10 dingen die de voedingsindustrie liever niet wil dat je te weten komt!

bewerkte_voedingBewerkte voedingsmiddelen zijn vooral beladen met overmatige hoeveelheden suiker, zout, ongezonde vetten, conserveermiddelen en andere additieven. Maar dat wist je waarschijnlijk al, maar wat je misschien nog niet wist, is wat voor ravage deze aan kunnen richten in je lichaam!

In het kort, alhoewel ze goed smaken en makkelijk zijn te bereiden: wanneer je geraffineerde voedingsmiddelen eet verruil je gemak voor je gezondheid.

Hieronder 10 geheimen over bewerkte voeding die de voedingsindustrie liever niet wil dat je weten komt!

1. Ze zijn verslavend en kunnen ervoor zorgen dat je je overeet.
De bewerking van voedsel wijzigt of verwijdert belangrijke componenten van het voedsel, zoals vezels, water en andere voedingsstoffen waardoor de manier waarop deze worden verteerd en opgenomen in het lichaam wordt verandert.

In tegenstelling tot onbewerkte voedingsproducten, welke een mix bevatten van koolhydraten, vetten, eiwitten, vezels en water welke je helpen om je verzadigd te voelen, stimuleren bewerkte voedingsproducten dopamine. Deze neurotransmitter geeft je een goed gevoel ondanks dat deze voedingsproducten vele voedingsstoffen en vezels missen. Deze kunstmatige dopaminesimulatie kan leiden tot overmatige trek en uiteindelijk zelfs voedselverslaving.

2. Ze zijn gelinkt aan obesitas
Bewerkte voedingsmiddelen bevatten in veel gevallen additieven die een relatie kennen met obesitas. Hiertoe behoren onder andere mononatriumglutamaat (E621), high-fructose siroop en kunstmatige zoetstoffen. Plus geraffineerde koolhydraten zoals ontbijtgranen, donuts, wafels en de meeste andere geraffineerde voedingsmiddelen worden snel afgebroken tot suiker, dit heet een hoog glycemische waarde. Dit heeft weer tot gevolg dat de insuline- en leptineniveaus stijgen wat kan bijdragen aan insulineresistentie dat op zijn beurt weer de primaire onderliggende oorzaak is voor bijna alle chronische ziektes, inclusief gewichtstoename.

3. Ze breken de principes van voedselcombinaties
Sommige voedingsdeskundigen en gezondheidsexperts, net zoals Wayne Pickering, geloven dat het eten van voeding in bepaalde combinaties je lichaamsverteringsprocessen helpt om efficiënter te werken en meer voedingsstoffen te absorberen. Wayne heeft hiervoor zelfs een zeer nuttig voedingscombinatieschema ontworpen, welke is te vinden op zijn website. Volgens hem zal het eten van proteïne en zetmeel samen, wat in bewerkte voedingsmiddelen vrijwel altijd zo wordt aangetroffen (zoals bijvoorbeeld pizza’s), leiden tot het remmen van de vertering wat leidt tot een ‘versteende massa’, een zuurder bloedniveau en zorgt voor meer ziekteverwekkers in de darmen.

4. Bewerkte voedingsmiddelen leiden tot een onevenwichtig inwendig ecosysteem.
De micro-organismen die leven in je spijsverteringskanaal vormen een erg belangrijk ‘inwendig ecosysteem’, wat ontelbare aspecten van je gezondheid beïnvloedt. Geraffineerde voedingsmiddelen ontwrichten dit systeem, onderdrukken bevorderlijke darmflora en leiden tot verteringsproblemen, kunnen zorgen voor het verlangen naar ongezonde voeding erg doen toenemen, evenals het risico op chronische ziekten. Bevorderlijke darmflora gedijen op hele, onbewerkte voedingsmiddelen.

5. Ze zijn schadelijk voor je humeur en hersenen
Stemmingswisselingen, geheugenproblemen en zelfs depressie zijn vaak het resultaat van een dieet van zwaar bewerkte voedingsmiddelen. Het is zelfs zo dat de grootste concentratie serotonine, welke betrokken is bij de stemming, depressie en agressie, wordt aangetroffen in je darmen en niet in je hersenen! Je darmen en hersenen werken namelijk nauw samen, ze beïnvloeden elkaar. Dat is dus de reden dat de gezondheid van je ingewanden zo’n diepgaande invloed heeft op je mentale gezondheid, en andersom. Het eten van bewerkte voedingsmiddelen die je darmflora kunnen schade kunnen een diepgaande negatieve invloed hebben op je stemming, mentale gezondheid en gedrag.

6. Geraffineerde voedingsmiddelen moedigen ‘eten terwijl je onderweg bent’ aan
Geraffineerde voedingsmiddelen zijn snel en handig en dit maakt ze ‘perfect’ om te kiezen als je onderweg bent. Maar het eten als je onderweg bent of terwijl je meerdere dingen tegelijk aan het doen bent, kunnen ervoor zorgen dat je het contact met de natuurlijke signalen van je lichaam verliest die je vertellen dat je verzadigd bent wat tot overeten en gewichtstoename kan leiden. Het is daarnaast ook moeilijker voor je lichaam om goed te verteren wanneer je erg druk bent met andere dingen.

7. Verpakkingsetiketten kunnen misleidend zijn
Een bewerkt voedingsmiddel kan wel een etiket hebben waar op staat ‘natuurlijk’ of ‘suikervrij’ maar dat maakt het nog niet gezond. Het etiket dat aangeeft dat het een natuurlijk product bevat, heeft eigenlijk in zijn geheel geen waarde. Een ‘natuurlijk’ product is waardeloos en kan legaal genetisch gemodificeerd worden, vol met pesticiden zitten of zijn gemaakt van maissuiker en allerlei toevoegingen zoals conserveermiddelen en andere kunstmatige ingrediënten bevatten.

In Amerika staat de Amerikaanse Voedsel en Warenautoriteit (FDA) toe dat fabrikanten van geraffineerde voedingsmiddelen absurd kleine porties op de etiketten zetten. Dit kan een gevoel van schijnveiligheid geven als het erom gaat hoeveel je per keer binnenkrijgt van een bepaalde gif zoals bijvoorbeeld een transvet.

8. Bewerkt vlees is gelinkt aan kanker
Bewerkte vleessoorten zijn die soorten die geconserveerd worden door roken, zouten of het toevoegen van chemische conserveermiddelen waaronder bacon, ham, salami, pepperoni, pastrami, hot dogs, sommige worstjes en hamburgers. Wat in het bijzonder problematisch is, zijn nitraten. Deze worden aan het vlees toegevoegd als een conserveermiddel, om het te kleuren en voor de smaak.

De nitraten die worden aangetroffen in bewerkt vlees worden vaak omgezet in nitrosamines, waarvan erg duidelijk is geworden dat deze de kans op bepaalde kankersoorten laten toenemen. Vlees dat bereid is op hoge temperaturen, zoals vlees vrijwel altijd wordt, kunnen ook meer dan 20 verschillende soorten heterocyclische aminen (HCA’s) bevatten. Deze stoffen zijn ook gelinkt aan kanker.

9. Bewerkte voedingsmiddelen kunnen het risico verhogen op onvruchtbaarheid en ondervoeding
Omdat bewerkte voedingsmiddelen voor een groot gedeelte zijn ontdaan van voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft, zou je veel te veel calorieën binnen kunnen krijgen waarbij je toch ondervoed raakt. Binnen slechts 3 generaties kan een dieet dat een te lage hoeveelheid essentiële voedingsstoffen bevat leiden tot onvruchtbaarheid (wat overigens aan het toenemen is in de VS). Daarbij komt nog dat geraffineerde voedingsmiddelen vaak genetische gemodificeerde ingrediënten bevatten welke ook gelinkt zijn aan onvruchtbaarheidsproblemen.

10. Bewerkte voedingsmiddelen leiden tot een lange houdbaarheidsdatum van de voedingsmiddelen maar niet van een’ lange houdbaarheidsdatum’ voor mensen die dit consumeren
Met dank aan chemische cocktails van conserveermiddelen en andere additieven kan bewerkte voeding langere tijd worden bewaard zonder dat het verrot gaat. Jammer genoeg hebben de fabrikanten veel geld gestoken in strategieën om de houdbaarheid te verlengen en een aantrekkelijke verpakking te maken in plaats van enige aandacht te schenken aan de voedingswaarde van het voedsel en hoe het eigenlijk afbreuk zal doen aan een duurzame gezondheid.

Wat zijn de ergste additieven als het gaat om bewerkte voeding?
Wanneer voedsel wordt geraffineerd gaan niet alleen waardevolle voedingsstoffen en vezels verloren, ook de structuur, de natuurlijke variatie en smaken gaan ook verloren. Nadat het geraffineerd is, blijft er slechts een zacht, oninteressant stuk ‘pseudo-voedsel’ achter dat de meeste mensen eigenlijk liever niet zouden willen eten.

Additieven worden er achteraf aan toegevoegd om verspilling tegen te gaan, het ranzig worden van vetten en oliën tegen te gaan, het tegengaan van fruit dat anders bruin kleurt en om het voedsel te versterken en te verrijken met synthetische vitamines die de natuurlijke vitamines moeten vervangen die gedurende het proces verloren zijn gegaan. Ook worden door het toevoegen van additieven de smaken verbetert, net zoals de structuur en de verschijning. Wanneer je van plan bent, wat overigens heel erg aangeraden wordt, om de etiketten te gaan lezen van de voedingsmiddelen die je in huis haalt/hebt, zijn hier een aantal van de ergste overtreders die je zou kunnen vermijden als je je gezondheid zou willen beschermen. Veel van onderstaande zijn al in diverse landen verboden, dat is ook niet voor niks…

 

Ingrediënt Kan voorkomen in Gezondheidsrisico’s
Kleurstoffen:  blauw 1, blauw 2, geel 5 en geel 6 Cake, snoep, macaroni & cheese, medicijnen, sportdranken, frisdranken, dierenvoedsel en kaas De meeste kleurstoffen zijn gemaakt van koolteer, wat een carcinogene stof is
Olestra (een vet vervanger) Vetvrije chips Uitputting van vet-oplosbare vitaminen en carotenoïden. Onder de bijwerkingen komt ook vetachtige anale ‘lekkage’.
Kaliumbromaat Wraps, brood(kruimels) Wordt geassocieerd met het van streek maken van het nier- en zenuwstelsel  en kan zorgen voor maagdarmklachten
Azodicarbonamide Broden, vriesmaaltijden, pasta mix in doos en voorverpakte gebakken voedsel Gelinkt aan astma
Butyl Hydroxyl Anisol (E320) en Butyl Hydroxyl Tolueen (E 321) Ontbijtgranen, notenmix, kauwgum, boter, vlees, gehydrateerde aardappels en bier BHA is potentieel carcinogene stof (kankerverwekkend). BHT kan oorgaansystemen vergiftigen
Synthetische hormonen: rBGH en rBST Zuivelproducten Gelinkt aan borst-, darm- en prostaatkanker
Arsenicum Gevogelte Anorganische arsenicum wordt geclassificeerd als kankerverwekkend voor de mens

Een simpel stappenplan om geraffineerde voeding te dumpen
Als het komt op gezond blijven dan is dit mogelijk het geheim waar je naar op zoek bent: geraffineerd voedsel zoveel mogelijk vermijden en vervangen voor verse, hele voedingsproducten. Dit kan je misschien afschrikken maar als je dit stap voor stap doet, zoals ik heb beschreven in mijn voedingsplan, is het erg goed te doen en beheersbaar om zonder al te veel moeite geraffineerde producten uit je voedingspatroon te verwijderen.

Onthoud goed dat de mensheid het eeuwenlang heeft gedaan met groenten, vlees, eieren, fruit en andere hele voedingsproducten. Dit terwijl geraffineerde voeding eigenlijk pas erg recent is uitgevonden. Je moet ook weten dat veel van de top, zowel de bestuurders en wetenschappers, van de voedingsindustrie zelf hun eigen voedsel vermijden voor vele verschillende gezondheidsredenen.

Ik denk dat je 90 procent van het voedsel dat je koopt,  zou moeten bestaan uit ‘hele voedingsproducten’ (whole foods) en slechts 10 procent uit geraffineerd voedsel. Wees niet een van de vele mensen die dit juist andersom doet. Om dit voor elkaar te krijgen, moet je ervoor zorgen dat je je maaltijden meer van tevoren gaat plannen. Zo zou je bijvoorbeeld lokale boeren kunnen bezoeken om hier mee af te spreken dat je dit daar direct koopt wanneer het geoogst zal worden voor aantrekkelijke prijzen zodat je hierop je planning kan afstemmen. Maar dit zou je natuurlijk ook zo kunnen doen met de aanbiedingen uit de supermarkt. Per week kan je een planning maken voor wat betreft het eten van die week. Zorg ervoor dat je alle ingrediënten bij de hand hebt en doe dan ook zoveel mogelijk voorbereidende werkzaamheden zodat de maaltijd voorbereiden erg makkelijk wordt, zelfs als je ’s avonds bijvoorbeeld weinig tijd hebt. Restjes die je over hebt van het avondeten kan je dan gemakkelijk gebruiken voor de lunch van de dag erna.

Verder is het zo dat doordat je dit bewerkte, hoog glycemische voedsel te vermijden je je lichaam opnieuw kan trainen om vet te verbranden in plaats van suiker. Het is hoe dan ook belangrijk dat je dit voedsel vervangt door goede vetten en niet door proteïne. (Iets dat niet altijd even duidelijk erbij wordt vermeld) Ik denk namelijk dat de meeste mensen ongeveer 50 – 70% van hun dagelijkse behoefte in de vorm van gezonde vetten zouden moeten binnen krijgen, zoals olijven en olijfolie, kokosnoten en kokosolie, boter gemaakt biologische melk, biologische noten (macadamia’s in het bijzonder omdat deze weinig proteïne en omega-6 bevatten) en avocado’s. (Vertaling: Tim Dollee)

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.