De 10 bewezen gezondheidsvoordelen van kersen

kersenHet is juni en dat betekent dat het kersenseizoen weer gaat beginnen. Kersen zijn echte zomervruchten, die vooral in de maanden juni en juli van Nederlandse bodem vers te koop zijn. Er zijn zowel zoete als zure kersen verkrijgbaar. Zure kersen worden ook wel krieken of morellen genoemd. Dit artikel gaat in op 10 gezondheidsvoordelen van kersen.

1. Zoete versus zure kersen
In het onderstaande tabel zie je de verschillen in voedingswaarde van de zoete en zure kers.

Zoete kers (per 100 g) Zure kers (per 100 g)
Energie 228 221
Calorieën 54 52
Retinolactiviteitequivalenten (RAE) (ug) 6 65
Retinolequivalenten (ug) 12 130
Betacaroteen (ug) 66 740
Alfacaroteen (ug) 3 60
Luteïne (mg) 45 50
Zeaxanthine (mg) 6 20
Betacryptoxanthine (mg) 6 20
Lycopeen (ug) 8 0

Zoals je ziet zijn er grote verschillen in de voedingswaarde van de zoete en zure kers. Op de meeste punten scoort de zure kers aanzienlijk hoger. Naast de voedingswaarde in het bovenstaande tabel bevatten beide soorten ook kalium, calcium, fosfor, magnesium, ijzer, koper, zink, vitamine E, K, B1, B2, B6 en vitamine C, nicotinezuur en folaat (1).

2. Ondersteunend voor de huid
In het bovenstaande tabel is te zien dat kersen, met name de zure kersen, veel retinol bevatten. Retinol is een in vetoplosbare vitamine die een positieve invloed heeft op de huid. Bij een onderzoek onder vrouwen tussen de 26 en 44 jaar verhoogde de behandeling met retinol na zes maanden de elasticiteit van de huid met 10.7%, terwijl de viscositeit met 15,8% daalde (2,3).

3. Verlichting bij reumatische aandoeningen als artritis en jicht
Ruim 200.000 mensen in Nederland kampen met artritis, een pijnlijke ontstekingsziekte aan de gewrichten. Volgens onderzoekers bevatten zure kersen het hoogste ontstekingsremmende gehalte van alle voedingsmiddelen, waardoor ze voor verlichting kan zorgen bij artritispatiënten. Bij een onderzoek kregen vrouwen met artritis tussen de 40 en 70 jaar drie weken lang en twee keer per dag zure kersensap. Na drie weken waren de ontstekingen aanzienlijk minder. Jicht is net als artritis een reumatische aandoening. Hierbij komen urinezuurkristallen in de gewrichten terecht en veroorzaken pijn. Zoete kersen verlagen urinezuur in het bloed, waardoor de klachten kunnen verminderen. Bij een onderzoek aten vrouwen tussen de 22 en 40 jaar 280 gram kersen in de ochtend op een nuchtere maag. Een vermindering van het urinezuur in het bloedplasma na het eten van de kersen bewijst dat kersen een positieve invloed hebben op jicht. Een ander onderzoek heeft aangetoond dat kersen het aantal jichtaanvallen verminderen (4,5,6).

4. Verbeteren de sportprestaties
Bij een onderzoek onder atleten is gebleken dat degenen die 480 mg gedroogde zure kersenpoeder gebruikte 13% sneller de halve marathon liep dan de deelnemers in de placebogroep. Daarbij was er minder sprake van spierafbraak en spierpijn (7).

5. Verminderen vet
Quercetine behoort tot de flavonoïden en is een natuurlijke kleurstof die voorkomt in kersen. Onderzoek heeft uitgewezen dat het de schadelijke effecten van een vetrijk voedingspatroon tegengaat. Muizen op een vetrijk dieet die quercitine kregen hadden een lagere bloedsuiker, een minder vette lever en minder vetophopingen (8).

6. Antioxidanten tegen ontstekingen en dementie
Achter de meeste chronische ziekten zit oxidatieve stress. Oxidatieve stress is een stofwisselingstoestand waarbij meer dan gewoonlijk reactieve zuurstofverbindingen vrijkomen. Dit kan ontstaan door een teveel aan vrije radicalen, wat een gevolg is van o.a. ongezonde leefgewoontes. Uit een onderzoek is gebleken dat de polyfenolen in de kers een krachtig antioxidant vormen die vrije radicalen te lijf gaan. Dit kan ontstekingen in de darmen en neurodegeneratieve aandoeningen, zoals dementie, tegengaan (9).

7. Anthocyanen tegen kanker, diabetes en obesitas
Vrije radicalen kunnen zorgen voor lipidenperoxidatie, ofwel de aantasting van vetweefsel waardoor ontstekingen kunnen ontstaan. Anthocyanen zijn de kleurstoffen in roodblauwe planten en behoren tot de flavonoïden. Deze werken als antioxidant tegen kanker, diabetes en obesitas. Sommige kersensoorten remmen voor 70 tot 89 % de lipidenperoxidatie (10).

8. Slaap bevorderend
Het eten van kersen zorgt voor verhoogde melatoninewaarden in het lichaam. Een onderzoek heeft uitgewezen dat zure kersensap kan zorgen voor een betere slaapkwaliteit. Hierbij werd gekeken naar de slaapefficiëntie, het ontwaken en het totaal aantal geslapen uren. Bij een ander onderzoek bleek dat de deelnemers die kersensap dronken gemiddeld 34 minuten per nacht meer sliepen (11).

9. Bloeddrukverlagend
Een recent onderzoek heeft een nieuw voordeel ontdekt van kersen, namelijk dat ze een gunstige invloed hebben op de bloeddruk. Mannen met een hoge bloeddruk kregen 60 ml geconcentreerde zure kersensap te drinken, wat gelijk staat aan ongeveer 180 kersen. Drie uur na het drinken van het kersensap was de bloeddruk aanzienlijk lager (12).

10. De kers op de taart
De kers op de taart maakt een feestje helemaal af. Besef je wel dat de kers op een kant en klare taart niet te vergelijken is met een verse kers. Deze is vaak bewerkt en gekonfijt. Hierdoor gaat de voedingswaarde van vruchten snel achteruit en stijgt het suikergehalte (1). Dit geldt ook voor ingeblikte kersen. Kies daarom voor verse kersen. Wil je langer dan dat de zomer duurt genieten van verse kersen, haal dan een voorraadje in huis tijdens het kersenseizoen en vries ze in.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.