieren, yoghurt en kip bevatten ook vitamine D, zij het in kleinere hoeveelheden. Klik hier voor een uitgebreidere lijst met voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine D. Uiteraard kun je ook het vitamine D-niveau in het bloed opkrikken door te kiezen voor supplementen. Ook zonder het coronavirus gold al de regel om vitamine D te slikken wanneer de R in de maand is. In de praktijk is dat van september tot en met april. In deze maanden is er onvoldoende zonlicht, waardoor het menselijk lichaam niet voldoende vitamine D kan aanmaken. Wanneer je kiest voor vitamine D, is vitamine D3 te verkiezen boven D2. Vitamine D3 kan dan in de lever en nieren worden geactiveerd. Als je meer wilt weten over vitamine D, dan kan ik je de volgende artikelen op onze site aanbevelen:
– 7 effectieve manieren om je vitamine D te verhogen
– Alles wat je moet weten over vitamine D
– De top 12 voedingsmiddelen met de meeste vitamine D
– 15 Wetenschappelijk onderbouwde voordelen van vitamine D
– 6 bijwerkingen van te veel vitamine D
– Wat zijn de symptomen van vitamine D-tekort en hoe kun je het voorkomen?