Dat vitamine D een belangrijke rol speelt voor onze gezondheid, wordt steeds duidelijker. Sommige mensen slikken onder het motto ‘hoe meer, hoe beter’ dagelijks enorme hoeveelheden van deze vitamine. Toch zijn er ook nadelige effecten bekend van overmatige inname van vitamine D. Zo kun je bijvoorbeeld gevaarlijk hoge calciumniveaus in het bloed krijgen, doordat vitamine D zowel het vrijmaken als de opname van calcium stimuleert. Een neveneffect kan dan zijn dat de nieren beschadigen. Om deze reden hebben onderzoekers eens gekeken of een dagelijkse dosering van 4000 IE wel veilig is. Zij zagen tot 4000 IE geen nadelige gevolgen voor de gezondheid. De ADH in Nederland ligt met 400 IE overigens tienmaal lager. Voor de volledigheid: 400 IE staat gelijk aan 10 mcg vitamine D en de bovengrens van 4000 IE dus navenant op 100 mcg.
Vitamine D tot 4000 IE per dag veilig
Juglen Zwaan (1982) is spreker en schrijver over voeding en gezondheid. Hij is een gepassioneerde voedingskundige met een onbedwingbare honger naar nieuwe inzichten. Hij schreef de boeken De supplementenwijzer, De voedingswijzer, De receptenwijzer en De voedingswaardewijzer. Juglen maakt al meer dan 12 jaar deel uit van het radioprogramma gezondheidsnieuws en was vaste gast in het tv-programma ‘Wat eten we’ op de landelijke televisie. Hij studeerde Voeding & Gezondheid aan de Open Universiteit en Nutrition Science aan Stanford. Hij onderzoekt kritisch en combineert moderne wetenschap met eeuwenoude kennis. Hij hangt geen enkel voedingsgeloof aan, maar combineert vele visies. Klik hier om zijn verhaal te lezen.