De EWG heeft de uitkomsten van de metingen naar bestrijdingsmiddelen op groenten en fruit gerangschikt door de resultaten te normaliseren op een schaal van 1 tot 100, waarbij 100 het hoogst is. Voor elk levensmiddel berekenden zij een totaalscore door de genormaliseerde rangschikking van elke meeteenheid bij elkaar op te tellen. Om voedingsmiddelen te vergelijken, kijkt de EWG naar zes metingen van verontreiniging met bestrijdingsmiddelen:
- Percentage van geteste monsters met detecteerbare pesticiden.
- Percentage monsters met twee of meer detecteerbare bestrijdingsmiddelen.
- Het gemiddelde aantal bestrijdingsmiddelen dat in één monster is aangetroffen.
- Gemiddelde hoeveelheid gevonden bestrijdingsmiddelen, gemeten in deeltjes per miljoen.
- Maximaal aantal bestrijdingsmiddelen dat op één monster is aangetroffen.
- Totaal aantal op het gewas aangetroffen bestrijdingsmiddelen.
De volledige 2024 lijst van de EWG Dirty Dozen en Clean Fifteen:
(aflopend, van veel naar weinig bestrijdingsmiddelen)
- Aardbeien
- Spinazie
- Boerenkool
- Druiven
- Perziken
- Peren
- Nectarines
- Appels
- Paprika en chilipeper
- Kersen
- Blauwe bessen
- Sperziebonen
- Tomaten
- Pompoen
- Kerstomaten
- Selderij
- Sla
- Mandarijnen
- Komkommers
- Zomerpompoen
- Broccoli
- Aardappelen
- Pruimen
- Aubergine
- Frambozen
- Grapefruit
- Sugar snaps
- Sinaasappelen
- Cantaloupe
- Bananen
- Bloemkool
- Wortelen
- Zoete aardappelen
- Mango’s
- Champignons
- Watermeloen
- Kool
- Kiwi
- Honingmeloen
- Asperges
- Erwten (bevroren)
- Papaja
- Uien
- Ananas
- Maïs
- Avocado’s
Als je deze volledige lijst + de Dirty Dozen & Clean Fifteen wilt uitprinten voor onderweg, dan kun je hier terecht voor de uitprintbare PDF-versie.
Rozijnen de ware #1: extreem vervuild, maar niet meegenomen in de test
Voor het eerst sinds 2007 heeft het ministerie van Landbouw rozijnen opgenomen in zijn meest recente tests op residuen van bestrijdingsmiddelen op fruit en groenten, en de resultaten zijn schokkend: Van de 670 geanalyseerde conventionele rozijnenmonsters testte 99 procent positief op ten minste twee bestrijdingsmiddelen. Gemiddeld was elk monster besmet met meer dan 13 pesticiden, en één monster had 26 pesticiden. EWG analyseert gewoonlijk geen verwerkte voedingsmiddelen zoals rozijnen voor onze jaarlijkse Dirty Dozen lijst. Maar vanwege de grote hoeveelheid bestrijdingsmiddelen die het USDA vond, wilden zij zien hoe rozijnen zich verhouden tot de verse producten op onze Dirty Dozen-lijst. Nadat ze de analyse opnieuw hadden uitgevoerd, ontdekten de EWG dat rozijnen op nummer 1 zouden staan als ze waren meegerekend. Met een ruime marge zouden rozijnen hoger staan dan verse druiven, die op de zevende plaats zouden komen. Waar het op neerkomt: Rozijnen zijn een van de vuilste producten op de markt – en zelfs sommige biologische rozijnen zijn besmet.
Om de bovenstaande lijst samen te stellen, gebruikt EWG gegevens van de meest recente bemonsteringsperiode van één tot twee jaar voor elk voedingsmiddel. De lijst rangschikt de verontreiniging met pesticiden van 46 populaire vruchten en groenten op basis van een analyse van meer dan 46.075 monsters die door het USDA en de FDA zijn genomen. Elk jaar selecteert de USDA een deelverzameling van deze groenten en fruit om te testen, in plaats van elk gewas elk jaar te testen. Bijna 70 procent van de niet-biologische verse producten die in de VS worden verkocht, bevatten residuen van mogelijk schadelijke chemische bestrijdingsmiddelen.
Biologische landbouw verbiedt onder meer het gebruik van synthetische bestrijdingsmiddelen. Het eten van biologisch voedsel vermindert de blootstelling aan pesticiden en wordt in verband gebracht met een verscheidenheid aan gezondheidsvoordelen, volgens een artikel dat dit jaar is gepubliceerd in het vaktijdschrift Nutrients (1). In vier afzonderlijke klinische onderzoeken zagen mensen die overstapten van conventioneel geteeld voedsel naar biologisch voedsel een snelle en dramatische vermindering in hun urineconcentraties van pesticiden, een marker van de blootstelling aan pesticiden. Aanvullende studies hebben een verband gelegd tussen een hogere consumptie van biologische voedingsmiddelen en lagere concentraties pesticiden in de urine, verbeterde vruchtbaarheid en geboortecijfers, minder gevallen van non-Hodgkin-lymfoom, een lagere BMI en een lager risico op type 2-diabetes (2).
De Harvard-onderzoekers ontdekten ook dat mensen die grotere hoeveelheden gewassen met veel pesticiden aten, hogere niveaus van pesticiden in de urine hadden en minder vruchtbaar waren. Daarentegen hadden mensen die een vruchtbaarheidsbevorderend dieet aten, dat naast andere voedingsmiddelen en voedingsstoffen, zoals volle granen en foliumzuur, ook gewassen met weinig pesticiden bevatte, meer kans op een succesvolle zwangerschap (3).
Uit deze studies is het onduidelijk of de positieve effecten van biologisch voedsel rechtstreeks en uitsluitend veroorzaakt worden door een lagere blootstelling aan pesticiden.
Mensen die meer biologische producten eten, zijn over het algemeen meer gezondheidsbewust, waardoor het moeilijk is de precieze oorzaak van een waargenomen gezondheidsresultaat vast te stellen. Klinische proeven – waarbij deelnemers worden gevolgd voor en na het overschakelen op een biologisch dieet – zijn wellicht beter in staat om oorzaak-en-gevolg verbanden tussen dieet en resultaten vast te stellen.
Maar tot nu toe zijn de klinische proeven voor biologische voedingsmiddelen kortetermijnstudies geweest, van dagen of maanden, hoewel het veel langer kan duren voordat de voordelen van het eten van biologische voedingsmiddelen duidelijk worden. Totdat klinische studies op lange termijn zijn afgerond, bieden de gepubliceerde observationele studies het beste bewijs ter ondersteuning van het eten van biologische voeding.
In 2012 publiceerde de American Academy of Pediatrics een belangrijk rapport waarin stond dat kinderen “unieke gevoeligheden hebben voor de potentiële toxiciteit van [residuen van bestrijdingsmiddelen]”. De academie haalde onderzoek aan dat een verband legt tussen blootstelling aan pesticiden op jonge leeftijd en kinderkanker, verminderde cognitieve functies en gedragsproblemen. De academie adviseerde haar leden om er bij ouders op aan te dringen “betrouwbare bronnen te raadplegen die informatie verschaffen over de relatieve pesticideninhoud van verschillende soorten fruit en groenten”. Een belangrijke bron was EWG’s Shopper’s Guide to Pesticides in Produce (4).
Uit een EWG-onderzoek dat vorig jaar werd gepubliceerd, bleek dat de EPA voor de meeste pesticiden geen extra beperkingen oplegt om de gezondheid van kinderen te beschermen. De historische Food Quality Protection Act van 1996 verplichtte de EPA de gezondheid van kinderen te beschermen door een extra veiligheidsmarge toe te passen op de wettelijke limieten voor bestrijdingsmiddelen in voedsel. Uit ons onderzoek bleek echter dat deze tienvoudige veiligheidsmarge niet was opgenomen in de door de EPA toegestane limieten voor bijna 90 procent van de meest voorkomende pesticiden.